ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός ο οποίος στο σύνολό του να βρίσκει δίκαιες λύσεις για το Μεταναστευτικό, με το κρίσιμο πρώτο βήμα να είναι η ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου, μεταξύ άλλων, είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, με τον οποίο τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στο θέμα του μεταναστευτικού, στο πλαίσιο και του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ως κοινά σημεία οι δύο υπουργοί θεωρούν την ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης, δηλαδή της συνεργασίας με χώρες προέλευσης, με χώρες διέλευσης για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, την ανάγκη καλύτερης προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
“Για την Ελλάδα παραμένει προτεραιότητα η δημιουργία ενός συστήματος αμοιβαίας συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο θέμα του μεταναστευτικού. Και βέβαια, προτεραιότητα και της Ελλάδας και της Αυστρίας δεν είναι απλώς να μοιράσουμε ευθύνες, είναι να μειώσουμε την πίεση της μετανάστευσης για όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ η στήριξη της Αυστρίας στην προστασία των ελληνικών συνόρων ήταν παραπάνω από εμφανής”, αναφέρει στις δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης.
Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν σήμερα τις εγκαταστάσεις της “Cobra” που είναι η ειδική μονάδα της αυστριακής Αστυνομίας, η οποία, τον Μάρτιο του 2020, είχε αποστείλει 14 στελέχη της στον Έβρο, όπου, όπως σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, “είχαν έναν πολύ ενεργό ρόλο στην αποτροπή της πίεσης από την Τουρκία με την τότε προσπάθεια της για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού”.
Σε εκτέλεση του προεδρικού διατάγματος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Μηταράκης τίμησε με το Παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα, τον Χανς Ρίγκελ, τον επικεφαλής της μονάδας της “Cobra”, και δι΄ αυτού όλη την ομάδα, για την συμβολή της στο μεταναστευτικό.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Βιέννη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπέγραψε με το Διεθνές Κέντρο Μεταναστευτικής Πολιτικής την δήλωση πρόθεσης για την ένταξη της Ελλάδας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό.
Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μηταράκης, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το θέμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ και Τουρκίας, τονίζει ότι η Ευρώπη, εκπληρώνοντας τις δικές της δεσμεύσεις πρέπει να επιβάλει στην Τουρκία την ορθή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης απαιτώντας από αυτή να εκπληρώσει τις δύο ουσιαστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ‘Αγκυρα.
Πρόκειται, όπως επισημαίνει ο ίδιος, για την αποτροπή των παράτυπων μετακινήσεων από την Τουρκία προς την Ευρώπη, και για την επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κάτι που η Τουρκία δεν κάνει, “και άρα το πρώτο βήμα για εμάς, δεν είναι να υπάρξει νέα συμφωνία, το πρώτο βήμα για εμάς είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία που υπάρχει, και από εκεί και πέρα, αν υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να γίνουν, και σίγουρα υπάρχουν θέματα που και η Ελλάδα θα ήθελε να βελτιωθούν σε αυτή την Κοινή Δήλωση”.
“Ως προς τις επιστροφές, η Τουρκία εμφανώς δεν τις τηρεί, και έχουμε ζητήσει την επιστροφή 1.450 ατόμων, τα οποία η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί πίσω, ενώ, ως προς το θέμα της αποτροπής παράτυπων αναχωρήσεων, η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει μία μεταβλητότητα, ανάλογα με διαφόρους παραμέτρους που η Τουρκία γνωρίζει καλύτερα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ως προς το θέμα της κατανομής βαρών του μεταναστευτικού στις χώρες της ΕΕ, ο κ. Μηταράκης διευκρινίζει στις δηλώσεις του ότι το ισχύον ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει μετεγκαταστάσεις και αυτό είναι το μεγάλο κενό του Κανονισμού του Δουβλίνου, το οποίο η Ελλάδα λέει εδώ και χρόνια να ανατραπεί.
Όπως παρατηρεί ο ίδιος, “το θέμα, δεν είναι να έχει εκατομμύρια ροές στην Ευρώπη και απλώς να πηγαίνουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανά χώρα, αυτό δεν τελειώνει ποτέ, και το νόημα είναι να μπορέσει κανείς – με την πολιτική εξωτερικών διαστάσεων, με την πολιτική νόμιμης μετανάστευσης, με την πολιτική προστασίας συνόρων, με την πολιτική επιστροφών – να περιορίσει την συνολική πίεση της Ευρώπης”.
“Το νόημα δεν είναι να μπουν πάλι στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο μετανάστες, όπως μπήκαν το 2015, και να ψάχνουμε εθελοντές να τους πάρουν, μέχρι να έλθει το επόμενο εκατομμύριο, το θέμα είναι, από εκεί και πέρα να έχουμε στην Ευρώπη μία πολιτική, η οποία δεν θα κλείσει την Ευρώπη, αλλά θα προτάξει την νόμιμη μετανάστευση, αντί της παράτυπης μετανάστευσης”, καταλήγει στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Διαβάστε ακόμα:
Nότης Μηταράκης: «Είναι πολύ σημαντικό ότι η “Γαλάζια Ελευθερία” εξελίσσεται ομαλά»
Ίλβα Γιόχανσον:: Θετική συζήτηση για εξωτερική και εσωτερική διάσταση του μεταναστευτικού
Νότης Μηταράκης για μεταναστευτικό: Αναγκαίο ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρινάκης: Ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές θα εφαρμοστεί χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Τραμπ: Ειδικός ανάγνωσης χειλιών αποκαλύπτει τι είπαν με την Μελάνια ενώ χόρευαν μετά την ορκωμοσία
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους