Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΜΜΕ, κατηγορίες δηλαδή των  εργαζομένων γυναικών που είχαν μείνει εκτός μετά τη ρύθμιση του 2023 για τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ και  αφορά όσες γυναίκες γέννησαν από τις 25 Νοεμβρίου του 2022 και μετά, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός.

«Στόχος μας να βοηθήσουμε τις μητέρες να συνδυάσουν αυτούς τους δύο ρόλους. Σκεφτείτε τρία κομμάτια προστασίας: το πρώτο είναι η άδεια κύησης και λοχείας, το επίδομα γέννησης και το τρίτο είναι η άδεια μητρότητος, η οποία ήταν 6μηνη και έγινε 9μηνη »,  σημείωσε μιλώντας σχετικά στο ΟPEN.

 «Το 2023 μπήκαν για πρώτη φορά και οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες. Είχαν μείνει όμως κάποιες εργαζόμενες εκτός: μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει το μέτρο και σε αυτές τις κατηγορίες. Και εμπίμπτουν αναδρομικά, από γεννήσεις που έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμα κι αν εχεις γεννήσει τότε, το αίτημά σου γίνεται αποδεκτό από τον εργοδότη» εξήγησε η κυρία Κεραμέως.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας το συνολικό δίχτυ προστασίας της μητρότητας είναι πάνω απο 13.000 ευρώ για κάθε γέννηση.

Όπως τόνισε, «δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί και ξαναλέω ισχύει αναδρομικά από τις 25 Νοεμβρίου του 2022, όσες μητέρες έχουν γεννήσει μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας μητρότητας».

Για τις εκπαιδευτικούς, πάντως, για τις οποίες υπάρχει διαφορετικό καθεστώς, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τελικά βλάπτει λιγότερο;

Ηλεκτροκίνηση: Στόχος της ΕΕ τα 3,5 εκατομμύρια σημεία φόρτισης έως το 2030

Αλλαγές στην επιλογή της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων – Θα ψηφίζουν και οι ίδιοι οι δικαστές