Το ζήτημα της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου και της δημιουργίας σε αυτό Μητροπολιτικού Πάρκου συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι “η Διοίκηση Δούρου ξεκίνησε ένα έργο 350 εκατ. ευρώ χωρίς χρηματοδότηση, με μελέτες που έχουν γίνει το 2008 και το 2010”, ανεπαρκείς, όπως άφησε να εννοηθεί για την κατασκευή ενός σύγχρονου πάρκου.

1

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε λανθασμένο τον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης καθώς “θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμού της Περιφέρειας σε βάρος των έργων των δήμων και των τοπικών κοινωνιών”, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή Διοίκηση, πέτυχε διπλό στόχο:

– Την επιστροφή των χρημάτων της Α΄ Φάσης του έργου, στο ταμείο των ίδιων πόρων της Περιφέρειας 110 εκατ. ευρώ και

– Την εξασφάλιση χρηματοδότησης της Β΄ Φάσης του έργου και τα δύο από κοινοτικούς πόρους (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).

Στα επιμέρους ερωτήματα περί χρηματοδότησης και τις φάσεις υλοποίησης, αφού ανέφερε ότι δόθηκαν και επίσημα απαντήσεις με έγγραφα των αρμοδίων του υπουργείου (ΥΜΕΠΕΡΑ), τόνισε ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και η υλοποίηση του έργου προχωράει κανονικά βάσει των νόμιμων διαδικασιών. Επίσης με δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση και επομένως η υλοποίηση, του Φαληρικού Πάρκου (Α΄& Β΄ φάση).

Συγκεκριμένα:

– Την 26η Αυγούστου 2022 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή” 2021-2027, στον κατάλογο Έργων Στρατηγικής σημασίας του οποίου) περιλαμβάνεται το οικολογικό πάρκο στο Φαληρικό Όρμο, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο του 2025.

– Την 8η Σεπτεμβρίου 2022, υπογράφηκε από τον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γ. Ζερβό, η ειδική πρόσκληση που καλεί την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, τόσο για την Α΄ όσο και για τη Β’ Φάση του έργου.

Ο Γ. Πατούλης ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του επισήμανε ότι “η Περιφέρεια Αττικής, αφενός εξασφαλίζει τη δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Α’ Φάσης, του έργου που μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και αφετέρου την ένταξη της Β’ Φάσης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με δεσμευμένους πόρους και χρονοδιάγραμμα. Σύντομα δε, πρόσθεσε, θα εκδοθεί η απόφαση ένταξης για το σύνολο της Α φάσης και θα επιστραφούν τα χρήματα στην Περιφέρεια”.

Εκτενής αναφορά στο θέμα έγινε και από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για θέματα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού, Αθ. Κατσιγιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι πόροι για την υλοποίηση του έργου είναι πλήρως εξασφαλισμένοι και προέρχονται από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

Από την πλευρά της Δύναμης Ζωής, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Καραμάνος, στο πλαίσιο της επερώτησης, κατηγόρησε τη Διοίκηση για απραξία λόγω “σημαντικών καθυστερήσεων και ελλιπούς χρηματοδότησης του Δημόσιου Οικολογικού Πάρκου”. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε “ανεπαρκές το ποσό των 50 εκατομμυρίων”, με το οποίο εντάχθηκε στο έργο στο ΕΣΠΑ, “όταν η συμβατική δαπάνη μόνο της Α Φάσης, που έχει σχεδόν ήδη εκτελεστεί, ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια” Έθεσε το θέμα της τύχης του Φορέα Διαχείρισης του έργου με τη συμμετοχή των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου, “που παραμένει στα χαρτιά”, όπως είπε.

Τέλος ανέφερε ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής τον Σεπτέμβριο του 2019 παρέδωσε στη σημερινή Διοίκηση πλήρη Μελέτη της Β Φάσης των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προς δημοπράτηση (σε επίπεδο προωθημένης Οριστικής Αρχιτεκτονικής Μελέτης), που μπορούσε μάλιστα να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, “αν δεν το μείωνε δραματικά η κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Περιφέρειας”.

Διαβάστε επίσης:

Αίγινα: Εξιχνίαση συμβόλαιο θανάτου από την ΕΛ.ΑΣ σε βάρος γνωστής ξενοδόχου και του γιου της

Αντίδραση του Κυπριακού ΥΠΕΞ έπειτα από το τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP

Ευρωβουλή: Βούλγαροι ευρωβουλευτές ζητούν την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν