• Κοινωνία

    Ναυάγιο στην Ιταλία: Βρέθηκαν οι 6 σοροί ανάμεσα τους και οι δυο κροίσοι – Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες

    • NewsRoom


    Τραγική εξέλιξη είχε η κρουαζιέρα του μεγιστάνα Μάικ Λιντς στη Μεσόγειο.

    Πέντε είναι συνολικά οι σοροί που βρέθηκαν χθες Τετάρτη κατά τις έρευνες των Λιμενικών Αρχών της Σικελίας στο ναυάγιο ανοιχτά του Παλέρμο, με τα επιβεβαιωμένα θύματα να ανέρχονται πλέον σε έξι.

    Σήμερα Πέμπτη συνεχίζονται οι έρευνες με στόχο αφενός να ανασυρθεί η σορός που έχει μεν εντοπιστεί αλλά δεν έχει ανασυρθεί από το σκάφος, καθώς και να βρεθεί ο τελευταίος αγνοούμενος.

    Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, οι σοροί του μεγιστάνα Μάικ Λιντς και της 18χρονης κόρης του, Χάνα, είναι ανάμεσα στις σορούς που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής και έχουν ταυτοποιηθεί.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την ιταλική Corriere, οι σοροί που ανασύρθηκαν ανήκουν στον πρόεδρο της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, τη σύζυγό του Τζούντιθ, τον δικηγόρο Κρις Μορβίλο και τη σύζυγό του Νέντα.

    Τι συνέβη

    Υπενθυμίζεται ότι το Bayesian χτυπήθηκε από ξαφνική, ισχυρή καταιγίδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα με μαρτυρίες.

    Κατά τις πληροφορίες, βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Porticello, ένα μικρό ψαροχώρι ανατολικά του Παλέρμο, όταν ξέσπασε η σφοδρή καταιγίδα που προκάλεσε υδροστρόβιλους.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι η άγκυρα του Bayesian ήταν κατεβασμένη όταν χτυπήθηκε από την καταιγίδα, με αποτέλεσμα το κατάρτι από αλουμίνιο μήκους 72 μέτρων να σπάσει στη μέση και το πλοίο να χάσει την ισορροπία του και να βυθιστεί.

    Εξαφανίστηκε κάτω από το νερό περίπου στις 05:00 τοπική ώρα.

    Ο γενικός διευθυντής πολιτικής προστασίας της Σικελίας, Salvo Cocina, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «εκ μέρους του εαυτού μου και των συναδέλφων μου, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και να τους εκφράσω τα συλλυπητήριά μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

    Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς του Termini Imerese έχουν ξεκινήσει έρευνα για το ναυάγιο, ενώ ανέφεραν ότι ανέκριναν τον κυβερνήτη του Bayesian, James Catfield , για πάνω από δύο ώρες, μέχρι αργά το βράδυ, για να ανασυνθέσουν τις δραματικές φάσεις του ναυαγίου και να αποκτήσουν τεχνικές λεπτομέρειες χρήσιμες για την έρευνα.

    Οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν το πώς ένα τόσο μεγάλο πολυτελές σκάφος, με υψηλά χαρακτηριστικά ασφαλείας, κατάφερε να βυθιστεί μέσα σε λίγα λεπτά από τη σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε την Ιταλία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

    Σύμφωνα με το BBC, τέσσερις Βρετανοί επιθεωρητές της Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φτάσει στη Σικελία, προκειμένου να διεξάγουν μια προκαταρκτική αξιολόγηση για τις συνθήκες της βύθισης. Η ομάδα των βρετανών ειδικών συνεργάζεται στενά με τις ιταλικές Αρχές, που από τη μεριά τους είναι αποφασισμένες να ανακαλύψουν τα αίτια της ταχύτατης βύθισης του Bayesian, αν και φυσικά προτεραιότητα έχει αυτή τη στιγμή ο εντοπισμός των αγνοουμένων.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Daily Mail, οι ιταλικές Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει για να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν φινιστρίνια (ή καταπακτές) που είχε αφήσει ανοιχτά το πλήρωμα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί τόσο γρήγορα το σκάφος. Οι ερευνητές θα εξετάσουν αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, δεδομένων των προβλέψεων για κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της μοιραίας νύχτας, και αν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος φέρει ποινικές ευθύνες.

    Το φαινόμενο του μαύρου κύκνου

    Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το Bayesian βυθίστηκε σε συνθήκες ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου.

    «Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου», «black swan event».

    Δηλαδή ένα συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά αποδεικνύεται πως ήταν αναπόφευκτο, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

    Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος και ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν ανατράπηκε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ναυάγιο στη Σικελία: Εντοπίστηκε η σορός του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς και της κόρης του Χάνα – Συνεχίζει να αγνοείται 1 άτομο

    Ναυάγιο στη Σικελία: Γιατί βυθίστηκε το πολυτελές σούπεργιοτ Bayesian με τους κροίσους

    Εκρηξη σε φαρμακοβιομηχανία στην Ινδία: 17 νεκροί και 20 τραυματίες



    ΣΧΟΛΙΑ