ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το Σάββατο τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλίνου και του Αγιάσματός του που είναι αφιερωμένο στον εορταζόμενο την 11 Νοεμβρίου, Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά και ακολούθως χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία.
Ο ιστορικός ναός αναστηλώθηκε μετά από χορηγία της PeopleCert του Βύρωνα Νικολαΐδη, και τα θυρανοίξια τελέστηκαν παρουσία αξιωματούχων της Εκκλησίας και της Ομογένειας και δημοσιογράφων.
Ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε: «Στη σημερινή δραματική συγκυρία, έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την αρμονική συνύπαρξη θρησκειών, τόνισε ο Βύρων Νικολαΐδης και πρόσθεσε: Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων, για την ευκαιρία να συνεισφέρω στη διατήρηση και αποκατάσταση ενός σημαντικού κομματιού της ιστορίας του Ελληνισμού στην Πόλη. Η επαναλειτουργία του Ιερού Ναού της Παναγίας του Μπαλίνου, συνιστά πράξη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ένα χρέος προσωπικά για εμένα. Είναι ένα έργο που ενώνει το χθες με το σήμερα, δημιουργεί μια πολιτιστική γέφυρα αγάπης, σεβασμού και συνύπαρξης των ανθρώπων. Νιώθω ευλογημένος που αξιώθηκα να επιστρέψω στην Πόλη λίγο από την αγάπη που μου έμαθε και μου έδωσε.»
Στην τελετή παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Πισιδίας κ. Ιώβ και Προύσης κ. Ιωακείμ, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο κ. Βύρων Νικολαΐδης που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση των ανακαινιστικών έργων, εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων από το εξωτερικό και παράγοντες της ομογένειας της Πόλης, καθώς και πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Oφειλή εκ των πρωτίστων, η οποία βαρύνει όλους μας
Στην ομιλία του μετά την θεια λειτουργία, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι η ανέγερση, η καλή διατήρηση και η παράδοση στις επερχόμενες γενεές των ιερών Ναών της πίστεώς μας και των ευαγών ιδρυμάτων του ευσεβούς Γένους μας αποτελεί “οφειλή εκ των πρωτίστων, η οποία βαρύνει όλους μας”. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, με ιδιαίτερη προθυμία και ευχαρίστηση αποδέχθηκε την πρόσκληση να ευλογήσει τα θυρανοίξια του Ναού της Παναγίας, μετά την ολοκλήρωση των ανακαινιστικών εργασιών.
“Την αξιέπαινον αυτήν πρωτοβουλίαν θεωρούμεν ως απόφασιν εμμονής εις τα πάτρια, παραμονής ενταύθα και συνεχίσεως της ζωής της Κοινότητος Βαλίνου, εντός των κόλπων της όλης ομογενείας της Πόλεως, η οποία και αυτή θα συνεχίση την ζωήν και την ιστορίαν της υπό τας πτέρυγας της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.
Τέκνα αγαπητά εν Κυρίω, να απορρίπτετε και να αποκρούετε τα κατά καιρούς ακουόμενα εκ διαφόρων κατευθύνσεων, εξ απερισκεψίας ή, όπερ χείρον, μετά ποικίλων σκοπιμοτήτων συνδεόμενα, φληναφήματα περί επαπειλουμένων και επερχομένων κινδύνων διά την συνέχισιν της εδώ παρουσίας μας.
Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δεν κινδυνεύει από τίποτε και από κανένα, διότι ο Θεός ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα και θα συνεχίση να είναι προστάτης του έως της συντελείας του αιώνος! Έχετε εμπιστοσύνη εις την Μητέρα σας Εκκλησίαν και εις την διορατικότητά της, και ακολουθήτε εν παντί τα κελεύσματά της!”
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τόνισε, “Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία υπήρξε ανέκαθεν προστάτις της προόδου, των φώτων, και σε χρόνους ευδίας και σε καιρούς δυσχειμέρους. Και όμως, ευρέθησαν και ευρίσκονται άνθρωποι «κινούντες την πτέρναν κατά του ευεργέτου», οι οποίοι κατηγορούν την Εκκλησία ως μεσαιωνική και σκοταδιστική.
Αλλά η Εκκλησία μας δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το Φανάρι, το κέντρο της Ορθοδοξίας, είναι γεμάτο από φως – το ανέσπερον φως της Αναστάσεως, το ιλαρόν φως Εκείνου, ο Οποίος διέλυσε όλα τα σκοτάδια και είπε με θεική αυτογνωσία: «Εγώ ειμι το φως του κόσμου· ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ᾽ έξει το φως της ζωής»
Ούτω, λοιπόν, λαμψάτω και το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς (πρβλ. Ματθ. ε´, 16). Έτσι ακριβώς λάμπουν σήμερα ενώπιόν μας τα καλά έργα εδώ στην Κοινότητα Βαλίνου και δοξάζεται πράγματι ο επουράνιος Πατήρ μας, και σεμνύνεται η Μήτηρ Εκκλησία, και παραδειγματιζόμεθα όλοι διά να μιμηθούμε τα καλά έργα των προαπελθόντων πατέρων και αδελφών μας και διά να κρατήσουμε υψηλά ο,τι εκείνοι κατέλιπαν και μας εκληροδότησαν.
Το ιερόν χρέος της συνεχίσεως του έργου των πατέρων μας βαρύνει σήμερα όλους τους απογόνους τους και εις εκπλήρωσίν του σπεύσατε άπαντες να συνδράμετε και να συμβάλλετε στην επισκευή, συντήρησι και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιερού αυτού σεβάσματος του Γένους μας.
Μπορεί ο αριθμός των ενοριτών του Βαλίνου να είναι μικρός, ελάχιστος, αλλ᾽ εμείς οι Ρωμηοί Ορθόδοξοι, και μάλιστα στην Πόλιν αυτήν, ουδέποτε αξιολογήσαμε ή εβασίσαμε τα καθ᾽ ημάς εις τους αριθμούς, διότι η ιστορία μας διδάσκει ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ᾽ εν τω ευ το πολύ» και ότι ο Θεός δύναται και «εκ των λίθων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ» (Ματθ. γ´, 9).”
Οι συμβολισμοί
”Η απογοήτευσι, η απόγνωσι και η απαισιοδοξία είναι ίδιον των ολιγοπίστων, τους οποίους επιπλήττει ο Κύριος και τους ερωτά, όπως τον Πέτρο εν τη θαλάσση: «ολιγόπιστε, εις τι εδίστασας;»”, είπε ο Πατριάρχης.
Πρόσθεσε: “Και τι δεν συνέβη κατά το διάστημα αφ᾽ ότου ιδρύθη ο Ναός αυτός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: πόσες ανακατατάξεις δεν γνώρισε ο κόσμος ολόκληρος και ιδιαιτέρως η Χώρα στην οποία ζούμε. Πόσες θύελλες δεν αντιμετώπισε η Εκκλησία και η Ομογένεια!
Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες «καθ᾽ υπερβολήν εβαρήθημεν υπέρ δύναμιν, ώστε εξαπορηθήναι ημάς και του ζην». Και όμως ευρίσκόμεθα και σήμερα εδώ και εορτάζουμε όλοι μαζί, με αναστάσιμη χαρά στην καρδιά μας και με ελπίδα για το αύριο, εορτάζουμε ένα σταθμό της ζωής μιάς φιλοτίμου Κοινότητός μας. Εορτάζουμε την κυριολεκτική ανόρθωσι του Ναού της Παναγίας Μπαλίνου λαμπροτέρου από ποτέ.”
Στη συνέχεια επαίνεσε τον κ. Βύρωνα Νικολαΐδη για όλα όσα προσέφερε στο Ναό αυτό, αλλά και γενικότερα προσφέρει στην ομογένεια.
“Φίλτατε κ. Νικολαίδη, συγχαίρουμε εσάς και την συμπροσευχομένη σήμερα μαζί μας οικογένειά σας και σας απονέμουμε τον έπαινο και την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας”.
Επίσης, συνεχάρη ιδιαιτέρως την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Πρόεδρό της κ. Συμεών Σολταρίδη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία της συγκεντρώσεως του απαιτουμένου χρηματικού ποσού για την πραγματοποίηση της ανακαινίσεως.
Η ιστορία του ναού
Οι ιεροί ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία και υπάγονται σε διαφορετικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ 15 με 20. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς υπάρχουν χωρίς να λειτουργούν ή ανοίγουν σπάνια τις πύλες τους για τον κόσμο.
Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπαλίνου ή Βαλίνου, χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
Βρίσκεται στην περιοχή της ακτής του Κεράτιου, στη γειτονιά του Μπαλατά στην παράλληλη με την παραλιακή λεωφόρο οδό. Η προέλευση του ονόματός της για κάποιους σχετίζεται με το όνομα του Μαγίστρου Παυλίνου, της εποχής του Θεοδοσίου του Β΄, ενώ για άλλους από Γενουάτη ευγενή ονόματι Παλίνο ή Μπαλίνο.
Σε επιτοίχια πλάκα σε κτήριο φαναριώτικης αρχιτεκτονικής που ανήκει στην εκκλησία, υπάρχει το οικόσημο των Καντακουζινών με χρονολογία «Μάρτιος 1766».
Ο ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, έχει σχήμα ορθογώνιο με το κοίλο του ιερού στα ανατολικά και νάρθηκα στα δυτικά και καλύπτεται από κεραμοσκεπή.
Το τέμπλο είναι ξύλινο βαμμένο άσπρο, με χρυσά διακοσμητικά στοιχεία.
Από τις εικόνες ξεχωρίζουν αυτή της Αγίας Τριάδας του 1845, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Αγίου Μηνά του 1846 και του Αγίου Παντελεήμονα του 1888.
Το πολυτιμότερο κειμήλιο του Ναού, ήταν το ασημένιο και επίχρυσο Ευαγγέλιο με εγχάρακτη επιγραφή που ανέφερε το όνομα της οικογένειας των Καντακουζηνών και χρονολογία του 1685 χάθηκε στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955.
Η PeopleCert στηρίζει την ελληνική εκπαίδευση της Κωνσταντινούπολης
Η PeopleCert και ο Ιδρυτής και Διεύθυνων Σύμβουλος Βύρων Νικολαΐδης, συνεχίζει την υλοποίηση πολύπλευρων προσφορών στην ελληνική εκπαίδευση της Κωνσταντινούπολης.
Μετά τις υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο για τη συνέχιση των σπουδών τους, συνέβαλε στη δημιουργία του πρώτου παιδότοπου στην Ιερά Μητρόπολης Χαλκηδόνος, στην ανατολική πλευρά της Πόλης.
Ο παιδότοπος αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στον χώρο της εκπαίδευσης στην Πόλη καθώς δίνει την ευκαιρία στα νήπια να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά , να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες και τα βοηθά να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες όπως η γραφή, η ανάγνωση.
Επιπλέον, η PeopleCert έλαβε την πρωτοβουλία να αντικαταστήσει όλους τους πίνακες των τάξεων του Ζωγραφείου με διαδραστικούς πίνακες, προσφέροντας έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών στους μαθητές όλων των τάξεων.
Για τον κ. Βύρωνα Νικολαϊδη, με καταγωγή από την Πόλη και παιδί εκπαιδευτικών, η παιδεία αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για τη διατήρηση και ευημερία του ελληνισμού. Μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού και των αξιών, όπως υπογραμμίζει «οι νέες γενιές διατηρούν τη σύνδεσή τους με την πολιτιστική κληρονομιά».
Στην εγκαίνια του παιδότοπου, παρευρέθηκε ο Α.Θ. Παναγιώτης, Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος που τέλεσε τον Αγιασμό με την ευκαιρία της ενάρξεως λειτουργίας του. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και πολλοί άλλοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες, καθώς και ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, χορηγός του κοινωφελούς έργου.
Στην ομιλία του, ο Α.Θ. Παναγιώτης τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης για τον ελληνισμό της Πόλης, υπογραμμίζοντας ότι τα σχολεία πάντα αποτέλεσαν βασικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού στην πόλη και ότι η διάδοση των ελληνικών γραμμάτων αποτελεί διαρκή μέριμνα της Εκκλησίας.
Διαβάστε επίσης:
Βύρων Νικολαΐδης: Όνειρό μου είναι να φτιάξω εδώ τη Μεγάλη του Γένους Σχολή
Ίρις: Στο «σφυρί» αλλά και στα… αζήτητα το «διαμάντι» των Μπόμπολα και Ψυχάρη
Black Friday: Θετική ανταπόκριση στο «early start» των προσφορών