• Κοινωνία

    ΟΗΕ: «Παγκόσμιο SOS» για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στον Ειρηνικό

    • NewsRoom
    ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

    ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες


    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέπεμψε σήμερα Τρίτη «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Islands Forum, PIF) στη Νουκουαλόφα.

    «Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS — Save our Seas (σ.σ.«σώστε τις θάλασσές μας») — εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.

    Tο επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια

    »Παγκόσμια καταστροφή θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον παράδεισο του Ειρηνικού», είπε ο κ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας επιστημονική έκθεση που αποκαλύπτει ότι το επίπεδο της θάλασσας στην περιοχή αυτή του πλανήτη ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Τα νησιά του Ειρηνικού, αραιοκατοικημένα, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

    Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, παρακολουθεί συστηματικά με παλιρροιόμετρα εγκατεστημένα στις ακτές νησιών του Ειρηνικού το επίπεδο των υδάτων από τα χρόνια του 1990.

    Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.

    «Θάφτηκαν» ήδη 5 νησιά…

    Αξίζει να σημειωθεί πως κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 και μεά πέντε ακατοίκητα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού εξαφανίστηκαν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

    Έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research Letters» αναφέρει ότι τα βυθισμένα νησιά βρίσκονταν στο αρχιπέλαγος των νησιών του Σολομώντα, όπου η στάθμη των υδάτων τα τελευταία 20 χρόνια ανεβαίνει κατά περίπου ένα εκατοστό κάθε χρόνο.

    Τα νησιά είχαν μέγεθος 20 με 50 στρέμματα. Μεταβολές στην στάθμη των υδάτων παρατηρήθηκαν και σε έξι ακόμα γειτονικά νησιά που είναι κατοικημένα.

    Ένα από αυτά είναι η νήσος Nuatambu, όπου κατοικούν 25 οικογένειες. Από το 2011, σχεδόν το μισό νησί έχει βυθιστεί και έχουν εξαφανιστεί 11 σπίτια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανατροπή στην υπόθεση βιασμού της 16χρονης στον Κολωνό: Ο γιος κάλυπτε τον πατέρα (video ντοκουμέντο)

    ΑΑΔΕ: Φορολογικοί έλεγχοι για «μαύρο χρήμα» σε ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν μέσω Airbnb και Booking

    Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία



    ΣΧΟΛΙΑ