Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Ο διπλός ναός του Σαμικού αποκαλύπτεται

Διπλός ναός του 6ου π.Χ. αιώνα αποκαλύφθηκε στο Κλειδί του Σαμικού της Ηλείας και συγκεκριμένα στο ιερό του Ποσειδώνα από τις φετινές ανασκαφές που διενεργήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Πρόκειται για ένα μνημειακό οικοδόμημα με μήκος, που φθάνει τα 28 μέτρα ενώ το πλάτος του είναι 9,50 μέτρα. Ο ναός αποτελείται από δύο μεγάλους εσωτερικούς χώρους -ο καθένας με δύο κίονες στο άξονά του εσωτερικά -και από δύο προδόμους με δύο κίονες εν παραστάσει στις δύο όψεις του.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ο διπλός ναός φαίνεται ότι υπέστη επισκευές γύρω στο 300 π.Χ. με αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, όταν η στέγη του αφαιρέθηκε και οι κεραμίδες της διαστρώθηκαν στο εσωτερικό του κτηρίου καλύπτοντας το αρχικό επίπεδο χρήσης. Θεωρείται ωστόσο πιθανό, ότι το κτίριο εγκαταλείφθηκε κατά την ίδια περίοδο. Στη δεύτερη αίθουσα εξάλλου, πάνω στο δάπεδο βρέθηκαν τα θραύσματα αρχαϊκού μαρμάρινου περιρραντηρίου διαμέτρου περίπου ενός μέτρου. Πρόκειται για σκεύος τελετουργικού καθαρισμού που μιμείται χάλκινη λεκάνη και είχε επισκευασθεί ήδη στην αρχαιότητα, όπως φανερώνουν οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συγκρατούν τα θραυσμένα τμήματά του. Μαζί με ένα θραύσμα μάλιστα, που είχε ανακαλυφθεί το 2022, το εντυπωσιακό σκεύος μπορεί πλέον να αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολό του.

Χάλκινο έλασμα με επιγραφή

Σημαντικό κινητό εύρημα της φετινής ανασκαφής είναι όμως, ένα χάλκινο έλασμα, που πιθανώς ήταν ανηρτημένο σε τοίχο του ναού. Επιπλέον η απεικονιστική διαγνωστική εξέταση του αντικειμένου φανέρωσε, ότι η μία όψη της χάλκινης πλάκας διασώζει μεγάλη επιγραφή, η οποία αναμένεται να αποκαλυφθεί πλήρως κατά τη συντήρησή της στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η αποκάλυψη και τεκμηρίωση της πορείας ενός ισχυρού τοίχου, που είχε εντοπισθεί ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα από τον μεγάλο αρχαιολόγο Βίλχελμ Ντέρπφελντ. Κι αυτό γιατί ο τοίχος είναι πιθανόν να αποτελεί το βόρειο άκρο του περιβόλου του ιερού του Ποσειδώνα, που υπήρχε στην περιοχή Το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα (2022-2026) στο Κλειδί Σαμικού τελεί υπό την διεύθυνση της δρος Ερωφίλης-Ίριδας Κόλλια και της δρος Μπιργκίτα Έντερ ενώ οι αρχαιολογικές εργασίες χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Gerda Henkel και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Σημαντική εξάλλου υπήρξε η συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ανέλαβε τον καθαρισμό της περιοχής βόρεια του ναού από την πυκνή βλάστηση.

Τα επόμενα χρόνια η επιστημονική ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα, ώστε να εντοπίσει περισσότερα στοιχεία για την έκταση και τη μορφή του ιερού και την τοπογραφία της περιοχής.

1.Θραυσμένο μαρμάρινο περιρραντήριο όπως βρέθηκε στον διπλό ναό του Σαμικού
2. Αεροφωτογραφία της ανασκαφής στο ιερό του Ποσειδώνα στο Κλειδί, στο Κάτω Σαμικό
3. Τμήμα του μαρμάρινου περιρραντηρίου όπου διακρίνεται μία λαβή του και μεταλλικός σύνδεσμος από επιδιόρθωσή του στην αρχαιότητα
4. Το χάλκινο έλασμα κατά χώραν

 

Διαβάστε επίσης:
Μαρούσι: Οκτώ συλλήψεις σε ποδοσφαιρικό αγώνα για κατοχή ναρκωτικών

Λίβανος: Καταγγελίες ότι ο ισραηλινός στρατός ανατινάσσει σπίτια σε χωριά στο Λίβανο

Χαμόγελο του Παιδιού: «Φριχτές» οι συνθήκες ζωής τη 24χρονης στην Αμαλιάδα – Είχε κακοποιηθεί από τον πατριό της