• Κοινωνία

    Νόμπελ Χημείας 2024: Στον κυπριακής καταγωγής Ντέμη Χασάμπη και τους Ντέιβιντ Μπέικερ και Τζον Τζάμπερ

    • NewsRoom


    Το βραβείο Νόμπελ 2024 στη Χημεία απονεμήθηκε κατά το ήμισυ στον David Baker και το άλλο μισό από κοινού στους Δημοσθένη Χασάμπη και John M. Jumper «για την πρόβλεψη της πρωτεϊνικής δομής».

    Οι Δημοσθένης (Ντέμης) Χασάμπης και John Jumper χρησιμοποίησαν με επιτυχία την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν τη δομή σχεδόν όλων των γνωστών πρωτεϊνών. Ο David Baker κατόρθωσε να τιθασεύσει τα δομικά στοιχεία της ζωής και να δημιουργήσει εντελώς νέες πρωτεΐνες.

    H ανακοίνωση των αποτελεσμάτων:

     

    Με το φετινό Νόμπελ Χημείας τιμώνται κατά το ήμισυ ο Αμερικανός επιστήμονας Ντέιβιντ Μπέικερ και κατά το άλλο ήμισυ ο Βρετανός Ντέμης Χασάμπης και ο Αμερικανός Τζον Μ. Τζάμπερ για τις έρευνές τους πάνω στις δομές των πρωτεϊνών, διευκρίνισε η Επιτροπή των Νόμπελ.

    Ο Ντέιβιντ Μπέικερ τιμάται “για τον υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών”, ενώ ο Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Μ. Τζάμπερ για τις εργασίες τους στην “πρόβλεψη πρωτεϊνικής δομής” μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή.

    Το βραβείο αυτό, από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

    Ο Μπέικερ “πέτυχε το σχεδόν αδύνατο επίτευγμα της δημιουργίας εντελώς νέων πρωτεϊνών”, διευκρίνισε η επιτροπή.

    “Ανάμεσα σε μια μυριάδα επιστημονικών εφαρμογών, οι ερευνητές μπορούν πλέον να κατανοήσουν καλύτερα την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και να δημιουργήσουν εικόνες ενζύμων ικανών να διασπάσουν το πλαστικό”, πρόσθεσε.

    Οι άλλοι δύο επιστήμονες, οι Ντέμης Χασάμπης και Τζον Τζάμπερ, που διευθύνουν το Deepmind της Google, “ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να επιλύσουν πρόβλημα 50 ετών: την πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών πρωτεϊνών”.

    Το μοντέλο τους τεχνητής νοημοσύνης, το Alphafold, επιτρέπει την πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών με βάση το αμινοξύ τους. Οι δύο επιστήμονες, που βρισκόντουσαν μεταξύ των φαβορί, έχουν ήδη τιμηθεί με το βραβείο Λάσκερ το 2023.

    Η επιτροπή τόνισε ότι οι ανακαλύψεις των επιστημόνων που βραβεύθηκαν φέτος “προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες”.

    Το βραβείο αυτό, από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

    Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

    Αναγνωρισμένος ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας και επιχειρηματίας, ο Ντέμης Χασάμπης ξεκίνησε από παιδί-θαύμα στο σκάκι και πέτυχε να γίνει σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην ηλικία των 17 ετών. Ο κ. Χασάμπης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, η οποία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που μπορεί να κερδίσει τον άνθρωπο στο περίπλοκο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι Go.

    Η εταιρεία αποκτήθηκε το 2014 από την Google.

    Συνδυάζοντας στοιχεία από τη νευρεπιστήμη, τη μηχανική και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υπολογιστών, η DeepMind έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνών και έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, που ξεκινούν από το παιχνίδι της στρατηγικής και μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι και στον τομέα της ιατρικής.

    Εξάλλου, ο Χασάμπης είναι πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών. Το 2017 το περιοδικό TIME τον κατέταξε στον κατάλογο με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, ενώ το 2018 πήρε τον τίτλο C0mmander of the Order of the British Empire.

    Διαβάστε επίσης:

    Κλέβει τις εντυπώσεις στην έκθεση Αυτοκινήτου!

    Φον ντερ Λάιεν: Ζήτησε συνεργασία για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

    Κώστας Παπαδάκης στο mononews: Μην περιμένετε «σωτήρα» από τα… ξεκατινιάσματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ