• Κοινωνία

    Ολονύχτια μάχη στην Εύβοια με την πυρκαγιά – Κικίλιας: Κανείς δεν φεύγει μέχρι να κάνουμε τη δουλειά μας

    • NewsRoom
    Η φωτιά στην Εύβοια

    πηγή: (Χ, Forecast Weather Greece, Rafaela Mavridaki)


    Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τις μεσημεριανές ώρες στον Πισσώνα Ευβοίας.

    Στην Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας, όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Το κύριο βάρος, όπως είπε, θα δοθεί στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς. «Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ μας επιτρέπουν ώστε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας με δύο κύκλους εναέριων μέσων να μπορέσουμε να την ελέγξουμε και να την οριοθετήσουμε», ανέφερε.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία θα βρίσκονται επί ποδός και θα εστιάσουν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Καθώς η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος. «Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο από την Εύβοια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας

    «Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

    Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό). Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

    Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

    Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Η δυσκολότερη, από αυτές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πισσώνας Ευβοίας, «λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων». Όπως είπε, «οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς». Συνολικά εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και ‘Αγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

    Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα.

    Κικίλιας: «Νύχτα μάχης»

    «Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που έχει μεταβεί στην πυρκαγιά στην Εύβοια. «Eίναι μια νύχτα μάχης για μας. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που αντιμετωπίσαμε το μεσημέρι, δεν είναι ούτε τα μποφόρ τέτοια, ούτε τα μελτέμια. Όμως, δυστυχώς, η Εύβοια είναι η φυσική άμυνα, αν θέλετε, μπροστά από την Αττική και δίνει πάντα καιρό τέτοιο που μας δημιουργεί προβλήματα. Μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε το μεσημέρι στα Ψαχνά Εύβοιας. Είναι όλοι εδώ, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπαρχηγός, όλη η ηγεσία, όλες οι επίγειες δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν θα δουλέψουν για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσα στη νύχτα.

    «Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

    Όπως είπε, «η πυρκαγιά και η ζώνη που έχει ήδη κάψει ή περάσει, θα δώσει και αναζωπυρώσεις και θα έχει και προκλήσεις και την αυριανή ημέρα» ενώ κάλεσε τους πολίτες «να πειθαρχούν και να ακούν τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας που κάνει τις εκκενώσεις αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

    Αναφορικά με την αυριανή ημέρα, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πάνω από 20 εναέρια μέσα θα επιχειρούν με το πρώτο φως της μέρας. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι θα πετάξουν σε δύο κύκλους. «Μόνιμα να υπάρχουν εναέρια από πάνω. Να μην μένει η πυρκαγιά χωρίς εναέριο», τόνισε.

    «Δουλειά όλο το βράδυ και μάχη, και δουλειά το πρωί», υπογράμμισε.

    «Βλέπετε ότι φέτος είμαστε όλοι μαζί εδώ. Περιφέρεια, δήμοι, πυροσβεστική, εθελοντές, αστυνομία, δασαρχεία και ένοπλες δυνάμεις. Θα ήθελα να υπάρχει πρώτα απ’ όλα ασφάλεια. Μετά βεβαίως μας ενδιαφέρουν οι περιουσίες των ανθρώπων, τα σπίτια και τα έχουμε προστατεύσει όπως βλέπετε σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά έχουμε και ένα στόχο, μια δουλειά, να μαζέψουμε αυτή την κατάσταση και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε, φέρνοντας αυτή την πυρκαγιά σε ύφεση», σημείωσε και προσέθεσε ότι μέσα σε διάστημα λίγων ωρών σήμερα εκδηλώθηκαν πάνω από 40 πυρκαγιές.

    «Από την Ηλεία, στην κεντρική Μακεδονία, το Κιλκίς ξανά, το Ωραιόκαστρο, την Κεντρική Εύβοια. Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν συγχωρείται κανένα λάθος. Δεν έχει βρέξει, το είδατε. Δεν έχει χιονίσει, δεν υπάρχει υγρασία. Αντιμετωπίζουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων και όμως βλέπετε είναι κάθε μέρα εδώ και παλεύουν όλοι και υπάρχει και τίμημα. Βλέπετε πυροσβέστες τραυματίες, πυροσβέστες με εγκαύματα, άνθρωποι του καθήκοντος οι οποίοι δίνουν όλους το είναι. Αυτούς, τους εθελοντές μας και όλους τους συνεργάτες εδώ πέρα, τους ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

    Διαβάστε επίσης

    Πυρκαγιά στην Εύβοια: Ισχυροί άνεμοι παρασύρουν προς τον νότο τη φωτιά – Στο νησί ο Κικίλιας

    Πυροσβεστική: Συνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά στην Εύβοια

    Εύβοια: Η στιγμή που η φωτιά στις Πετριές περικυκλώνει πυροσβέστες – Ενας τραυματίας(Βίντεο)



    ΣΧΟΛΙΑ