ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Πάνος Λασκαρίδης μόλις πρόσφερε 1.000.000 ευρώ για τη στήριξη των πυρόπληκτων Ελλήνων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς και για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με μια κίνηση – παράδειγμα και προτροπή στους «έχοντες» αυτής της χώρας στις δύσκολες στιγμές που διανύει.
Δωρίζει το ένα πλοίο μετά το άλλο στο Πολεμικό Ναυτικό κι όχι απλώς για τη «δωρεά» ή για ν’ ακουστεί το όνομά του -ούτε κατά διάνοια- αλλά γιατί είναι βαθύς γνώστης των κινδύνων που διατρέχει η Ελλάδα από τις έξωθεν απειλές και γιατί έχει σαφείς απόψεις και προτάσεις για τη βελτίωση της πολεμικής ετοιμότητας της χώρας.
Από την άλλη είναι σε θέση να προκαλεί σάλο με δηλώσεις του τύπου «Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό. Τον έχουν χε..ένο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα»!
Επίσης όμως, ως πρόεδρος του σπουδαίου Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, προβαίνει σε σημαντικές χορηγίες παιδείας και πολιτισμού εντός και εκτός Ελλάδος, προωθώντας τα ελληνικά γράμματα και την ιστορία ενώ στηρίζει οικονομικά επί χρόνια τις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων της Ρωμαϊκής εποχής, αναζητώντας εναπομείναντα αρχαία ευρήματα.
Αλλά από την άλλη αναλαμβάνει «πρωτοβουλίες» ανάσυρσης αρχαιοτήτων από τη θάλασσα, μεμπτές σύμφωνα με την νομοθεσία, παρά τις αναμφίβολα καλές του προθέσεις.
Δυναμικός, ορμητικός, ρεαλιστής, ένας γενναιόδωρος και ντόμπρος άνθρωπος, που μιλάει συχνά έξω από τα δόντια σηκώνοντας φουρτούνες, ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις της χώρας, και παράλληλα με σπουδαίο χορηγικό έργο, που τον κατατάσσει στην κατηγορία των ευεργετών είναι σίγουρα μία μοναδική προσωπικότητα, παρ’ ότι ενίοτε μπορεί να συμπεριφέρεται και ως …ταύρος εν υαλοπωλείω.
«Η θάλασσα ένα πράγμα μου έμαθε, ότι πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», έχει πει ο ίδιος, κάτι που προφανώς ισχύει, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος όσον αφορά την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αν και δεν βρίσκει πάντα εφαρμογή σε όλες τις εκφάνσεις του βίου του.
Η προσφορά
Εκεί που ο ίδιος όμως στέκεται σταθερά αταλάντευτος είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και τη χώρα. «Όταν σου περισσεύουν κάποια χρήματα, να μπορείς να τα δίνεις με ευχαρίστηση για να βλέπεις ότι πιάνουν τόπο. Όχι για προσωπική ευχαρίστηση, ούτε επίδειξη. Να το κάνεις χωρίς πολλές κουβέντες και προβολή.
Τότε πιάνει πραγματικά τόπο», όπως έχει πει. Και αυτό πράττει ανταποκρινόμενος άμεσα στις ανάγκες που παρουσιάζονται, όπως η τωρινή συγκυρία, με μια ετοιμότητα αξιοθαύμαστη, που μόνο επαίνους μπορεί να συγκεντρώσει.
Γιατί ο Πάνος Λασκαρίδης αγαπάει την πατρίδα του. Και το έχει αποδείξει πολλαπλώς με τις δωρεές του, με πλέον εντυπωσιακή αυτήν προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στο Πολεμικό Ναυτικό, των τριών πλοίων Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ): ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΤΛΑΣ Ι και ΑΙΑΣ.
Όπως έλεγε μάλιστα σε συνέντευξή του στο mononews.gr:
«Επί δεκαετίες (αλλά κυρίως τα χρόνια της κρίσης) οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδίως το Ναυτικό μας χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε να ικανοποιήσει έστω και τις βασικές τους λειτουργικές δαπάνες, κάτι που πρέπει άμεσα να αντιστραφεί.
Τον τελευταίο καιρό, κυρίως λόγω της εξέλιξης των σχέσεων με την Τουρκία και την φιλοπολεμική συμπεριφορά του αναθεωρητικού γείτονά μας και ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση κατάλαβαν ότι ήλθε το «μη παραπέρα». Σε αυτό βοήθησαν και οι φωνές πολλών εξ υμών, που είχαμε από καιρό διαγνώσει, ότι χωρίς χρηματοδότηση και με ένα άθλιο νομικό σύστημα δημοσίων προμηθειών, οι Ένοπλές μας Δυνάμεις θα κατέρρεαν»…
Για κείνον άλλωστε η βοήθεια προς την πατρίδα πρέπει να προέρχεται από όλους ανάλογα με τις δυνατότητές τους: «Όποιος έχει πολλά πρέπει να δίνει πολλά, όποιος έχει λίγα να δίνει λίγα και όποιος δεν έχει καθόλου δυνατότητα δεν χρειάζεται να δίνει καθόλου», όπως έχει πει.
Από την άλλη, «η πατρίδα δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να τιμά τους πολίτες της, αλλά οι πολίτες να τιμούν την πατρίδα τους. Η πατρίδα δεν χρωστάει σε κανέναν, εμείς όλοι, ως πολίτες, της χρωστάμε», είναι το δικό του πιστεύω.
Οι δωρεές
Οι οικονομικές και υλικές χορηγίες του Πάνου Λασκαρίδη και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη έχουν εξάλλου μεγάλη προϊστορία και ευρύ φάσμα, που εκτείνεται σε τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Εθνικής Ασφάλειας.
Ας σημειωθούν ενδεικτικά οι δωρεές στο παρελθόν, τεσσάρων περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα, η οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων το 1999 και των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Γηροκομείου Πειραιά, του Αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και των Γιατρών του Κόσμου, όπως επίσης των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων, της Ιεράς Μονής Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα και πολλών άλλων.
Στον τομέα των γραμμάτων σπουδαία είναι η ίδρυση «Έδρας Μαριλένας Λασκαρίδη» Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου το 2016 και η αντίστοιχη έδρα στο Άμστερνταμ το 2018 από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών με χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με στόχο την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Σημαντική υπήρξε όμως και η παρουσία του Ιδρύματος στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας με την έκθεση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π.1494 – 1515)». Στις χορηγικές δράσεις εντάσσονται επίσης η συντήρηση του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ αλλά και η αποκατάσταση ονομαστών φάρων της Ελλάδος, στα ακρωτήρια Ταίναρο και Μαλέας, όπως και ο Φάρος Ντάνας Πόρου.
Και τελευταία αλλά εξίσου σημαντική, η συνεισφορά του Πάνου Λασκαρίδη στις υποβρύχιες έρευνες στα Αντικύθηρα διαθέτοντας απαιτούμενους πόρους και μέσα, όπως το σκάφος «M/Y ΓΛΑΡΟΣ» , που έχει χρησιμοποιηθεί για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική στήριξη στην περιοχή των ερευνών.
Η μεγάλη αγάπη του Πάνου Λασκαρίδη για τη θάλασσα αλλά και το ενδιαφέρον του για το ονομαστό ναυάγιο του 1ου π.Χ. αιώνα, από το οποίο ανασύρθηκαν στις αρχές του 1900 ορισμένα από τα σπουδαιότερα χάλκινα, αρχαία γλυπτά που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και ο διάσημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο «πρώτος υπολογιστής» του κόσμου είναι το κίνητρο γι’ αυτήν την ενασχόλησή του με την αρχαιολογική έρευνα.
Ορισμένα από τα νέα ευρήματα μάλιστα είχαν παρουσιαστεί το 2017 στο ΄Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά σε έκθεση, που είχε εγκαινιάσει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πάνος Λασκαρίδης άλλωστε έχει δωρίσει στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων νέα εργαστήρια συντήρησης των αρχαίων, που βγαίνουν από την θάλασσα και απαιτούν ειδική μεταχείριση, λόγω της παραμονής τους στο νερό.
Η ανασκαφή, που θα συνεχιστεί και φέτος τον Σεπτέμβριο έχει στόχο να αναζητήσει αρχαία έργα τέχνης που ενδεχομένως δεν είχαν κατορθώσει να ανελκύσουν οι σφουγγαράδες το 1901, λόγω περιορισμένων μέσων.
Η πορεία
Οι βασικοί πυλώνες για μια επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή είναι κατά τον Πάνο Λασκαρίδη τέσσερεις: Σπουδές και μόρφωση, εργατικότητα, διακριτικότητα και οικογενειακή ενότητα και αλληλεγγύη. Στοιχεία. που υπήρξαν στη δική του ζωή και συνετέλεσαν στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών του επιδιώξεων.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, μεγάλωσε στο Νέο Φάληρο και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στη Γερμανία, στο ΤU Braunschweig ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο (King’s College, Royal Corprs of Naval Constructors και London University) παίρνοντας Master Ναυπηγικής.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως σημαιοφόρος έφεδρος αξιωματικός στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και αμέσως μετά εργάστηκε στην εταιρεία του πατέρα του Κωνσταντίνου Λασκαρίδη, που έχοντας σπουδάσει υδροβιολογία, ιχθυολογία και εφαρμοσμένη αλιεία στην προπολεμική Γερμανία ασχολούνταν με αλιευτικά ανοιχτής θαλάσσης στον Ατλαντικό ωκεανό.
Όταν ο πατέρας του αποφάσισε να κλείσει την επιχείρηση ο Πάνος Λασκαρίδης με τον μεγαλύτερο αδελφό του Θανάση ίδρυσαν το 1977 την δική τους εταιρεία, την Laskaridis Shipping Co. Ltd. δραστηριοποιούμενοι αρχικά ως ναυλομεσίτες.
Τον αμέσως επόμενο χρόνο ίδρυσαν και τον όμιλο Lavinia Corporation και έκτοτε η πορεία τους ήταν μόνον ανοδική, καθώς σήμερα είναι μία από τις ισχυρότερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς ξηρού φορτίου.
Παράλληλα, οι δραστηριότητές τους επεκτάθηκαν σε άλλους τομείς, όπως στη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και αλιείας με πλοία – ψυγεία, επίσης σε ναυπηγεία, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις _με την εμβληματική για την Αθήνα «Μεγάλη Βρετανία», το «King’s George», το νέο «Athens Capital» και πολλά ακόμη_ σε καζίνο και στην πολιτική αεροπορία.
Η αναγνώριση
Επικεφαλής του στόλου ωστόσο είναι ο Πάνος Λασκαρίδης με εύρος δραστηριοτήτων που καλύπτουν σχεδόν όλο τον πλανήτη, από την Κίνα, την Ισπανία ως τα νησιά Φόκλαντ. Για τον ίδιο η σημαντικότερη συνεισφορά της ναυτιλίας στην Ελλάδα και την οικονομία της είναι άυλη και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα σε ευρώ.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για την ικανότητα των Ελλήνων να μεγαλουργούν «μέσα από σκληρή δουλειά και επιμονή αλλά και μέσα σε συνθήκες έντονου και αδυσώπητου ανταγωνισμού», όπως λέει.
Υποναύαρχος επί τιμή, αξίωμα που του αποδόθηκε πέρυσι με Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την προσφορά του στην Πολιτεία, παρασημοφορημένος το 2018 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής, του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Πάνος Λασκαρίδης προωθεί επίσης θέματα πολιτισμού και παιδείας, μέσω του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Συνεχίζει έτσι το έργο του πατέρα του, που το 1993 είχε ιδρύσει την Βιβλιοθήκη Αικατερίνης (Καίτης) Λασκαρίδη στη μνήμη της συζύγου του και μητέρας των δύο αγοριών. Μιας δραστήριας γυναίκας, με ιδιαίτερη αγάπη στα γράμματα, που από την δεκαετία του ΄50 μαζί με φίλες της είχε ιδρύσει την ΧΕΝ Νέου Φαλήρου για την επιμόρφωση κοριτσιών, που είχαν φθάσει πρόσφυγες από τη Ρωσία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες.
Ο Πάνος Λασκαρίδης ήταν νυμφευμένος με την Μαριλένα Κουμπς το γένος Ζάππα, με την οποία είχαν γνωριστεί από την εποχή που έκανε ακόμη στο στρατιωτικό του. Μαζί αποφάσισαν να συνεχίσουν το έργο του ιδρύματος αλλά και να το επεκτείνουν, με μόνιμη στέγη πλέον το ιδιόκτητο, αναπαλαιωμένο κτήριο της Ακτής Μουτσοπούλου, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο του Πειραιά.
Η σύσταση του κοινωφελούς πολιτιστικού Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη έγινε την άνοιξη του 2007 και στόχους έχει την προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής και Ναυτικής Έρευνας, καθώς και τη λειτουργία Βιβλιοθήκης.
Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο Πάνος Λασκαρίδης, ενώ της Βιβλιοθήκης ήταν η Μαριλένα Λασκαρίδη που εργάσθηκε άοκνα ως τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατό της τον Αύγουστο του 2015.
«Στη ναυτιλία σημασία έχουν οι στόχοι παρά τα οράματα, όπως ο ναυτικός, που όταν ταξιδεύει δεν έχει όραμα αλλά έχει ως στόχο να δέσει το πλοίο ασφαλές στο λιμάνι», πιστεύει ο Πάνος Λασκαρίδης. Το ίδιο ασφαλές λιμάνι, που αναζητείται τώρα για τους ανθρώπους που έπληξαν βάναυσα οι καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα.
Διαβάστε ακόμη:
Κτήρια και αντικείμενα καμένα στο Τατόι – Καταστροφές από την πυρκαγιά
Η Καρύταινα στην Επανάσταση – Εκδηλώσεις στο ιστορικό ορμητήριο του Κολοκοτρώνη
Γιάννης Κόττης: Ταξίδι στη μνήμη και τη χαρά της ζωής – Έκθεση στην Ύδρα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί