ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σαντορίνη: Τι σεισμό μπορεί να δώσει το ρήγμα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Οι νεότερες εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Νέα σεισμική δόνηση ε τις πρώτες πρωινές ώρες -στη 01:54- στον θαλάσσιο χώρο «23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού», ή αλλιώς 234 νοτιοανατολικά της Αθήνας, σε μικρή απόσταση από τη Σαντορίνη, κατά δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Από την 24η Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, διαπιστώνεται «μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας», έχουν καταγραφτεί πάνω από 380 σεισμοί, δήλωσε χθες Κυριακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καραστάθης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν «με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου».
Με την σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται, κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες της Σαντορίνης εγκαταλείπουν το νησί είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο με τα εισιτήρια υπό το φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Μάλιστα, κάποιοι κάτοικοι πέρασαν την νύχτα στα αυτοκίνητά τους.
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική τους ομάδα. «Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά», διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και ως προς όλους, καθότι, όπως είπε, συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
«Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα τους συμπολίτες μας, να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Τα μέτρα είναι προληπτικά», επεσήμανε ξανά, ερωτηθείς για το πόσο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο και σημείωσε ότι υπάρχει εγρήγορση και οργάνωση στο πεδίο.
«Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως», είπε και υπογράμμισε: «Επειδή υπάρχει επιτροπή, και συγκεκριμένοι επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης, να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα».
Εκτός από τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, ακόμα και τα δυσμενέστερα, σχετικά με πιθανούς σεισμούς στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, από τους ειδικούς δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας ισχυρός σεισμός, όπως ανέφεραν νωρίτερα και οι κ.κ. Παπαζάχος και Παπαδόπουλος, με τους ειδικούς να παρακολουθούν το φαινόμενο. Στα δυσμενέστερα σενάρια, καταγράφεται ο φόβος για το πώς ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το ηφαίστειο στη Σαντορίνη. Σε ένα ακόμη πιο δυστοπικό σενάριο, εξετάζονται τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στην πιθανότητα ενός τσουνάμι, μετά από μεγάλο σεισμό στην περιοχή.
Οι επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ενώ συμπληρώνουν ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δε συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό
Με τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού, οι αρχές αποφάσισαν την λήψη έκτακτων μέτρων:
Κλείσιμο των σχολείων σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό τη Δευτέρα,
Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους,
Απομάκρυνση από εγκαταλελειμμένα κτίρια και έλεγχο κατοικιών,
Περιορισμένη πρόσβαση στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου, Παλαιού Λιμένα Φηρών,
Επιλογή ασφαλών διαδρομών στο επαρχιακό και αστικό οδικό δίκτυο, λόγω κινδύνου κατολισθήσεων,
Εκκένωση νερού από πισίνες, απομάκρυνση από παράκτιες περιοχές σε περίπτωση που δημιουργηθεί παλίρροια.
Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται μέσα στο δημαρχείο της Σαντορίνης, κι έχουν καθοριστεί οκτώ τομείς, σημεία δηλαδή που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο κόσμος θα μπορεί να καταφύγει.
Η πρώτη σκέψη όλων ήταν η ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Οι επιστήμονες ωστόσο είναι προς το παρόν κατηγορηματικοί. Το ηφαίστειο δεν βρίσκεται σε επικίνδυνη φάση διέγερσης. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα ρήγματα που βρίσκεται μεταξύ Αμοργού και Θήρας.
Διαβάστε επίσης
Κατεδαφίστε τον ΟΣΕ, διώξτε τη Hellenic Train, η εποχή των μπαλωμάτων τέλειωσε
Η αδικαιολόγητη «αφωνία» της ελληνικής Δικαιοσύνης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών