• Κοινωνία

    ΟΗΕ: Να εκκενωθεί άμεσα η Μόρια – Συγκλονιστική μαρτυρία για τις συνθήκες στις δομές φιλοξενίας

    • NewsRoom


    Την άμεση εκκένωση της δομής φιλοξενίας της Μόριας ζητά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), την ώρα που το προσφυγικό βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας

    Με το προσφυγικό να πρωταγωνιστεί σταθερά στα κορυφαία ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς η συνεχής εισροή μεταναστών και η αδυναμία των ελληνικών υποδομών να φιλοξενήσουν ικανοποιητικά όλους αυτούς τους ανθρώπους καθιστά την κατάσταση σταθερά προβληματική, η κατάσταση στα νησιά δείχνει πια να έχει φτάσει στο απροχώρητο.

    Απελπιστικές είναι και οι συνθήκες που επικρατούν στη δομή φιλοξενίας της Μόριας, γεγονός που αποδεικνύεται και από την τελευταία εξέλιξη που την αφορά, καθώς η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά τώρα την άμεση απομάκρυνση των οικογενειών και των ασθενών από την τοποθεσία.

    Υπενθυμίζεται ότι στη δομή της Μόρας βρίσκονται περίπου 20 χιλ. άνθρωποι, στοιβαγμένοι όπως όπως, ζώντας υπό άθλιες συνθήκες. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανησυχούν, καθώς οι συνθήκες διαμονής είναι τέτοιες, που ο κίνδυνος να εξαπλωθούν ασθένειες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

    Τρομακτικές οι συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας των προσφύγων

    Την ίδια ώρα, πάνω από 42 χιλ. άνδρες, γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες φιλοξενούνται στην Λέσβο, την Σάμο, την Χίο, την Λέρο και την Κω.

    Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας είναι η μαρτυρία της Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα, μίας εκ των εθελοντών γιατρών που βρίσκονται και βοηθούν τους διαμένοντες πρόσφυγες στην Λέσβο. Η κα Ποσπισίλοβα μίλησε στον Guardian, εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι εθελοντές γιατροί αδυνατούν να θεραπεύσουν ορισμένους βαριά αρρώστους ασθενείς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

    Ειδικότερα, η γιατρός δήλωσε: «Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στην ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά, τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες, γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους, τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους, αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!».

    Η γιατρός, μάλιστα, εκτιμά ότι οι συνθήκες αυτές θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, σε πανδημία.

    Ενδεικτικά των εικόνων που περιέγραψε η γιατρός είναι άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα. Άλλοι αναγκάζονται να κάνουν μπάνιο με κρύο νερό, καθώς δεν υπάρχει καθόλου ζεστό νερό και στην συνέχεια να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό. Όλοι τους είναι υποσιτισμένοι, με ματωμένα ούλα.

    «Τους δίνουμε αντιβιοτικά, αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί, ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική Γρίπη, έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε, οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη, που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε», καταλήγει η γιατρός.



    ΣΧΟΛΙΑ