Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Ναυάγιο στη Σικελία: Γιατί βυθίστηκε το πολυτελές σούπεργιοτ Bayesian με τους κροίσους

Mike Lynch, Jonathan Bloomer, Christopher Morvillo

(από αριστερά) Mike Lynch, Jonathan Bloomer, Christopher Morvillo

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για τον αγνοούμενο Βρετανό επιχειρηματία Mike Lynch και άλλους πέντε επιβάτες του πολυτελούς γιοτ Bayesian που βυθίστηκε τη Δευτέρα στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας.

Δύτες προσπαθούν να βρουν τους αγνοούμενους, στους οποίους περιλαμβάνονται ακόμη η 18χρονη κόρη του Lynch, ο Jonathan Bloomer, πρόεδρος του ασφαλιστικού ομίλου Hiscox και της Morgan Stanley International και η σύζυγος του, καθώς και ο δικηγόρος Christopher Morvillo της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance.

Το Bayesian χτυπήθηκε από ξαφνική, ισχυρή καταιγίδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Κατά τις πληροφορίες, βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Porticello, ένα μικρό ψαροχώρι ανατολικά του Παλέρμο, όταν ξέσπασε η σφοδρή καταιγίδα που προκάλεσε υδροστρόβιλους.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι η άγκυρα του Bayesian ήταν κατεβασμένη όταν χτυπήθηκε από την καταιγίδα, με αποτέλεσμα το κατάρτι από αλουμίνιο μήκους 72 μέτρων να σπάσει στη μέση και το πλοίο να χάσει την ισορροπία του και να βυθιστεί.

Εξαφανίστηκε κάτω από το νερό περίπου στις 05:00 τοπική ώρα.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο Karsten Borner, καπετάνιος ενός κοντινού σκάφους, δήλωσε ότι αφού πέρασε η καταιγίδα, το πλήρωμα παρατήρησε ότι το σκάφος που βρισκόταν πίσω τους είχε εξαφανιστεί.

«Είδαμε μια κόκκινη φωτοβολίδα και βρήκαμε στο σημείο μερικούς από τους επιζώντες σε μια σωσίβια λέμβο», δήλωσε στο Reuters.

Το πλήρωμά του επιβίβασε μερικούς επιζώντες, μεταξύ των οποίων τρεις σοβαρά τραυματισμένους.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Fabio Cefalù, καπετάνιος μιας τράτας, δήλωσε ότι επρόκειτο να βγει για ψάρεμα όταν είδε αστραπές και έτσι έμεινε στο λιμάνι.

«Περίπου στις 4:15 π.μ. είδαμε μια φωτοβολίδα στη θάλασσα», είπε, σύμφωνα με τις αναφορές του πρακτορείου ειδήσεων EVN.

«Περιμέναμε να περάσει η νεροποντή. Μετά από 10 λεπτά βγήκαμε στη θάλασσα και είδαμε τα μαξιλάρια και άλλα πράγματα του σκάφους [που είχε βυθιστεί], καθώς και ό,τι βρισκόταν στο κατάστρωμα, στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν είδαμε κανέναν άνθρωπο στη θάλασσα».

Ένας άλλος ψαράς περιέγραψε ότι είδε το σκάφος «να βυθίζεται με τα ίδια μου τα μάτια».

Μιλώντας στην εφημερίδα Giornale di Sicilia, ο μάρτυρας είπε ότι βρισκόταν στο σπίτι του όταν χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος.

«Τότε είδα το σκάφος, είχε μόνο ένα κατάρτι, ήταν πολύ μεγάλο», είπε.

Λίγο αργότερα κατέβηκε στον κόλπο Santa Nicolicchia στο Porticello για να δει καλύτερα τι συνέβαινε. «Το σκάφος εξακολουθούσε να επιπλέει, μετά ξαφνικά εξαφανίστηκε. Το είδα να βυθίζεται με τα ίδια μου τα μάτια», πρόσθεσε.

Μία από τους επιζώντες, η Βρετανίδα τουρίστρια Charlotte Golunski, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica πώς κράτησε ψηλά την ενός έτους κόρη της Σοφία για να μην πνιγεί.

Είπε ότι οι δυο τους και ο σύντροφός της James επέζησαν επειδή ήταν πάνω στο κατάστρωμα όταν το γιοτ βυθίστηκε.

Ξύπνησαν από «κεραυνούς, αστραπές και κύματα που έκαναν το σκάφος μας να χορεύει» και ένιωσαν σαν να έρχεται «το τέλος του κόσμου» πριν πέσουν στο νερό.

Η Charlotte είπε: «Για δύο δευτερόλεπτα έχασα την κόρη μου στη θάλασσα και στη συνέχεια την αγκάλιασα γρήγορα μέσα στη μανία των κυμάτων».

Και πρόσθεσε: «Την κράτησα στην επιφάνεια με όλη μου τη δύναμη, με τα χέρια μου τεντωμένα προς τα πάνω για να μην πνιγεί. Ήταν όλα σκοτεινά. Μέσα στο νερό δεν μπορούσα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά. Φώναζα για βοήθεια, αλλά το μόνο που άκουγα γύρω μου ήταν οι κραυγές των άλλων».

Οι έρευνες

Οι δύτες της αστυνομίας εντόπισαν το ναυάγιο περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πλάνα από το σημείο του ναυαγίου έδειξαν ελικόπτερα να κάνουν κύκλους πάνω από διάφορα σκάφη της ακτοφυλακής, ενώ οι δύτες κατέβαιναν στο νερό.

Ο Φραντσέσκο Βενούτο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σικελίας, δήλωσε στο BBC ότι οι ομάδες διάσωσης φοβούνται ότι τα πτώματα των αγνοουμένων «πρέπει να βρίσκονται» στο σκάφος.

«Ψάχνουμε όλη μέρα με ελικόπτερα και σκάφη, δεν βρήκαμε τίποτα. Αυτό δεν θα ήταν λογικό, υπό αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να είχαμε βρει κάτι μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

Ο υδροστρόβιλος, που χτύπησε το σκάφος, είναι παρόμοιος με τον ανεμοστρόβιλο και μπορεί να σχηματιστεί πάνω από ωκεανούς, θάλασσες ή μεγάλες λίμνες.

Το δυτικό μισό της Μεσογείου βιώνει έντονες καταιγίδες από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, η κακοκαιρία πέρασε από τις βόρειες ακτές της Σικελίας.

Ο μετεωρολόγος του BBC, Matt Taylor, δήλωσε: «Ένας υδροστρόβιλος είναι ένας ανεμοστρόβιλος που έχει εμφανιστεί πάνω από το νερό και όχι πάνω από την ξηρά. Μπορούν να σχηματιστούν κατά τη διάρκεια έντονων καταιγίδων».

Το γιοτ Bayesian

Το superyacht που βυθίστηκε, φιλοξενούσε έως και 12 άτομα σε έξι σουίτες και ήταν διαθέσιμο προς ενοικίαση προς 195.000 ευρώ (166.000 λίρες ) την εβδομάδα.

Κατασκευάστηκε το 2008 από την ιταλική εταιρεία Perini Navi.

Το Perini Navi είναι ένα ιταλικό ναυπηγείο με έδρα το Viareggio της Τοσκάνης της Ιταλίας. Ιδρύθηκε το 1983 από τον Fabio Perini, ο οποίος πρωτοστάτησε στον αυτοματισμό και τα συστήματα φουσκώματος σε μεγάλα ιστιοπλοϊκά γιοτ

Ως εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του Bayesian αναφέρεται η Revtom Ltd, η οποία εδρεύει στη Νήσο Μαν.

Το όνομα του σκάφους θεωρείται ότι προέρχεται από τη θεωρία Bayesian (Μπεϋζιανή συμπερασματολογία), στην οποία βασίστηκε η διδακτορική διατριβή του Lynch και το λογισμικό που τον βοήθησε να φτιάξει την μεγάλη περιουσία του.

Η σύζυγος του Lynch, Bacares, αναφέρεται ως η μοναδική νόμιμη ιδιοκτήτρια της Revtom.

Το Bayesian πραγματοποίησε μια σειρά από δρομολόγια τις τελευταίες ημέρες, προσεγγίζοντας διάφορα λιμάνια της Σικελίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων VesselFinder.

Εκπρόσωπος της Camper and Nicholsons International, της εταιρείας που διαχειρίζεται το σκάφος, δήλωσε στο BBC Verify: «Προτεραιότητά μας είναι να συνδράμουμε στις συνεχιζόμενες έρευνες και να παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη στους διασωθέντες επιβάτες και το πλήρωμα».

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στη Σικελία: Και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, μεταξύ των αγνοουμένων

Mike Lynch: Αγνοείται η τύχη του Βρετανού μεγιστάνα – Βυθίστηκε το σούπερ γιοτ του στην Ιταλία