ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
«Είμαι εδώ και το φωνάζω δυνατά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Μανιαδάκης, αμέσως μετά την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει τις προσφυγές του καθηγητή τόσο για τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, όσο και για τη νομιμότητα της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε για παθητική δωροδοκία από τη Novartis.
Ο κ. Μανιαδάκης επέλεξε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον των δικαστών τοσο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς των προσφυγών του, όσο και για να πείσει ότι είναι πρόθυμος ανά πάσα στιγμή να εμφανίζεται ενώπιον των αρχών, όποτε του ζητηθεί.
«Είμαι εδώ και το φωνάζω δυνατά. Είμαι σίγουρος ότι θα λάμψει η αλήθεια και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Μανιαδάκης, ενώ ο συνήγορός του, Θοδωρος Μαντάς, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, δήλωσε: «Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για τη νομιμότητα της διάταξης της απαγόρευσης εξόδου. Πιστεύουμε θα γίνουν δεκτές και θα ακυρωθεί. Ο καθηγητής είναι εδώ, παρών, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως. Συνεχίζει και κατοικεί νόμιμα στην Αθήνα, σε συγκεκριμένη διεύθυνση. Ο ύποπτος φυγής είναι παρών».
Ερ: Αναφέρθηκε σε πιέσεις;
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ήταν εξαιρετική διαδικασία… Παρασχέθηκε η δυνατότητα να αναπτυχθούν και οι αιτιάσεις ουσίας αλλά και οι νομικές. Περιμένουμε με αγωνία το βούλευμα».
Με την ιδιότητα του κατηγορουμένου πλέον, ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis έδωσε την πρώτη μάχη του, με διπλό στόχο: να ακυρωθεί η ασκηθείσα ποινική του δίωξη (για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου) και να “εξαφανιστεί” ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου που του επιβλήθηκε από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.
Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας επέλεξε να εμφανιστεί σήμερα αυτοπροσώπως στο τριμελές δικαστικό συμβούλιο που συνεδριάζει και θα κρίνει εν πολλοίς την περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης του.
Συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του και έχοντας ως “όπλο” το πολυσέλιδο υπόμνημα με νομικούς ισχυρισμούς, ο Νίκος Μανιαδάκης επιχείρησε να πείσει τους τρεις δικαστές, αφενός ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη σε βάρος του ποινική δίωξη, αφετέρου ότι ουδέποτε επιχείρησε να “αποδράσει”, συν γυναιξί, τέκνοις και… οικοσκευής, στο εξωτερικό.
Απορριπτικές οι εισαγγελικές προτάσεις
Δύο προσφυγές έχει καταθέσει στο δικαστικό συμβούλιο ο κατηγορούμενος καθηγητής, δύο και οι εισαγγελείς που έχουν προτείνει την απόρριψη τους: είναι νόμιμη η κακουργηματική δίωξη που του ασκήθηκε για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/1950 προτείνει η αρμόδια εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό και πρέπει να του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα προτείνει ο αρμόδιος επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στους δικαστές, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, αυτεπαγγέλτως, βάσει του νόμου, θα συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν ή όχι τον επιβληθέντα περιοριστικό όρο.
Στην πρώτη προσφυγή του, ο Νίκος Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι είναι άκυρη η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς και του γνωστοποιήθηκε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” διότι ο ίδιος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος κατά την έννοια του νόμου και ουδέποτε είχε έμμισθη σχέση με το υπουργείο Υγείας, στο οποίο, ωστόσο, φέρεται να ήταν άτυπος σύμβουλος από το 2010 ως το 2014, όντας καθηγητής δημόσιας σχολής.
Επιπλέον, ο κ. Μανιαδάκης ισχυρίζεται ότι όταν του ασκήθηκε η δίωξη, δεν του είχε κοινοποιηθεί η απόφαση της ανάκλησης της ιδιότητας που μέχρι τότε είχε, του προστατευόμενου μάρτυρα δηλαδή.
Στη δεύτερη προσφυγή του ο καθηγητής ζητά να μην του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Οπως θα πει στους δικαστές, οι αρχές δεν τον έπιασαν “στα πράσα”, με τις βαλίτσες στα χέρια, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να εξαφανιστεί με την
οικογένεια του στο εξωτερικό. Θα επιμείνει ότι είχε ενημερώσει τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για το ταξίδι του και ότι ούτε τότε, ούτε τώρα έχει πρόθεση να διαφύγει στο εξωτερικό. Για εκείνον, θα πει, είναι ζήτημα υψίστης επαγγελματικής σημασίας να μπορεί να ταξιδεύει εκτός Ελλάδας καθώς εργάζεται στο εξωτερικό.
Επιπλέον, μιλά για ακυρότητα του περιοριστικού όρου καθόσον και η ποινική του δίωξη είναι άκυρη.
Στο υπόμνημά του, ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να μην περιλαμβάνει ούτε μια λέξη για τις πιέσεις που, σε συνεντεύξεις του, έχει καταγγείλει πως δέχθηκε από τους αρμόδιους εισαγγελείς για να εμπλέξει σε δωροδοκίες της Novartis τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη και τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Επίσης φέρεται να μην αναφέρθηκε στις καταγγελίες του ούτε στις απαντήσεις που έδωσε στους δικαστές.
Το βούλευμα του συμβουλίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνήγορος Μανιαδάκη: Οι καταθέσεις του για τη Novartis πρέπει να μπουν στο αρχείο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μανιαδάκης: Ποτέ δεν προσπάθησα να φύγω από την χώρα. Έχω κάνει πάνω από 70 ταξίδια σε γνώση των Αρχών (video)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόμβες Μανιαδάκη: Με πιέζουν για να ενοχοποιήσω Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές