Σε ένα «σάπιο αλλά πανίσχυρο» σύστημα που ήθελε να τον εξοντώσει επειδή εκείνος διέταξε τις έρευνες για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, απέδωσε τη δίωξη του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Σε μία μαραθώνια και χειμαρρώδη απολογία που άρχισε σήμερα και θα συνεχιστεί (τουλάχιστον και) αύριο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «πολιτική» τη δίκη του στο Ειδικό Δικαστήριο και αρνήθηκε ότι παρενέβη σε εκκρεμείς υποθέσεις 4 εισαγγελέων, πιέζοντας, απειλώντας ή καθοδηγώντας τους να τις χειριστούν έτσι όπως εκείνος ήθελε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, απολογούμενος, αναφέρθηκε στους προέδρους της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμου και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κώστα Μενουδάκο, λέγοντας ότι «φοβάται ότι θα έχουν την τύχη του και θα τους οδηγήσουν στο εδώλιο, καθώς η μέθοδος που τηρείται, είναι πάγια, γνωστή και δοκιμασμένη…… Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων.»

Ο κ.Παπαγγελόπουλος είπε μεταξύ άλλων, την 1η μέρα της απολογίας του:

«Θα προσπαθήσω να είμαι νηφάλιος και ήρεμος παρότι νιώθω οργισμένος για όσα μου έχουν συμβεί.

Όπως είναι γνωστό το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου αποφάνθηκε οριστικά αμετάκλητα και ομόφωνα ότι δεν υπάρχει σκευωρία και δεν υπάρχει Ρασπουτιν. Ωστόσο στη Βουλή κάποιοι μιλούσαν για σκευωρία στην υπόθεση Novartis αγνοώντας το βούλευμα.

Είναι μια απρόσφορη απόπειρα να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη.

Πολύ φοβάμαι ότι την τύχη μου θα την έχει και ο κ Ράμμος. Προκειμένου να συγκαλύψουν σκάνδαλα δεν δυστυχούν να κατακρεουργήσουν ανθρώπους. Πιθανώς την ίδια τύχη θα έχει και ο κ Μενουδάκος. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάληψη των μεγάλων σκανδάλων. Η τακτική είναι δοκιμασμένη.

Με πληροφορούν έγκυροι και έντιμοι άνθρωποι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι σχεδιάζουν άλλη μια αθλιότητα σε βάρος μου, όχι σε σχέση με αυτό το δικαστήριο. Σας το αναφέρω με την ελπίδα να μην το επιχειρήσουν και πλήξουν για άλλη μια φορά το κύρος της Δικαιοσύνης.

Η παρούσα δίκη είναι πολιτική και πρέπει να ειπωθούν όλα, όχι μόνο για να καταγραφούν στα πρακτικά αλλά και στην ιστορική μνήμη.

Το κατηγορητήριο σε βάρος μου έχει καταρρεύσει. Δεν θέλω να απαλλαγώ για νομικούς λόγους αλλά για λόγους ουσίας. Θέλω να αποδείξω ότι όσα ακούστηκαν από μόνο τρεις μάρτυρες εισαγγελείς, οι οποίοι κατέθεσαν ψεύδη.

Τα ψεύδη τους είναι τόσα πολλά. Τα τρία χρόνια της προκαταρκτικής δεν μου έχουν φτάσει για να τα εντοπίσω όλα. Ψέματα που προκύπτουν από τους δικούς τους ισχυρισμούς όχι τους δικούς μου.

Όλες οι καταθέσεις τους από την αρχή μέχρι το τέλος όπου κι αν τις έδωσαν είναι ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων. Μπορώ να αντικρούσω κάθε φράση τους με μια άλλη δική τους.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στις παρακρατικές ενέργειες που τελέστηκαν σε βάρος μου. Στόχος ήμουν εγώ, αλλά εγώ είμαι ησσονως σημασίας. Η μεγάλη εικόνα είναι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη στη χώρα.

Προσπάθησαν να παρουσιάσουν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, που είναι σκάνδαλα στο εξωτερικό, ως σκευωρίες.

Κατέστρεψαν τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειας μου. Ένα πανίσχυρο σύστημα προσπάθησε να με εξοντώσει. Απέτυχε όμως.

Όλοι οι διεφθαρμένοι δεν κατέχουν ιστορία. Η ενασχόληση τους με τη διαφθορά δεν τους επιτρέπει να ασχοληθούν με την ιστορία.

Δεν ήμουν μόνος. Όλος ο κόσμος όπου πήγαινα, στην εκκλησία, την ταβέρνα το σούπερ μάρκετ μου έλεγαν να αντέξω.

Οι εχθροί μου κατέχουν τεράστια οικονομική, πολιτική δύναμη, ισχύ στα μέσα. Εγώ τα μόνα όπλα που διαθέτω είναι η αλήθεια.

Ποτέ μα ποτέ στην ιστορία δεν νικήθηκαν ποτέ από την κτηνώδη βία οι ιδέες και το πνεύμα.

Εγώ θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή. Οι πολιτικοί διώκτες μου θα είναι αυτοί που ανέχτηκαν και συμβιβάστηκαν με τη διαπλοκή.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα όσα έζησα δεν αλλοίωσαν το χαρακτήρα μου. Δεν θέλω να εκδικηθώ. Τους λυπάμαι ως ανθρώπους.

Αν ήθελαν να εκδικηθώ τους τρεις εισαγγελείς που παρέλασαν ενώπιον σας και εξέθεσαν τα ψεύδη τους αναίσχυντα θα αποκάλυπτα μικρό μέρος των συζητήσεων μας. Αν επέτρεπα στον εαυτό μου να φερθώ χυδαία, μικρό μέρος θα προκαλούσε τον γέλωτα.

Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να εκδικηθεί με αυτό τον τρόπο. Δεν θέλω να μοιάσω στα τέρατα που με πολέμησαν.

Η ηθική ένδοια και των τριών μαρτύρων που κατέθεσαν ήταν εμφανής ενώπιον σας.

Επινόησαν διαφορά προσωνύμια τα οποία δεν είχαν ακουστεί πουθενά. Όπως κυρά Φροσίνη, ταξιδιάρα, Ρασπούτιν. Μπορεί το σώμα μου να είναι κυρτό και άσχημο αλλά η ψυχή μου είναι αγνή και καθαρή.

Επέλεξα να γίνω εισαγγελέας συνειδητά. Υπηρέτης του λαού σύμφωνα με τος ιδέες της Γαλλικής επανάστασης.

Παρέμεινα ανεξάρτητος, δεν εντάχθηκα σε κανένα πολιτικό κόμμα, δεν δέχτηκα ποτέ παρεμβάσεις, ούτε επιδίωξα παρεμβάσεις στους συναδέλφους μου.

Ήμουν σε διαρκή ρήξη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Παρήγγειλα όλες τις σημαντικές έρευνες όταν ήμουν προϊστάμενος. Όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία ..Εγώ διέταξα τις έρευνες και μου χρωστάνε κι από τότε.

Για τους λόγους που ήμουν σε ρήξη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή δεν είχα καλή άποψη για τους πολιτικούς. Οι συγκυρίες της ζωής, η τύχη μου και η ατυχία μου με οδήγησαν να ασχοληθώ με την πολιτική.

Για λόγους εθνικής ασφαλείας και πάρα τις αντιρρήσεις της οικογένειας μου πιέστηκα να αναλάβω διοικητής της ΕΥΠ. Δεν θα πω τι έκανα επιδιώκοντας την εύνοια σας. Διαβάστε το βιβλίο του Κοττάκη για να μάθετε τι διακυβεύθηκε εκείνη την περίοδο, τι κινδύνους αντιμετώπισε η πατρίδα μου, πως απεφεύχθησαν και για ποιους λόγους απεμπόλησα μια πλήρη εισαγγελική θητεία.

Αν είχα επιστρέψει στα εισαγγελικά μου καθήκοντα. Θα είχα γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Δεν το έκανα επειδή ένα κόμμα με είχε επιλέξει για τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Θυσίασα όλα τα άλλα..

Έτυχε και γνωρίστηκα με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός είχε την περιέργεια να δει πως ήταν ένας μεσόκοπος εισαγγελέας κι εγώ πως είναι ένας νεαρός αρχηγός μια αγριεμένος Αριστεράς που ερχόταν.»

Για τις κατηγορίες

Για την κακουργηματική ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας της συγκατηγορούμενης του Ελένης Τουλουπάκη, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποστήριξε:

«Δεν γνώριζα και δεν γνωρίζω τίποτα για αναφορές κατά Κουρουμπλή. Από εφημερίδες το έμαθα όταν πήγε η δικογραφία στη Βουλή. Ορθά έκανε η Ελένη Ράικου και δεν τις έστειλε αμέσως Βουλή . Μήπως πίεσα κι εκείνη;»

Για την παράβαση καθήκοντος που αφορά στις καταγγελίες των εισαγγελέων Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποατήριξε:

«Οι 3 εισαγγελείς που με καταγγέλλουν ψεύδονται ολοκληρωτικά. Έντρομοι και αδίστακτοι κατέθεσαν σε βάρος μου και με όσα είπαν, αποδείχθηκε ότι εκείνοι τέλεσαν αξιόποινες πράξεις.»

Απευθυνόμενος στους δικαστές που τον δικάζουν, τους ρώτησε :

«Έχω συμπεριφερθεί σε κανέναν σας έτσι; Ρώτηστε όσους δικαστές και εισαγγελείς γνωρίζετε. Αν ήμουν παλιάνθρωπος κάτι θα είχαν ακούσει».

Επί 4 ώρες, ο κ.Παπαγγελόπουλος επιχειρούσε να αντικρούσει τις καταγγελίες του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου:

«Ο κ. Αθανασίου στις καταθέσεις του πρέπει να δούμε την ποινική και ηθική διάσταση τους. Εάν έχει πει ψέματα έχει διαπράξει ψευδορκία μάρτυρα, εάν λέει αλήθεια, πάλι έχει διαπράξει κατάχρηση εξουσίας ή τουλάχιστον παράβαση καθήκοντος. Εάν λέει ψέματα πρόδωσε φιλία σαράντα ετών, λησμόνησε ευεργεσίες που δεν θα πω για να μην τον ευτελίσω, αν λέει αλήθεια πάλι είναι ανήθικος γιατί ανέχθηκε τις αφόρητες πιέσεις.

Χρησιμοποίησε τη θέση του για να ωφεληθεί. Μου παρίστανε τον Συριζαίο, εμένα. Μου ζήτησε να τον γνωρίσω στον Τσίπρα. Χρησιμοποίησε την υπόθεση Σάλλα και Παπαχρήστου και άλλες δύο, για να ανανεωθεί ξανά η θητεία του ως οικονομικός εισαγγελέας. Του έλεγα ότι δεν ανανεώνεται η θητεία κανενός για 3η φορά.

Χρησιμοποίησε ως δέλεαρ τον Παπαχρήστο, τον Σάλλα, αλλά και ακόμα δύο υποθέσεις για Κεφαλογιάννη και Δένδια. Ειδικά για τον Σάλλα, ήταν η υπόθεση, το βαρύ του όπλο … Ήταν το πυρηνικό όπλο που νόμιζε ότι είχε για να ανανεώσει τη θητεία του. Μου το είπε καθαρά. Μην με πιστέψετε, αλλά ακούστε με. Ερχόταν και μου έλεγε δεν θα είναι καλό μία δίωξη κατά Σαλλα και Παπαχρήστου; Του έλεγα δεν θα γίνει ανανέωση. Του τα εξηγούσα. Εκεί αυτός… Προσέγγιζε άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και που έκανε τη διαρροή για τον Σάλλα; Στο Ντοκουμέντο.

Ποτέ κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μου ζήτησε κάτι. Ο Σάλλας δεν τους ενδιέφερε. Πιο πολλά μου ζητούσαν βουλευτές από τη ΝΔ.

Τα ίδια έκανε και με τον Παπαχρήστο. Μου προσέφερε δέλεαρ και τον Δένδια, που ήταν φίλος μου και τον Κεφαλογιάννη. Μου έλεγε αυτό θα αρέσει στον Αλέξη; Τα τελευταία χρόνια έγινε έτσι … Μου παρίστανε τον φίλο μου, δεν ήταν φίλος μου. Σας φαίνεται απίστευτο, αλλά δεν του ζήτησα ποτέ τίποτα. Αν του το ζητούσα θα μου έκανε όλα τα χατίρια για να ανανεωθεί η θητεία του.»

Για τον ισχυρισμό του κ. Αθανασίου, ότι ο γιός του κ. Παπαγγελόπουλου εργαζόταν στην Τράπεζα Πειραιώς, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ο γιός του είχε συνεργασία με θυγατρική εταιρείας της Τράπεζας για ένα έτος και αφού είχε φύγει ο κ. Σάλλας. Και διευκρίνισε ότι το Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε να εργάζεται στη νομική υπηρεσίας μίας θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς και έφυγε σε λιγότερο από ένα έτος, καθώς δεν ήταν καλές οι συνθήκες εργασίας.

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ξεκαθάρισε στους διαδίκους ότι «μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει εκδοθεί απόφαση ακόμα κι αν χρειαστεί το Δικαστήριο να συνεδριάζει και τα Σάββατα».

Κι αυτό διότι όταν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, βάσει της νομοθεσίας, το Ειδικό Δικαστήριο θα σταματήσει τις συνεδριάσεις του και θα επανέλθει όταν  ορκιστεί η νέα Βουλή. Η φράση της προέδρου “πιεζόμαστε” που προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης αφορά , όπως η ίδια τόνισε, τη συνταξιοδότηση και την αποχώρηση από το σώμα, μελών του Ειδικου Δικαστηρίου στις 30 Ιουνίου.