Άρχισε ως σκάνδαλο, κατέληξε σε μύθο! Μετά από δεκαέξι χρόνια δικαστικών ερευνών, πολιτικών συγκρούσεων και τόνων μελάνης που «χύθηκαν» για τα περιβόητα μαύρα ταμεία της Siemens, ο επίλογος συνοψίζεται σε μόνο μία λέξη: Αθώοι!

Όλοι οι κατηγορούμενοι στη βασική υπόθεση «διαφθοράς» (τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ), με πρώτο τον μεγάλο φυγά των ελληνικών αρχών Μιχάλη Χριστοφοράκο, αθωώθηκαν, με μία ουσιαστικά ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Διότι ακόμα και ο ένας δικαστής που μειοψήφησε (ψήφοι 4-1), δεν εξέφρασε κρίση περί ενοχής των κατηγορουμένων. Για νομικούς λόγους (κι αυτοί υπέρ των κατηγορουμένων) κατεγράφη η μειοψηφία σε μία απόφαση που έφερε τη μεγάλη ανατροπή. Η οποία δεν έγινε το 2019. Όταν μεσούσης της πρωτοβάθμιας δίκης για τα «μαύρα ταμεία της Siemens», οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έκαναν πολλούς να προβλέπουν «δικαστικό ναυάγιο» και πλήρη κατάρρευση του κατηγορητηρίου.

Ωστόσο, η πλήρης κατάρρευση ήρθε τώρα, με απαλλαγές επί τοις ουσίας από την (έστω μία εναπομείνασα) κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οριστικά αθώοι;

Κατά την τελεσίδικη κρίση της Δικαιοσύνης, σκάνδαλο Siemens δεν υπήρξε στην Ελλάδα (τουλάχιστον για την επίδικη σύμβαση με τον ΟΤΕ). Οι δικαστές έκριναν ότι υπάρχουν αμφιβολίες ή ότι δεν αποδείχθηκε ότι μίζες εκατομμυρίων έφυγαν από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας για να καταλήξουν σε τσέπες Ελλήνων αξιωματούχων, καμία ζημία δεν υπέστη ο ΟΤΕ και κατ’ επέκταση το Δημόσιο από την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας για τα ψηφιακά κέντρα του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών!

Η παραγραφή όλων των πράξεων ξεπλύματος που φέρονταν να τελέστηκαν έως το 2002, ουδόλως αλλάζει την τελική ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, η οποία έκρινε όλες τις μεταγενέστερες πράξεις επί της ουσίας.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη. Θα είναι και αμετάκλητη; Νομικοί έλεγαν στο mononews ότι δεν αποκλείουν η Εισαγγελία του Αρείοιυ Πάγου να ζητήσει το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης προκειμένου να εξετάσει εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένο. Σε αντίθετη περίπτωση, έχει δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση, όπως στο παρελθόν έχει συμβεί με άλλες πολύκροτες υποθέσεις, που κι αυτές στις απαρχές της διερεύνησης τους είχαν γίνει πρωτοσέλιδο και στο τέλος, μετατράπηκαν σε «δικαστική φούσκα».

Μόνος ένοχος ο Καραβέλας λόγω… εξαφάνισης

Αθωώθηκαν όλοι, πλην ενός για τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού. Ο καταζητούμενος Χρήστος Καραβέλας.

Το πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens Hellas είχε ακολουθήσει το… δρόμο του ισχυρού άνδρα της εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου. Λίγο καιρό μετά την εξαφάνιση του, εξαφανίστηκε και ο Καραβέλας.

Και μπορεί ο Χριστοφοράκος να μην εμφανίστηκε ποτέ σε δικαστήριο στην Ελλάδα (έτσι γλίτωσε και την προφυλάκιση), έστειλε ωστόσο δικηγόρους να τον υπερασπιστούν. Αντίθετα ο Καραβέλας ουδέποτε άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη των 13 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι η ποινή του παραμένει εφόσον δεν δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο.

Ωστόσο, μετά την αθώωση όλων των συγκατηγορουμένων του, μεταξύ αυτών κι εκείνων που κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε, έχει δικαίωμα, σύμφωνα με νομικούς, να αιτηθεί κατ’ άρθρο 469 του ΚΠΔ, την επέκταση του απαλλακτικού αποτελέσματος και σε εκείνον.

Η αντίθετη πρωτόδικη απόφαση

Το 2006 άρχισε η δικαστική διερεύνηση για μίζες στην Ελλάδα από το γερμανικό κολοσσό. Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ και άσκησε την ποινική δίωξη.

Ακολούθησε η θυελλώδης ανάκριση από τον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, η οποία στιγματίστηκε από την εξαφάνιση των δύο βασικών κατηγορουμένων Χριστοφοράκου-Καραβέλα.

Η ανάκριση άλλαξε χέρια και κατέληξε σε 3 εφέτες ειδικούς ανακριτές. Ακολούθησε το δικαστικό συμβούλιο που παρέπεμψε σε δίκη 64 εμπλεκόμενους.

Το Νοέμβριο του 2019, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξαν δωροδοκίες εκατομμυρίων ευρώ Ελλήνων αξιωματούχων για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ.

Ωστόσο, λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα που κατήργησε τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου, το αδίκημα της δωροδοκίας κρίθηκε παραγεγραμμένο.

Έτσι από τους 54 εν ζωή κατηγορουμένους, απηλλάγησαν όλοι για τη δωροδοκία (ανάμεσα τους και ο άλλοτε “στρατηγός” του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος) και καταδικάστηκαν 22 εξ αυτών μόνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από μίζες.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων υιοθέτησε τότε την πρόταση της εισαγγελέως του Ελένης Σκεπαρνιά, η οποία μετά από ακροαματική διαδικασία 2 ετών, κατέληξε στην κρίση:

«Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002 που υπεγράφη το 1997 η SIEMENS φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) »

Τότε το δικαστήριο είχε μοιράσει ποινές 247 ετών στους 22 πρωτόδικα καταδικασθέντες. Ήταν 12 στελέχη της Siemens, 6 του ΟΤΕ, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και η σύζυγος Καραβέλα.

Με την ανώτατη ποινή των 15 ετών είχαν καταδικαστεί από την εταιρεία ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Χρήστος Καραβέλας, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, Έντουαρτ Πίρερ (τότε πρόεδρος μητρικής εταιρείας) και από τον ΟΤΕ ο Γιώργος Σκαρπέλης.

Και μπορεί τρία χρόνια μετά να φτάσαμε στην αθώωση όλων των κατηγορουμένων, ωστόσο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε δώσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής (πλην των συνολικά 4 καταζητούμενων) σε 3 κατηγορουμένους.

Οι Μαυρίδης, Σκαρπέλης και Μάρθα Καραβέλα οδηγήθηκαν στη φυλακή για να εκτίσουν την πρωτόδικη καταδίκη τους, όπου και παρέμειναν από 52 ημέρες έως 10 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Siemens: Σκάνδαλο με «μαύρα» ταμεία δεν υπήρξε – Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι