Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Πανδημία: 7.960 νέα θύματα – Σε ποιες χώρες «εκτοξεύθηκαν» οι θάνατοι

Κύπρος

Δραματικά συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον νέο ιό σε όλο τον κόσμο, με τη συντριπτική πλειονότητα των νέων θανάτων να προέρχονται πλέον από συγκεκριμένες περιοχές

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, στη λίστα με τα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως προστέθηκαν 7.960 άτομα.

Νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ

Το σύνολο των νεκρών από την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη για περισσότερους από 3 μήνες φτάνει πλέον στα 134.560 άτομα, ενώ τα τελευταία 24ωρα το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις ΗΠΑ, που αποτελούν το παρόν επίκεντρο της πανδημίας.

Τα ξημερώματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατέγραψαν ακόμη ένα τραγικό ρεκόρ νέων θανάτων, αφού μέτρησαν 2.569 νεκρούς σε ένα 24ωρο. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα στην χώρα ξεπέρασαν τις 640.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι 2.082.372, με τους αριθμούς να υποδηλώνουν ότι 1 στους 3 νοσούντες προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Συνολικά, οι Αμερικανοί θρηνούν πλέον 28.326 θύματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, με τον ρυθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται κατά 28.000 σε μία ημέρα.

Παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι οι αριθμοί θανάτων και κρουσμάτων σε 24ωρη βάση παρουσιάζουν αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θάνατοι σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς ανέβηκαν για δεύτερη ημέρα, ενώ τα κρούσματα μειώθηκαν για τρίτη ημέρα.

Άρση μέτρων ζητά και πάλι ο Τραμπ

Παρά την εξέλιξη αυτή στις ΗΠΑ, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όπως έγινε γνωστό, προτίθεται να προχωρήσει σε άρση των μέτρων. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα αφορούν σε περίπου 20 Πολιτείες, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξαρχής δείξει την αντίρρησή του προς το «πάγωμα» των οικονομικών δραστηριοτήτων, με στόχο την προστασία από τον ιό και είχε ξανακάνει και στο παρελθόν λόγο για άρση των μέτρων.

Επέμενε, μάλιστα, πως, από την 1η Μαϊου, θέλει να κάνει επανεκκίνηση στην οικονομία της χώρας, κάτι που δήλωσε και ανοιχτά χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου έβγαλε αρκετές ειδήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο, που εξέπληξε με τις αποφάσεις του.

Τα κρούσματα, όπως και ο αριθμός ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία, έχουν μειωθεί όντως σημαντικά και ιδίως στη Νέα Υόρκη, όπου για τρίτη ημέρα παρουσιάστηκε μείωση. Το ίδιο έγινε και στους θανάτους, που ωστόσο παρέμειναν σε υψηλό νούμερο (752) για μία ακόμη ημέρα.

Την ίδια ώρα, δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη.

Αποκορύφωμα των αρνητικών εξελίξεων στην γηραιά ήπειρος είναι η Γαλλία, που χθες κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς ανακοινώθηκαν 1.438 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 17.167, την ίδια ώρα που τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 147.863.

Αντίστοιχα κρίσιμη είναι η εικόνα και στην Τουρκία, όπου σημειώθηκε νέο ρεκόρ θυμάτων σε ένα 24ωρο. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο 115 ανθρώπων, με το σύνολο να φτάνει τους 1.518 και τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 69.000.

Η Βρετανία, επίσης, είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα. Το τελευταίο 24ωρο, η Βρετανία μέτρησε 801 νέους θανάτους (12.868) και 4.600 κρούσματα (98.476). Ωστόσο, η χώρα μετέδωσε και ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο νέο, καθώς μία γυναίκα 106 ετών, που είχε μολυνθεί από τον ιό, κατάφερε να τον ξεπεράσει και να θεραπευτεί.

Στην Ιταλία, από την άλλη, ο αριθμός των θανάτων έμεινε στα ίδια επίπεδα, με 578 νέες ανθρώπινες απώλειες (21.645) και τους ασθενείς σε ΜΕΘ να μειώνονται.

Και στην Ισπανία τα νέα θύματα έφτασαν τους 557 ανθρώπους, με το σύνολο να φτάνει στους 18.812.

Άλλοι 315 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια το τελευταίο 24ωρο στην Γερμανία, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα να φθάνει έτσι τους 3.569, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 2.866 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να ανέρχεται πλέον σε 130.450, δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Μεγάλο αριθμό θυμάτων είχε το τελευταίο 24ωρο και το Βέλγιο με 283 θύματα (4.440 σύνολο), η Βραζιλία με 225 (1.757), η Ολλανδία με 189 (3.134), αλλά και η Σουηδία με 170 (1.203).

Μεξικό: Φόβοι για περισσότερους από 26.500 αδιάγνωστους ασθενείς

Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη ότι άλλοι 43 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια, ενώ τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό που επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 448.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό έφθασε έτσι τους 449 νεκρούς, ενώ επισήμως οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ανέρχονται σε 5.847.

Ωστόσο, ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας, Ούγο Λόπες-Γκατέλ είχε επισημάνει, την περασμένη εβδομάδα, ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερος, κάνοντας λόγο για πάνω από 26.500 αδιάγνωστους ασθενείς ή ασυμπτωματικούς φορείς.

Νότια Κορέα: Πάνω από 10 χιλ. οι νεκροί – Μειωμένα τα νέα κρούσματα

Στην Νότιο Κορέα, που υπέφερε πολύ από την πανδημία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 22 νέα κρούσματα μόλυνσης ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα σε 10.613.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμεινε κάτω από τα 50 για όγδοη συναπτή ημέρα. Τα 11 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Το σύνολο αυτής της υποομάδας ασθενών έφθασε τους 967.

Διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 229. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 2,16%. Στον αντίποδα, 141 ασθενείς βγήκαν από την καραντίνα μετά την πλήρη ανάρρωσή τους, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να ανέρχεται σε 7.757 ή το 73,1% ποσοστιαία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), στη χώρα της νότιας Ασίας έχουν γίνει 538.000 διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι τώρα.

«Εισερχόμενα» τα περισσότερα νέα κρούσματα στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, από την άλλη, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη, τα 34 από τα οποία διαγνώστηκαν μεταξύ των ταξιδιωτών που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Από τα υπόλοιπα 12 κρούσματα μετάδοσης εντός της χώρας, τα πέντε αναφέρθηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, τέσσερα στην Χεϊλονγκτζιάνγκ και τρία στο Πεκίνο.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, 76 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο χθες αφού αποθεραπεύθηκαν, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 18 σε 95.

Ως τα μεσάνυχτα χθες τα κρούσματα που οι κινεζικές αρχές αποκαλούν «εισαγόμενα» — οι άνθρωποι που φθάνουν μολυσμένοι στη χώρα από το εξωτερικό — είχαν φθάσει τα 1.534. Εξ αυτών, 636 έχουν βγει από τα νοσοκομεία και 898 νοσηλεύονται, οι 46 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Δεν έχει υπάρξει ως τώρα κανένας θάνατος σε αυτή την υποομάδα ασθενών.

Συνολικά, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθαν ως τα μεσάνυχτα σε 82.341. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 παρέμεινε αμετάβλητος (3.342).