Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά την τελευταία συνεδρίαση της που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, έκρινε αναγκαία την ανάκληση των προσβλητικών χαρακτηρισμών, που έχουν αποδοθεί από τον πρόεδρο της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορο Σεβαστίδη στο πρόσωπο του προέδρου της εν λόγω Ολομέλειας Δημήτρη Βερβεσού και κατ’ επέκταση στο δικηγορικό σώμα.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια η οποία συνεδρίασε, υπό τον πρόεδρο της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, σε σημερινή ανακοίνωση, αναφέρει:

1.Η Ολομέλεια υιοθετεί την από 22.11.2019 απόφαση της συντονιστικής επιτροπής. Καταδικάζει τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σχετικά με τη συμμετοχή των δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων τόσο ως προς το περιεχόμενό τους όσο και προς το ύφος τους που δεν συνάδει σε συλλειτουργό της Δικαιοσύνης. Καταδικάζει επίσης, τη στάση όλων εκείνων που υιοθέτησαν τις απόψεις αυτές.

2.Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕ αποτελούν προσβολή για το δικηγορικό σώμα αφού απαξιώνουν και αμφισβητούν το θεσμικό του ρόλο και το έργο, που η ίδια η πολιτεία έχει αναθέσει στους δικηγόρους και το οποίο επιτελούν με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης. Η προσβολή αυτή, μάλιστα, έγινε σε χρόνο που η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και απαιτείται αγαστή συνεργασία των συλλειτουργών της. Στην ίδια κατεύθυνση, κινείται και η μη πρόσκληση του δικηγορικού σώματος στη γενική συνέλευση της ΕΔΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, με προσωπική απόφαση του Προέδρου της .

3.Η Ολομέλεια εκτιμά ότι η πρόσφατα διατυπωθείσα θέση του προέδρου της ΕΔΕ ότι, ουδέποτε διατύπωσε αίτημα για επαναφορά της διαδικασίας των αρχαιρεσιών των συνδικαλιστικών σωματείων στους δικαστικούς λειτουργούς, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Κρίνει όμως αναγκαία και την ανάκληση των προσβλητικών χαρακτηρισμών, που έχουν αποδοθεί προς τον πρόεδρο της Ολομέλειας και κατ’ επέκταση στο δικηγορικό σώμα. Το θεωρεί ως αναγκαία πράξη προς άρση της προσβολής του δικηγορικού σώματος και απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη καλόπιστου και ουσιαστικού διαλόγου.

4.Τα ζητήματα που αφορούν στην ανεξαρτησία και λειτουργία της Δικαιοσύνης και ιδίως στην ταχεία και ορθή απονομή της, στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων, στην ουσιαστική αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών, στη λειτουργία της Σχολής Δικαστών αποτελούν ζητήματα που διαχρονικά απασχολούν το δικηγορικό σώμα, αφού συνδέονται άμεσα με την ανεξαρτησία και την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, έχουν και θα έχουν λόγο στα ζητήματα αυτά, τα οποία μάλιστα έχουν θέσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν. H επικαιροποίησητου ζητήματος των καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων έγινε με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕ, ο οποίος, σε μια περίοδο, όπου παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, επανέφερε το θέμα της ανάθεσης σε δικαστές ετέρων καθηκόντων, τα οποία μάλιστα, σύμφωνα και με αποφάσεις του ΣτΕ, δεν συνάδουν με το δικαιοδοτικό τους έργο.

Το δικηγορικό σώμα εκφράζει τον σεβασμό του προς τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, επιτελούν κάτω από αντίξοες συνθήκες με επιτυχία το δικαιοδοτικό έργο τους. Προβληματίζεται όμως, για μία μειοψηφία δικαστών, η οποία είτε καθυστερεί σημαντικά στην έκδοση αποφάσεων, είτε εκδίδει προδήλως αβάσιμες δικαστικές αποφάσεις. Αναμένει με ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς της Δικαιοσύνης να χορηγήσουν τα στατιστικά στοιχεία για τις καθυστερήσεις που είναι πέραν των προβλεπόμενων νόμιμων προθεσμιών.

Η Ολομέλεια επιθυμεί τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, των συλλειτουργών της Θέμιδας, μεταξύ των οποίων και η ΕΔΕ, αφού προηγουμένως αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης με την άρση της κατά τα άνω προσβολής, προκειμένου να συζητηθούν, με αμοιβαίο σεβασμό προς το θεσμικό ρόλο του καθενός, όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και στην απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα σήμερα.