Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ επισκέφθηκε σήμερα τους καταυλισμούς των Ροχίνγκια στο νότιο Μπανγκλαντές, όπου οι πρόσφυγες εξέφρασαν ανησυχία για την ασφάλειά τους έπειτα από σειρά δολοφονιών και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με τις αρχές, η Μπατσελέτ πέρασε πολλές ώρες στους δαιδαλώδεις καταυλισμούς των Ροχίνγκια στην περιοχή Cox’s Bazar, και συνάντησε ηγέτες της κοινότητας αυτής, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής της σε αυτή τη χώρα της νότιας Ασίας.

Περίπου 750.000 Ροχίνγκια διέφυγαν από τους εκφοβισμούς του στρατού στη Μιανμάρ και αναζήτησαν άσυλο το 2017 στο γειτονικό Μπανγκλαντές, όπου βρίσκονταν ήδη περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες, θύματα προηγούμενων βιαιοτήτων.

Δύο ηγέτες της κοινότητας Ροχίνγκια σκοτώθηκαν πρόσφατα σε έναν από αυτούς τους καταυλισμούς όπου η ασφάλεια είναι ένα πρόβλημα που επανέρχεται κάθε τόσο.

Η Μπατσελέτ “ήθελε να ενημερωθεί για τους φόνους που διαπράχθηκαν στους καταυλισμούς. Συζητήσαμε το θέμα αυτό”, δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μαούλβι Ζαφάτ, ένας 30χρονος ιμάμης.

“Μιλήσαμε για την ενίσχυση της ασφάλειας στους καταυλισμούς. Απαιτήσαμε ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Δεκάδες φόνοι, απαγωγές και προσαγωγές από την αστυνομία με στόχο τα δίκτυα λαθρεμπορίου ναρκωτικών εκτυλίχθηκαν στους καταυλισμούς.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μοχίμπ Ούλαχ, ένας ηγέτης των Ροχίνγκια και ακτιβιστής για την ειρήνη, δολοφονήθηκε. Είχε γίνει γνωστός από διαδήλωση περίπου 100.000 προσφύγων που είχε οργανώσει για τα δύο χρόνια της εξόδου από τη Μιανμάρ.

Η αστυνομία δεν κατονόμασε τους υπόπτους, όμως πηγές των Ροχίνγκια δήλωσαν πως το αντάρτικο του Αλληλέγγυου Στρατού Αρακάν Ροχίνγκια (Arakan Rohingya Solidarity Army — ARSA), που δρα στο κρατίδιο Ραχίν (δυτική Μιναμάρ) αλλά και στους καταυλισμούς του Μπανγκλαντές, ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία αυτών των ηγετών.

Τον Ιούνιο, η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 29 Ροχίνγκια, εκ των οποίων πολλά στελέχη του ARSA, για τη δολοφονία του Μοχίμπ Όυλαχ.

Ο επίτροπος για τους πρόσφυγες του Μπανγκλαντές Σαχ Ρεζουάν Χαγιάτ δήλωσε πως η Μπατσελέτ ρώτησε για ορισμένα επεισόδια που συνέβησαν στους καταυλισμούς και πως διαβεβαίωσε πως “κάθε είδους μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση” για να βελτιώσει την ασφάλεια.

Πρόσθεσε πως η Ύπατη Αρμοστής ανέφερε επίσης το θέμα της εκπαίδευσης και των μέσων διαβίωσης των Ροχίνγκια που δεν έχουν το δικαίωμα να εργαστούν. Είπε πως στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αναπτύξει σταδιακά την εκπαίδευση όλων των προσφυγόπουλων στους καταυλισμούς.

Η Μισέλ Μπατσελέτ αναμένεται να μιλήσει στους δημοσιογράφους αύριο, Τετάρτη, στην Ντάκα, την πρωτεύουσα. Η πρώην πρόεδρος της Χιλής, 70 ετών, αναμένεται να αποχωρήσει από τον ΟΗΕ στα τέλη του μήνα.

Διαβάστε επίσης

O OHE μπορεί να βοηθήσει στις επίσκεψη των επιθεωρητών της IAEA στον σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα