ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως είπε ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια του 3ου φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών, το έργο περνάει σήμερα από ακρόαση από την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.
Από την στιγμή που θα πάρει έγκριση η νομοθεσία προβλέπει να βγάλουμε προεδρικό διάταγμα, το οποίο βγαίνει σχετικά γρήγορα και από το 2024 θα είναι έτοιμο να βγει.
«Στην Ελλάδα έχουμε τέσσερις διαφορετικούς ρυθμούς. Είναι όντως και παράξενο να μην έχουμε έναν μοναδικό αριθμό, οπότε επιτέλους εισάγουμε με καθυστέρηση στη χώρα την έννοια του προσωπικού αριθμού. Ενός αριθμού που θα διέπει οριζόντια τα μητρώα και θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα μας χαρακτηρίζει το κράτος” είπε ο υπουργός.
Για τη μείωση της γραφειοκρατίας που απαιτείται στις διεργασίες των πολιτών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως «το επόμενο βήμα για το 2024 είναι το να πάμε από την εποχή που μετρούσαμε με χαρά τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι να πάμε στα πόσα πιστοποιητικά καταργούνται.
Στόχος μας είναι να καταργήσουμε πιστοποιητικά ακόμα και σε ψηφιακή μορφή. Είναι τελείως αδιανόητο αυτά τα δεδομένα να υπάρχουν στο κράτος και από την άλλη ένας δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας να πρέπει να τα φέρουμε σε pdf.
Η επομενη χρονιά, είναι χρονιά wallet. Με ένα μήνυμα θα σε ενημερώνει ότι ένας φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός ζητάει τα προσωπικά σου δεδομένα.
Άρα το 2024 είναι χρονιά wallet. Είναι χρονιά που θα σταματήσουμε να μπαίνουμε στο gov και να κατεβάζουμε pdf και να τα στέλνουμε. Φεύγουμε από τα χρόνια διακίνησης εγγράφων και πάμε στη χρονιά διακίνησης δεδομένων».
Υπενθυμίζουμε πως ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020 με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης σωρείας εγγράφων που απαιτούνται ακόμα και για απλές διεργασίες.
«Η επόμενη μέρα είναι το νέο wallet, η νέα εφαρμογή στο κινητό που με την έγκρισή του ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει τις δουλειές του χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζει κανένα έγγραφο», ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο προσωπικός αριθμός που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας, θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί).
Θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες μετά τον Δεκέμβριο, ενώ τα τελευταία ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr.
Μέσα από τη νέα διαδικασία θα επιτυγχάνεται η ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και η ασφάλεια των συναλλαγών τους, ενώ ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη δεν θα υποκαταστήσει τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ.
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας: Νέες τεχνολογίες και καινοτομία ενισχύουν την αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξοπλίζει με θερμικό κάλυμμα το κολυμβητήριο Χανίων
ΣΕΒ: Κυβερνοασφάλεια – 10 πρακτικά βήματα για την ψηφιακή ασφάλεια των επιχειρήσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει