ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη θλιβερή είδηση γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο Θόδωρος Τερζόπουλος.
Η ανάρτηση του Θόδωρου Τερζόπουλου στο Facebook:
«Σήμερα αποχαιρετήσαμε τη λατρεμένη μας Σοφία Μιχοπούλου, με βαθιά θλίψη και απέραντη ευγνωμοσύνη για όσα μας προσέφερε. Η Σοφία υπήρξε αγαπημένη φίλη, συνοδοιπόρος, συνιδρύτρια και βασικό στέλεχος του Θεάτρου Άττις εδώ και 35 χρόνια. Εκτός από συγκλονιστική ηθοποιός, υπήρξε σπουδαία Δασκάλα, διδάσκοντας όχι μόνο θέατρο, αλλά κυρίως ήθος. Αξέχαστη θα μείνει η στιγμή της αναγνώρισης στις Βάκχες, όπου η Σοφία ως Αγαύη κατάφερε μια στιγμή να τη μετατρέψει σε συμπαντική και διαχρονική.
Η Σοφία Μιχοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και συμμετείχε σε σεμινάρια με τον Tatsumi Hijikata στο Τόκιο και με τον Peter Brook στο Παρίσι. Από το 1958 έως το 1968 συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν. Συνεργάστηκε επίσης με το Δραματικό Κέντρο Βιέννης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και άλλους θεατρικούς οργανισμούς. Το 1985 άρχισε τη συνεργασία της με το Θέατρο Άττις και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους:
την Αγαύη στις Βάκχες του Ευριπίδη, τη Μήδεια στο Μήδειας Υλικό του Χ. Μύλλερ, τον Δαρείο στους Πέρσες του Αισχύλου, την Κορυφαία στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, την Ύδρα στον Ηρακλή του Χ. Μύλλερ, την Μπέκμπικ στο Χρήμα του Μ. Μπρεχτ, την Ευρώπη στους Επίγονους του Αισχύλου, τη Γυναίκα στο Νανούρισμα του Σ. Μπέκετ, την Κριστίν στη Mademoiselle Julie του Α. Στρίντμπεργκ και άλλα.
Σοφία μας, σε περιμένει η αγκαλιά των αστεριών. Καλή Ανάπαυση».
Ποια ήταν η Σοφία Μιχοπούλου
Η Σοφία Μιχοπούλου δούλεψε στο Θέατρο Τέχνης όλη τη δεκαετία του ’60 με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν και με το Θέατρο Άττις και τον Θόδωρο Τερζόπουλο από το ’86. Εργάστηκε για μεγάλο διάστημα με σεμινάρια και παραστάσεις στο Δραματικό Κέντρο Βιέννης. Είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και άλλους θεατρικούς Οργανισμούς στην Ελλάδα. Συμμετείχε με τον Tatsumi Hijikata και τον Kazuo Ono, με τον P. Brook στο Παρίσι.
Πραγματοποίησε σεμινάρια στη Θερινή Ακαδημία και Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος και αλλού, στη Μαδρίτη, Μέριδα, στα Κανάρια νησιά (Πανεπιστήμιο Tenerrife), στη Δραματική Σχολή του Buenos Aires, στο Βέλγιο, Γάνδη και Δραμ. Σχολή Αμβέρσας με θέμα: Εκπαίδευση και προετοιμασία του ηθοποιού -Νόμος των αντιθέτων – Ειδικές ασκήσεις για την κατάκτηση μέσα απ’ όλα τα σημεία του σώματος και της φωνής, των πηγών ενέργειας, την αρμονία ανάμεσα στο λόγο και τη σωματικότητα. Έως τη Διονυσιακή και Απολλώνια διάσταση, που βρίσκει την υπέρτατη μορφή της στο μεγάλο για τον ηθοποιό σχολείο και δάσκαλο την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.
Διαβάστε επίσης:
Ήταν η χρονιά τους! Δέκα άνθρωποι του πολιτισμού, που διακρίθηκαν το 2021
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας που νοσούσε από κοροναϊό
Οι τρεις προκλήσεις για τον τουρισμό το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
- Μέρκελ: Πρέπει να προκαλεί «τεράστια ανησυχία» η επιρροή του Έλον Μασκ πάνω στον Τραμπ
- Βρετανία: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο μετά την εξουδετέρωση ύποπτου πακέτου
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών – Τι αλλάζει στην Ελλάδα