ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε «θρίλερ» αναμένεται να εξελιχθεί η διαμόρφωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς οι 100 νέες σχολές, αλλά και οι πολύ χαμηλές επιδόσεις που καταγράφηκαν φέτος πιθανότατα να ανατρέψουν πολλά από τα αναμενόμενα.
Όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», η συγκεκριμένη χρονιά επιφυλάσσει εκπλήξεις και ανατροπές για τους υποψήφιους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατή καμία πρόβλεψη για τις βάσεις 2019 για περίπου το 25% των τμημάτων του φετινού ακαδημαϊκού «χάρτη».
Χαρακτηριστική ένδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, που προκύπτουν από τα βαθμολογικά στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι αναλυτές, οι δημοφιλείς σχολές, μετά την περσινή πτώση, αναμένεται φέτος να καταβαραθρωθούν περαιτέρω. Αντιθέτως, ανοδική παρουσιάζεται η τάση στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
Μεγάλο ερωτηματικό στην διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια δημιουργεί το γεγονός των νέων σχολών, που εισήχθησαν φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο, τα οποία, όπως είναι φυσικό, δεν είχαν προδιαμορφωμένη βαθμολογία, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς άγνωστο και απρόβλεπτο το πώς θα διαμορφωθούν.
Αναφορικά με τα τμήματα, για τα οποία εκτιμάται ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ασφαλής πρόβλεψη, ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Ψυχολογίας. Υπενθυμίζεται ότι στον κλάδο αυτό θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, τον ερχόμενο Οκτώβρη, δυο νέα τμήματα, ένα στα Ιωάννινα και ένα στη Φλώρινα. Παρά την υψηλή ζήτηση που εμφανίζει συγκεκριμένη σχολή ως επαγγελματικός κλάδος, η τοποθεσία της έδρας των νέων τμημάτων, σε αυτές τις επαρχιακές πόλεις, είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.
Στην ίδια λογική φαίνεται να κινούνται και τα νέα τμήματα Γεωπονίας και Λογιστικής, τα οποία εμφανίζουν φέτος υπερ-πολλαπλασιασμό στη λίστα με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Βάσει των ίδιων δεδομένων απόστασης και οικονομικού βάρους, οι σχολές αυτές, αν και δημοφιλείς, είναι πιθανό να μην παρουσιάσουν υψηλή προτίμηση, σε αντίθεση με το σκεπτικό της δημιουργίας τους.
Ταυτόχρονα, ερωτηματικά προκαλεί και η ανάδειξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ, που πραγματοποιήθηκε φέτος για αρκετές σχολές, πολυτεχνικού κυρίως κλάδου, καθώς η αλλαγή αυτή φαίνεται να έχει διχάσει τους υποψηφίους, εξαιτίας της γρήγορης και ξαφνικής διαδικασίας με την οποία μετατράπηκαν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σε ό,τι αφορά στις πάγια δημοφιλέστερες σχολές, αναμένονται επίσης ανατροπές στις βάσεις 2019. Παρά το γεγονός ότι αρκετές χαμηλές βαθμολογίες υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, οι σχολές αυτές παρέμεναν άπιαστο όνειρο για πολλούς υποψηφίους, χωρίς να εμφανίζουν ποτέ σημαντικές πτώσεις. Φέτος, ωστόσο, αυτό εκτιμάται ότι θα αλλάξει, αφού και αυτές οι σχολές, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα παρουσιάσουν πτώση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», αποτελεί το γεγονός ότι, λόγω της έλλειψης αριστούχων φέτος, η Ιατρική Αθήνας πολύ πιθανόν να πέσει κάτω από το όριο των 19.000 μορίων στις βάσεις 2019. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες πολυτεχνικές σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκτιμάται ότι θα βρεθούν κάτω από 18.000 μόρια, χαμηλώνοντας τον πήχη.
Συνολικά και σε αντίθεση με άλλες χρονιές, οι εκτιμήσεις για τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια δείχνουν μια καθολική πτώση. Το γεγονός ότι οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και οι επιδόσεις τους εμφάνισαν αρκετά μεγάλο εύρος, αυτά δεν φαίνονται ικανά να ανατρέψουν την εικόνα της συνολικής πτώσης των βάσεων, καθώς, σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικά ένας πίνακας με τις εκτιμήσεις των βάσεων για 30 δημοφιλείς σχολές:
Καθοριστικός παράγοντας για την εκτιμώμενη πτώση των βάσεων του 2019, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των εισακτέων, η οποία υπενθυμίζεται ότι οφείλεται σε απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Συγκεκριμένα, επί υπουργίας του κυρίου Γαβρόγλου, ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε στους 78.0000. Ταυτόχρονα, η ίδρυση επιπλέον τμημάτων είχε ως αποτέλεσμα δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία να έχουν συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης». Σύμφωνα με τα όσα διαφαίνονται φέτος, επίσης, θα υπάρξουν και πάλι εισαγωγές υποψηφίων σε τμήματα με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες, όπως 3 και 4.
Στο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», παρατίθενται αναλυτικά οι εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων 2019 σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται:
1ο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Οριακά θα κρατήσει το όριο των 18.000 μορίων η Νομική Αθηνών, με το μέσο όρο της απώλειας μορίων σε όλες τις σχολές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) να είναι γύρω στα 150 μόρια. Με 300 ή ακόμα και 400 μόρια κινδυνεύουν με απώλειες οι Ψυχολογίες στην Αθήνα (σε ΕΚΠΑ και Πάντειο), ενώ πτώση αναμένεται και στις περιφερειακές. Oι υποψήφιοι, άλλωστε, έχουν φέτος δύο νέες σχολές, στις οποίες μπορούν να διοχετευθούν, μία παράμετρος που σπρώχνει τις βάσεις προς τα κάτω.
Σε ό,τι αφορά στα Παιδαγωγικά, αυτά αναμένονται να παραμείνουν σχετικά σταθερά, ενώ απώλειες θα σημειωθούν σε σχολές με μεσαία ή χαμηλή ζήτηση, όπως, για παράδειγμα, οι ξένες φιλολογίες και οι φιλοσοφικές. Σε αυτές τις σχολές, συγκεκριμένα, η πτώση αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως και 300 μόρια. Συνολικά πάντως σημειώνεται ότι το πρώτο επιστημονικό πεδίο δεν έχει πολλές σχολές και τμήματα, που κυμαίνονται κάτω από τη βάση, στοιχείο που αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος, καθώς κάθε χρόνο παρατηρείται έντονη ζήτηση γι’ αυτές τις σχολές, με την προσφορά των θέσεων αν είναι συγκριτικά μικρή.
2ο: Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Το σύνολο των σχολών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) φαίνεται ότι θα πέσει κάτω από το όριο των 18.000 μορίων. Τα επαρχιακά πολυτεχνικά τμήματα, μάλιστα, αναμένεται να σημειώσουν απώλειες ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια. Γενικότερα, σε ολόκληρο το φάσμα των σχολών του συγκεκριμένου πεδίου αναμένονται χαμηλές βάσεις, καθώς φέτος οι επιδόσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές, κάτι που φαίνεται ότι θα υπερισχύσει έναντι της πληθώρας διαθέσιμων θέσεων στις σχολές του πεδίου αυτού.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ θα πέσει από τα 18.240 μόρια στα 17.960 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να χάσει πάνω από 200 μόρια και να πέσει στα 17.600.
Μείωση αναμένεται και στην Αρχιτεκτονική Αθηνών, που θα κινηθεί περίπου στα 100-300 μορίων, ενώ αυξημένη, γύρω στα 200-300 μόρια αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Αυτό εξηγείται από τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, καθώς μόλις 736 υποψήφιοι έγραψαν από 18.000 μόρια έως και 20.000 μόρια.
3ο: Επιστημών Υγείας
Χαρακτηριστική περίπτωση, ως προς την πτώση που θα σημειώσει είναι η Ιατρική Σχολή Αθηνών. Όπως όλα δείχνουν, η Ιατρική θα πέσει κάτω από το όριο των 19.000 μορίων, ενώ η τελευταία Ιατρική αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια.
Αυτό βέβαια δεν ανατρέπει το γεγονός ότι, και φέτος, το εν λόγω πεδίο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, με 1.160 να έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια.
Η Ιατρική Αθήνας πολύ πιθανόν να πέσει στα 18.900 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική, που είναι αυτή της Αλεξανδρούπολης, θα κρατηθεί οριακά στο 18, με 18.100 μόρια. Μεγαλύτερη είναι η πτώση που αναμένεται σε Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, με απώλειες που θα φτάσουν τα 300-400 μόρια, ακόμα και στα κεντρικά Ιδρύματα.
Την ίδια ώρα, και οι σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα οι Φυσικοθεραπείες, αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση, που σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει ακόμα και τα 300 μόρια.
4ο: Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
Μικτά είναι τα συμπεράσματα για το εν λόγω επιστημονικό πεδίο, καθώς είναι πολλοί οι καινούργιοι παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα στις βάσεις τους. Οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου σημειώνουν διαχρονικά τις χαμηλότερες επιδόσεις και πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με το μεγαλύτερο αριθμό σχολών με βάση εισαγωγής κάτω από τη βάση.
Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι φέτος ιδρύθηκαν πολλά νέα τμήματα σε αυτό το Επιστημονικό Πεδίο, αυξάνοντας, έτσι, τον αριθμό των εισακτέων. Παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των μαθητών δεν ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, η εκτίμηση των βάσεων κάνει λόγο για αυξομειώσεις. Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις αναμένεται να κινηθούν στα κεντρικά ιδρύματα, γύρω στα 100-200 μόρια, ακόμα και στις δημοφιλείς σχολές, όπως αυτές τις Πληροφορικής και των Οικονομικών.
Παρ’ όλα αυτά, σε αυτό το επιστημονικό πεδίο δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση καταβαράθρωση των βάσεων, όπως θα καταγραφεί στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία. Στο συγκεκριμένο πεδίο, οι βάσεις εισαγωγής δεν ξεπερνούν τα 18.000 μόρια, ενώ πολύ χαμηλοί βαθμοί με 4.000-6.000 μόρια αναμένονται σε πληθώρα σχολών, κυρίως σε όσα αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστήμια.
Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών αναμένεται να κυμανθούν με μείωση περίπου 30-100 μορίων, ενώ ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα θα χάσουν ακόμα και 300 μόρια, όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ξάνθη. Τα τμήματα Λογιστικής είναι πολύ πιθανόν να σημειώσουν στα κεντρικά αύξηση ακόμα και 200 μορίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σημαντικά προνόμια από την Πειραιώς στο «Σπίτι μου ΙΙ» – Δωρεάν ο νομικός και τεχνικός έλεγχος
- ΣτΕ: Σε πρώτυπη δίκη στις 6 Ιουνίου κρίνεται η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίου υπαλλήλους
- NBG Pay: Αποκλειστικός acquirer στην υπηρεσία «tap2ride» για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Εκτακτο – Εκλεισε το deal: Η Ideal εξαγοράζει την εταιρεία «Μπάρμπα Στάθης»