Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συγγραφέας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος επελέγη ως νέος πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Η τετραετής θητεία του, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της γραμματέως ορίστηκαν στο ΦΕΚ 1257 της 20ης Νοεμβρίου, και άρχισε από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ποιος είναι ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972.
Είναι πρωτοβάθμιος Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ διδάσκει και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στο παρελθόν έχει επίσης διδάξει για 8 χρόνια (2004-2012) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ιστορίας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και πιο πρόσφατα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο όπου συνεχίζει και σήμερα ως Συντονιστής Ενότητας.
Είναι επίσης Γραμματέας Σύνταξης του παλαιότερου ελληνικού περιοδικού ιδεών, της Νέας Εστίας, και τακτικός αρθρογράφος εφημερίδων και εντύπων.
Έχει συγγράψει τις μονογραφίες «Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, 1910-2001» (εκδ. Εστία, 2019) και «Από τον Ανένδοτο στην δεξιά-αντιδεξιά. Πολιτικοί και κοινωνικοί διχασμοί στη “μακρά” δεκαετία του 1960» (εκδ. Καθημερινή, 2019) ενώ έχει επιμεληθεί 9 συλλογικούς τόμους μεταξύ αυτών τον αγγλόφωνο, P. Panayiotopoulos – D.P. Sotiropoulos (eds), «Political and Cultural Aspects of Greek Exoticism», Palgrave-Macmillan (2019) και την πιο πρόσφατη συλλογή κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη, «Κατάλοιπα του ’21», (Καστανιώτης 2021).
Είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραϊτη καθώς και των Επιστημονικών Επιτροπών της επιθεώρησης «Φιλοσοφείν» καθώς και του Foreign Affairs, The Hellenic Edition, ενώ διευθύνει και τη σειρά «Ιδέες & Πολιτική» στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Εξάλλου, είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Κύκλου «Άγγελος Δεληβοριάς» υπό την αιγίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της «Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών».
Έχει πάνω από 80 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει επιμεληθεί 10 συλλογικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων.
Διαβάστε επίσης
Παράρτημα στην Κύπρο ανοίγει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεσσαλονίκη: Την Άνοιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος