Ενημέρωση σχετικά με τον Μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, που θα πλήξει τη χώρα από αύριο Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, έκανε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς καθοδηγώντας τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν.

Όπως εξήγησε, το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, που αναμένουμε από αύριο μέχρι το Σάββατο, θα πλήξει σχεδόν όλη τη χώρα, και πρόκειται για το φαινόμενο που είναι γνωστό ως Μεσογειακός κυκλώνας. Οι μεσογειακοί κυκλώνες, είπε,  είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το μάτι, το κέντρο δηλαδή, του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις ΗΠΑ αλλά είναι πιο ασθενείς, πιο βραχύβιοι και μικρότεροι σε μέγεθος. Είναι σπάνια φαινόμενα που έχουν έχουν την τάση να γίνονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση ή την ακριβή πορεία τέτοιων φαινομένων.

Που θα χτυπήσει

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα από αύριο Πέμπτη αργά το απόγευμα, επηρεάζοντας αρχικά το Νότιο Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία αλλά και η Μεσσηνία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτα. Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Αττική και την Εύβοια, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Από το βράδυ της Παρασκευής θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες και από το Σάββατο  πιθανώς κι η Κρήτη.

Οι επιπτώσεις

Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους, πτώση δέντρων και στύλων της ΔΕΗ, αιφνίδιες πλημμύρες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση.

Οι οδηγίες

Ο υφυπουργός κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να πληγούν, να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις παρακάτω επισημάνσεις-οδηγίες:

1.Όσοι βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, ακτές ή χειμάρρους, ακτές ή περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν αποφύγετε ημιυπόγειους και υπόγειους χώρους και προσπαθήστε να φιλοξενηθείτε σε φίλους

2. Μη διασχίζετε για κανένα λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει ούτε πεζοί, ούτε με όχημα.

3. Αποφύγετε τις περιττές μετακινήσεις και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά.