Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Ώρα μηδέν για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό: Τι θα αποφασίσουν οι δικαστές του ΣτΕ, τι υποστήριξαν οι δικηγόροι

Μιχάλης Πικραμένος, πρόεδρος ΣτΕ

Μιχάλης Πικραμένος, πρόεδρος ΣτΕ

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την οριστική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τα μπόνους στα «πράσινα» κτίρια.

Συνταγματικές ή όχι οι νέες διατάξεις είναι το κρίσιμο ζήτημα που καλούνται να αποφανθούν οι ανώτατοι δικαστές ενώπιον των οποίων συζητήθηκαν σήμερα 4 υποθέσεις.

Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αποφάσεις θα εκδοθούν το συντομότερο δυνατό λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και του ότι έχει παγώσει προσωρινά μεγάλος αριθμός οικοδομικών αδειών ανά την Ελλάδα.

Οι τέσσερις υποθέσεις που συζητήθηκαν αφορούν ισάριθμες οικοδομικές άδειες στο Δήμο Αλίμου, των οποίων ζητείται η ακύρωση.

Πριν παραπεμφθούν στην Ολομέλεια, συζητήθηκαν στο Ε’ Τμήμα του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι εκδόθηκαν με αντισυνταγματικές διατάξεις του ΝΟΚ.

Η συζήτηση σήμερα στο ΣτΕ, υπό τον πρόεδρο του Μιχάλη Πρικραμένο, έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμη Μπακογιάννη, με συνολικά 13 δικηγόρους από τις αντίδικες πλευρές να αναπτύσσουν τα νομικά επιχειρήματα τους.

«Η πιο σοβαρή πολεοδομική υπόθεση»

Για την πλέον σοβαρή πολεοδομική υπόθεση των τελευτάιων 40 ετών έκαναν λόγο στις τοποθετήσεις τους οι δικηγόροι των προσφευγόντων.

Υποστήριξαν, μεταξύ άλλων ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του ΝΟΚ είναι μεγάλες και επιβαρύνεται η φέρουσα πολεοδομική ικανότητα, καθώς πλέον των άλλων προσαυξάνουν κατά δύο ορόφους τα ακίνητα.

Η συνέπεια θα είναι όπου προβλέπεται ανέγερση κτισμάτων 5 ορόφων, με το ΝΟΚ θα επιτρέπεται η ανέγερση 7 ορόφων.

Όπως είπαν, δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί εξαιρούνται από την εφαρμογή του ΝΟΚ η Φιλοθέη, το Ψυχικό και η Πολιτεία.

«Αντίστοιχη εφαρμογή του ΝΟΚ με την πρόβλεψη παροχής πολεοδομικών μπόνους δεν υπάρχει στην Ευρώπη, με μια μόνο περιορισμένη εξαίρεση στην Γαλλία, καθώς ο ΝΟΚ είναι μια πολεοδομική τερατογένηση που έχει επιπτώσεις και θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών που θα εφαρμοστεί», ανέφεραν οι δικηγόροι των αιτούντων.

«Εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου (υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας του ΝΟΚ, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ειδικά τα μπόνους που προβλέπει, καθώς δίνει σύγχρονες λύσεις και συμβάλλει στις κλιματικές αλλαγές που επέρχονται.

Υποστήριξαν επίσης ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την Ειδική Επιστημονική Μελέτη, ανέφεραν ότι πρέπει να γίνει για το μελλοντικά.

Ανέφεραν επίσης οι δικηγόροι του Δημοσίου ότι ο ΝΟΚ λειτουργεί παράλληλα με τους οικοδομικούς κανονισμούς, δεν εισάγει πολεοδομικό σχεδιασμό, δεν τροποποιεί τον πολεοδομικό σχεδιασμό και επιφέρει μόνο μικρές πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Για τα μπόνους που προβλέπει ο ΝΟΚ, όπως είναι η αύξηση του ύψους των κτιρίων, οι δικηγόροι ανέφεραν ότι συμβάλλουν στις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς ως αντιστάθμισμα επεκτείνουν τους χώρους πρασίνου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση εσόδων κατά 2,9% στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας

Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια – Eπενδύσεις 436 δισ. ευρώ έως το 2050 και 210.000 νέες θέσεις εργασίας

Η Ελλάδα στο επίκεντρο ενδιαφέροντος για τους επαγγελματίες του Yachting και του θαλάσσιου τουρισμού