Κατηγορούμενοι ετών 10!

Η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στους ανήλικους φέρνει ρύθμιση και μειώνει κατά 2 έτη το όριο ηλικίας καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε ανήλικους παραβάτες.

1

Μέχρι σήμερα, οι πράξεις όσων δεν είχαν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους δεν απασχολούσαν τα ποινικά δικαστήρια αλλά μόνο τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο παρά 5 της κατάθεσης στη Βουλή του νέου Ποινικού Κώδικα, «κατεβάζει» στα 10 χρόνια το ηλικιακό όριο για να βρεθούν οι ανήλικοι δράστες αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.

Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο καθώς τους τελευταίους μήνες η εγκληματικότητα στους ανήλικους έχει ξεφύγει, με τρομακτικά κρούσματα επιθέσεων ακόμα και 10χρονων σε συνομήλικους τους .

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αλλάξει τίποτα στο ηλικιακό όριο που ένας ανήλικος θα δύναται να περιοριστεί σε ειδικό κατάστημα κράτησης. Ήταν και θα παραμείνει το 15ο έτος.

Σημαντικές αλλαγές, ωστόσο, υπάρχουν και στον κατάλογο με τα αναμορφωμένα μέτρα που θα επιβάλλονται σε ανήλικους δράστες.

Προστέθηκε, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική συμμετοχή τους σε αθλητικά σωματεία ή σε θεατρικές ομάδες, με προφανή στόχο τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους.

Σήμερα Τετάρτη, το πρωί, στο υπουργείο Δικαιοσύνης οριστικοποιούνται οι τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση και τις έντονες αντιδράσεις κυρίως των δικηγόρων σε βασικές διατάξεις). Στόχος είναι σήμερα το απόγευμα το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή. Διαφορετικά, η κατάθεση θα γίνει την Πέμπτη.

Στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν υπάρχουν αλλαγές.

Ωστόσο, όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης (ίσως με μια δόση υπερβολής), από τις 11 αλλαγές που ζητούσαν οι δικηγόροι, οι 9 έγιναν.

Έτσι, μεταξύ άλλων:

Αφαιρείται η διάταξη που προέβλεπε ότι οι απόπειρες θα μπορούν να τιμωρηθούν με τις ίδιες (πιο βαριές) ποινές των τετελεσμένων πράξεων. Θα συνεχίσουν να επιβάλλονται μειωμένες ποινές στους δράστες.

Αφαιρείται η διάταξη ότι οι αστυνομικοί και οι λοιποί ανακριτικοί υπάλληλοι δεν θα εμφανίζονταν στο δικαστήριο για να καταθέσουν αλλά θα διαβάζονταν μόνο οι προανακριτικές τους καταθέσεις.

Από τα ψηλά στα πολύ χαμηλά έπεσε το αναβολόσημο για όσους δικηγόρους επικαλούνται άλλη δίκη για να ζητήσουν αναβολή. Ανάλογα με το δικαστήριο, το ποσό θα αρχίζει από τα 40 ή τα 60 ευρώ.

Αφαιρέθηκαν από τα αδικήματα που θα παραπέμπονται στο ακροατήριο χωρίς ενδιάμεση διαδικασία (βούλευμα από δικαστικό συμβούλιο) μεταξύ άλλων, αυτό της εγκληματικής οργάνωσης.

Αφαιρείται η διάταξη για πειθαρχικά μέτρα τάξης σε βάρος δικηγόρων για σοβαρή διατάραξη συνεδρίασης δικαστηρίου ή προσβλητικής συμπεριφοράς σε δικαστές-εισαγγελείς της έδρας.

Αλλάζει και το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα με τη δίχως αναστολή ποινή για την εγκληματική οργάνωση που έχει οδηγήσει εδώ και 1 χρόνο τους δικηγόρους σε αποχή και εκατοντάδες δίκες υποθέσεων εγκληματικής οργάνωσης σε αναβολή.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Folli Follie: Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την οικογένεια Κουτσολιούτσου

Ερυθρά θάλασσα: Έκτακτη αποζημίωση στο πλήρωμα της φρεγάτας «Ύδρα» – Αποζημίωση και στις οικογένειες

Νέα κατάληψη στη Νομική του ΑΠΘ – Έληξε στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης