Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών.

Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία αναγνώριση για τις θετικές αποφάσεις ασύλου για να διευκολύνεται η κινητικότητα όσων έχουν λάβει άσυλο εντός της ΕΕ.

Όσον αφορά τις προτάσεις του Συμφώνου για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της κρίσης και της ανωτέρας βίας, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», καθώς έχει εντοπιστεί η απουσία αλληλεγγύης στο υφιστάμενο σύστημα.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι υπάρχει ανησυχία για το πώς θα μπαίνει σε λειτουργία ο μηχανισμός αλληλεγγύης, είτε μιλάμε για μεταναστευτική ροή, είτε για αφίξεις μετά από έρευα και διάσωση. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η μεθοδολογία που θα πρέπει να προβλεφθεί για το πώς θα αξιολογείται η «ένταση» της μεταναστευτικής πίεσης είναι μια πολύ γραφειοκρατική διαδικασία και δεν έχει αρκετούς αυτοματισμούς, όπως θα ήθελε η Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει ένα μόνιμο μηχανισμό που να παρέχει αλληλεγγύη άμεσα και όχι μετά από ένα χρόνο. «Η μεταναστευτική πίεση επιφέρει κρίση μέσα σε δυο με τρεις μέρες. Το έχουμε δει και στην Ελλάδα, και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να έρχεται αργοπορημένα», υποστήριξε ο Νότης Μηταράκης.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για τις επιστροφές μεταναστών, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι είναι σωστή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι θα συνεχιστεί ο συνωστισμός στα κέντρα υποδοχής. Ο Ν. Μηταράκης, τόνισε ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα νησιά του Αιγαίου να ξαναγίνουν φράγματα με τόσο μεγάλο πληθυσμό. Είναι ένα βάρος που τα νησιά δεν μπορούν πια να φέρουν», είπε και τόνισε ότι η μετεγκατάσταση παραμένει για την Ελλάδα το πιο αποτελεσματικό μέσο, για τον διαμοιρασμό του βάρους.

Κατέληξε, λέγοντας ότι αλληλεγγύη σημαίνει και πρόληψη πριν ξεσπάσει μια κρίση και όχι μόνο η διαχείριση περιόδων κρίσεων. «Όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν», τόνισε και προσέθεσε: «Χρειάζεται απτή αλληλεγγύη από τους εταίρους μας και στην εξωτερική διάσταση, και στην προστασία των συνόρων και στο διαμοιρασμό των βαρών και των ευθυνών».

Διαβάστε ακόμα:

Αβραμόπουλος: «Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό, οι αφίξεις μπορεί να πολλαπλασιαστούν

Ντράγκι για το μεταναστευτικό: Χρειάζεται μια αλληλέγγυα απάντηση, όχι αδιαφορία

Μητσοτάκης – Τουσκ: Πρόγευμα εργασίας στο Μαξίμου με «μενού» Τουρκία και μεταναστευτικό

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση