• Κοινωνία

    ΟΗΕ: Αυξημένα κατά 82% τα ηλεκτρονικά απόβλητα σε 12 χρόνια

    • NewsRoom
    Τους 57,4 εκατ. τόνους θα φθάσουν τα παγκόσμια ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά απόβλητα το 2021


    Ρεκόρ 62 εκατομμυρίων τόνων σημείωσαν τα ηλεκτρονικά απόβλητα που παρήχθησαν το 2022, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

    Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 82% σε σχέση με το 2010, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 32% το 2030.

    Παγκοσμίως, σε ετήσια βάση τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξάνονται κατά 2,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσουν τα 82 εκατομμύρια τόνους. Το 2022 παρήχθησαν 62 εκατομμύρια τόνοι, εκ των οποίων περίπου το 1/3  ήταν μικρές συσκευές, από τις οποίες ανακυκλώθηκε μόνο το 12%. Μικρός εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ήταν περίπου 4,6 εκατομμύρια τόνοι, με τεκμηριωμένο ποσοστό συλλογής και ανακύκλωσης μόλις 22%.

    Η τέταρτη Παγκόσμια Παρακολούθηση Ηλεκτρονικών Αποβλήτων του ΟΗΕ σημειώνει πως η συνολική παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως αυξάνεται πέντε φορές πιο γρήγορα από την ανακύκλωσή τους.  Αναλυτικά, λιγότερο από το ένα τέταρτο των 62 εκατομμυρίων τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων που παρήχθησαν ετησίως καταγράφηκε ότι ανακυκλώθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ανεκμετάλλευτοι φυσικοί πόροι αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αυξηθεί ο κίνδυνος ρύπανσης των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.  Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 42,8% συγκριρικά με την Αφρική που δεν ξεπερνά το 1%.

    Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, δηλαδή κάθε απορριπτόμενο προϊόν με καλώδιο ή μπαταρία, περιέχουν τοξικά πρόσθετα ή επικίνδυνες ουσίες που απειλούν τόσο υγεία όσο και το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υδράργυρος που μπορεί να είναι επιβλαβής στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

    Η ανακύκλωση αποτελεί την απάντηση στην ταχύτατη παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον ΟΗΕ να προβλέπει πτώση του τεκμηριωμένου ποσοστού συλλογής και ανακύκλωσης από 22,3% το 2022 σε 20% έως το 2030.

    Διαβάστε επίσης

    Νικόλας Πατέρας: Ένας κατά συρροήν… ιδιοκτήτης superyacht



    ΣΧΟΛΙΑ