• Κοινωνία

    Μεγάλη φωτιά στην Πλάκα Κερατέας – Καίγονται σπίτια – Eκκενώθηκαν οικισμοί (Upd)

    • NewsRoom


    Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στην Κερατέα κοντά στον οικισμό Πλάκα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) «δουλεύουν» και στις τέσσερις εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία. Αυτή την ώρα, σηκώνονται και 6 τράκτορες από Τατόι.

    Υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων (οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ), των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης (ξερά χόρτα και στην πλειονότητά τους ακαθάριστα οικόπεδα).

    Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί με ασφάλεια 6 οικισμοί, ωστόσο η φωτιά έχει μπει σε αυλές σπιτιών και έχει κάψει σπίτια και αποθήκες.

    Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν Αστυνομία, που φροντίζει για τις εκκενώσεις, ΟΤΑ και ο στρατός με μηχανήματα έργου.

    Πενήντα δύο απεγκλωβισμούς ατόμων έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της Κερατέας όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

    Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας επιχειρούν: 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 Ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων.

    Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

    «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες».

    Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

    Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Κερατέα λόγω πυρκαγιάς

    Εν τω μεταξύ, , η Τροχαία νωρίς το απόγευμα είχε ενημερώσει ότι παραμένουν σε ισχύ οι ακόλουθες εκτροπές στη περιοχή της Λαυρεωτικής.

    1.Παλαιάς Λεωφόρου Λαυρίου και επαρχιακής οδού Κερατέας – Αναβύσσου

    2.Παλαιάς Λεωφόρου Λαυρίου και Λεωφ. Λαυρίου

    3.Καμαρίζης και Λ. Λαυρίου

    4. Λ. Πλάκας και παλαιά Λ. Λαυρίου

    5. Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)

    6.Διαταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

    7. Καμάριζας και Μααρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)

    8. Λεωφόρος Σουνίου και Αγ. Παρασκευής

    Στο σημείο βρίσκονται 56 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ αναμένονται και εναέρια μέσα.

    Ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Αθανάσιος Μακροδημήτριος, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι έχουν καεί ήδη τα πρώτα σπίτια στην Κερατέα, στον οικισμό της Πλάκας.

    Οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να μην περάσει η μεγάλη φωτιά στον εθνικό δρυμό του Σουνίου, ένα εγχείρημα δύσκολο, δεδομένων των ισχυρών ανέμων έντασης έως και 9 μποφόρ. Οι καπνοί είναι έντονοι και ορατοί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Βάρκιζα και την Ανάβυσσο. Στις 13:00 το μεσημέρι, το μέτωπο έδειξε να περιορίζεται προς την πλευρά των σπιτιών.

    Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου φθάνουν τα 9 μποφόρ δυσχεραίνοντας αρκετά την προσπάθεια κατάσβεσης.

     

    Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Κερατέα, η Αστυνομία προχώρησε σε εκτροπές κυκλοφορίας:

    -Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την πλευρά Τογάνι

    -Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την είσοδο για Μαρκάτι

    Διαβάστε επίσης

    Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί το Καζακστάν και το Τατζικιστάν

    Εξαήμερη απασχόληση με τον νέο νόμο – Ποιους αφορά και τι ισχύει

    Συναγερμός για φωτιά στο Σουφλί Έβρου – Κινητοποιήθηκαν τέσσερα εναέρια μέσα



    ΣΧΟΛΙΑ