• Κοινωνία

    Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην πυρκαγιά του Βαρνάβα – 112 για να εκκενωθούν Διόνυσος, Μαραθώνας, Ραπεντώσα, επιχειρούν πάνω από 400 πυροσβέστες

    • NewsRoom
    Το μέγεθος της φωτιάς από ψηλά

    Το μέγεθος της φωτιάς από ψηλά


    Ολονύχτια αναμένεται πως θα είναι η μάχη των πυροσβεστών στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Βαρνάβα και η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ζητήθηκε από τους κατοίκους του Διονύσου να εκκενώσουν προς Δροσιά και Κηφισιά μέσω λεωφόρου Διονύσου.

    Επίσης, εκκενώνεται προληπτικά το θέρετρο αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού στην Αγία Μαρίνα.

    Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, πολύ κοντά στον οικισμό, την ώρα που επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι που έφταναν τα 8 μποφόρ. Η φωτιά εντοπίστηκε άμεσα από εναέριο μέσο που εκτελούσε περιπολία. Μάλιστα, το ίδιο πραγματοποίησε ρίψη νερού 5 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις ξεκίνησαν να επιχειρούν στα πρώτα 10 λεπτά, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι και η ύλη που υπήρχε στην περιοχή οδήγησε τη φωτιά να πάρει ακραία συμπεριφορά και να εξαπλωθεί άμεσα, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης,  όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ο κ. Βασίλης Βαθρακογιάννης.

     

    Το μέτωπο της φωτιάς όπως φαίνεται από την παραλία στο Ζούμπερι

     

    Από την Πολιτική Προστασία εκδόθηκαν  μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις πολλών περιοχών.

    Αρχικά ζητήθηκε η εκκένωση οικισμών σε Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας – Καλέντζι και Πουρίθι.

    Λόγω της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα στάλθηκε στις 18:32 προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών της Σταμάτας, της Ροδόπολης, του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν, εάν χρειαστεί, τις οδηγίες των Αρχών. Αργότερα με νέο μήνυμα ζητήθηκε από όσους βρίσκονταν στη Σταμάτα να κατευθυνθούν προς την Εθνική Οδό, μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς. Νέο μήνυμα από το 112 στάλθηκε και στο Μικροχώρι Ωρωπού, για απομάκρυνση προς Καπανδρίτι και Αφίδνες. Νέο μήνυμα 112 στάλθηκε και σε Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας, ζητώντας την απομάκρυνση το κατοίκων προς Κηφισιά.

     

     

     

    Γύρω στις 18:00 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα και για την εκκένωση του Γραμματικού. Αργότερα το βράδυ στάλθηκε μήνυμα και στους κατοίκους του Μαραθώνα για εκκένωση προς τη Νέα Μάκρη.

    Μήνυμα στάλθηκε επίσης για εκκένωση και στη Ραπεντώσα, προς Δροσιά και Κηφισιά, καθώς και στους κατοίκους του Διονύσου, για εκκένωση προς τη Δροσιά.

    Η πυρκαγιά του Βαρνάβα

    Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επιχειρούν πάνω από 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, με πυροσβέστες και από άλλες περιοχές της χώρας.

    Τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν τις ρίψεις ξανά το πρωί στις 05:30 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, πάντως, οι άνεμοι θα πνέουν πολύ δυνατοί το πρωί.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά. Στο μέτωπο του Βαρνάβα έχουν κοπάσει ελαφρώς οι άνεμοι, αλλά η φωτιά εκτείνεται σε μήκος 4 χιλιομέτρων.

    Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

    Η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν διάσπαρτα μέσα στο δάσος στην περιοχή του Βαρνάβα.  Παράλληλα, κάηκαν  ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδύνευσαν οι πυροσβέστες.

    Η Άμεση Δράση έχει κάνει περισσότερους από 40 απεγκλωβισμούς, ενώ η ΟΠΚΕ απομάκρυνε περίπου 100 άτομα που έχουν εγκλωβιστεί.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Καπανδριτίου. Eνας άντρας και μία γυναίκα πήγαν για προληπτικούς λόγους στο ΚΥ Καπανδριτίου και ένας άντρας 67 χρόνων, με ΧΑΠ, προσήλθε στο ΚΥ Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή, δεν λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα. Επίσης στο Σισμανόγλειο προσήλθαν ένας άντρας 83 χρόνων διότι εισέπνευσε καπνό και μπήκε σε οξυγόνο και ένας ακόμη άνδρας 67 χρόνων με ΧΑΠ. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

    Οι καπνοί από τη φωτιά έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ουρανού της Αττικής, ξεπερνώντας σε απόσταση τα 100 χλμ.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Εκτροπές κυκλοφορίας σε Σταμάτα-Δροσιά

    1) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
    2) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
    3) Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    4) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ
    5) ΣΤΑΜΑΤΑΣ-ΔΡΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
    6) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
    7) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
    8) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ
    9) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
    10) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΔΩΝΙΩΝ
    11) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ Λ. ΚΑΪΡΗ
    12) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ
    13) ΚΟΜΒΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ
    14) ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ

    Εκτροπές κυκλοφορίας στον Βαρνάβα

    1) KAΠANΔPITIOY-BAPNABA ΠPOΣ BAPNABA
    2) ΓPAMMATIKOY-KAΠANΔPITIOY ΠPOΣ BAPNABA
    3) ΠAPAΛIA BAPNABA ΠPOΣ BAPNABA
    4) MANTA-KAΠANΔPITOY ΠPOΣ BAPNABA
    5) ΠPOΦHTHΣ HΛIAΣ ΠPOΣ BAPNABA
    6) Λ.ΔIONYΣOY ΘEΣH ANATOΛH
    7) Λ. ΔIONYΣOY KAI ΘHΣEΩΣ

    Για την μεγάλη φωτιά που έχει φτάσει πάνω από το Μαραθώνα μίλησε ο Στέργιος Τσίρκας, Δήμαρχος Μαραθώνα στο ΕΡΤNews.

    «Είναι μια βιβλική καταστροφή, έχουμε ένα τεράστιο μέτωπο. Οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει καθόλου. Στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές που κάνουν υπεράνθρωπο αγώνας αλλά είναι κάτι πέραν των δυνατοτήτων μας. Έχει εκκενωθεί ο Μαραθώνας. Η φωτιά έχει φτάσει πάνω από το Μαραθώνα», υπογραμμίζει.

    Το σημαντικότερο όλων είναι να απομακρυνθούν οι κάτοικοι με ασφάλεια και «δυστυχώς είναι αυτό το πρόβλημά μας, δεν φεύγουν από τις περιουσίες τους και έτσι προσπαθούμε να φύγουν με όποιον δυνατό» τονίζει ο κ. Τσίρκος.

    Υπάρχουν υλικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε σπίτια, αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα του μεγέθους των ζημιών, ανέφερε ο Δήμαρχος Μαραθώνα.

    Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

    To EKAB βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διαθέτοντας δυνάμεις σε όλες της όμορες των μετώπων της φωτιάς περιοχές, ώστε να επέμβουν σε όποιο περιστατικό χρήζει επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

    Ήδη το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει θέσει προληπτικά σε αυξημένη ετοιμότητα, εκτός από τις Υγειονομικές Δομές των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» για την υποδοχή πιθανών περιστατικών εγκαυματιών και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» για την υποδοχή πιθανών περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα. Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως επιχειρησιακός σύνδεσμος του ΕΚΑΒ έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ροή πληροφόρησης προς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) αλλά και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ).

    Μέχρι στιγμής έχουν διακομισθεί σε υγειονομικούς σχηματισμούς (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) 8 άτομα με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα (κανένα δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής).



    ΣΧΟΛΙΑ