Ξεκίνησε η μεγάλη Παγκρήτια άσκηση ΜΙΝΩΑΣ στην Κρήτη, στο πλαίσιο της οποίας σε Χανιά και Ρέθυμνο το 112 απέστειλε μέσω των κινητών το μήνυμα της άσκησης από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό.

Το μήνυμα που εστάλη ήταν το εξής: «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 22/04/2024 – ΩΡΑ 10:20 – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» – «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION -22/04/2024 – TIME 10:20 – A strong earthquake in the regional units of Chania and Rethymno – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

1

Ο κ. Κικίλιας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η άσκηση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, ήταν μια προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά λάθη, παραλείψεις και κενά, και αυτά να αντιμετωπιστούν.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Φυσικά, ευχόμαστε και ελπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να έχουν γίνει πραγματικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι πάντες και να έχουμε προσπαθήσει να βελτιωθούμε στο μέγιστο δυνατό είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «ανώτερη όλων είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε επιπλέον ότι η άσκηση θεσμοθετείται και θα γίνεται σε διαφορετική περιοχή της χώρας μία φορά κάθε χρόνο και πως το σημαντικό στοιχείο είναι «ότι πρόκειται για μια άσκηση ρεαλιστική και στο πεδίο» καθώς, όπως τόνισε, «στόχος δεν είναι να αλληλοσυγχαιρόμαστε, αλλά να γίνει μια άσκηση που ελπίζουμε σε ορισμένα σημεία της να δυσκολευτούμε ή να αποτύχουμε, να φανούν αδυναμίες, για να μπορούμε στα συμπεράσματα να τις ενσωματώσουμε, να διορθωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης που καθιστούν απαιτητική και δύσκολη την υλοποίηση της άσκησης, εισημαίνοντας: «Θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τα συμπεράσματα, για να δούμε στη διαλειτουργικότητα πώς δουλέψαμε όλοι μαζί και τι μένει να βελτιώσουμε».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού, που διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «οι προκλήσεις είναι πολλαπλές» και πως με την κλιματική κρίση βλέπουμε καταστάσεις και ακραία φαινόμενα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν.

Σκοπός της άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μια σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Επιπρόσθετα, η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, όπως έχει επισημανθεί, μέσα από την άσκηση επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στον σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Σεισμικές δονήσεις, καταρρεύσεις, τσουνάμι, εγκλωβισμοί, φωτιές… η άσκηση σεισμού “Μίνωας” τα έχει όλα!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθ.Λέκκα, το σενάριο περιλαμβάνει σεισμό 6,4 ρίχτερ έξω από τη Σούδα, ένα μικρό τσουνάμι, αντιληπτό μόνο στον κόλπο της Σούδας και στη συνέχεια κατολισθήσεις στη σήραγγα Τοπολίων, εγκλωβισμούς μέσα στο Φαράγγι της Ίμπρου, κατάρρευση παλιάς οικίας στο Ρέθυμνο και τα Χανιά και ένα μικρό τσουνάμι στην παραλία του Ρεθύμνου.

Το σενάριο για την Τρίτη περιλαμβάνει σεισμό 7,2 ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου, πιο μεγάλο τσουνάμι που θα “πιάσει” από τα Λινοπεράματα μέχρι το Σίσι, με την οδηγία να μετακινηθεί ο πληθυσμός από τα νότια, επίσης καταρρεύσεις κτιρίων, κάποια επεισόδια κατολίσθησης στο φράγμα του Αποσελέμη και κατάρρευση οικιών, σχολείων, αστυνομικών υπηρεσιών, λιμενικού και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

75 διαφορετικά επεισόδια σε όλη την Κρήτη περιλαμβάνει η άσκηση συνολικά, οι υπηρεσίες είναι επί ποδός, το “στρατηγείο” στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου σε συντονιστική ετοιμότητα και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας παρών, στο Ηράκλειο, για την άσκηση που είναι η μεγαλύτερη σε επίπεδο χώρας.

Αύριο η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, με το σχολείο να συμμετέχει με 250 σχολεία και πάνω από 30.000 μαθητές.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μία μεγάλη ανάλογη άσκηση σε κάποια περιοχή της Ελλάδας, είπε σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ.Κικίλιας, ενώ ο κ.Λέκκας σημείωσε ότι πρώτος ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης, το 1997, και πάλι από τη θέση του Δημάρχου, είχε εκπονήσει το πρώτο σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σχέδιο πολιτικής προστασίας.

Άμεσα ξεκίνησε η εκκένωση δημόσιων υπηρεσιών, κτηρίων και υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχολείων, με τους εργαζόμενους, πολίτες και μαθητές λόγω κινδύνου για σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να σπεύδουν σε σημεία συγκέντρωσης για την προστασία της ζωής τους.

Εκκενώθηκε, παράλληλα, το κτήριο της Αντιπεριφέρειας και των δικαστηρίων και, παράλληλα, ξεκίνησαν επιχειρήσεις επεγκλωβισμού ατόμων από κτήρια που κατέρρευσαν, με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική να δρουν στις εγκαταστάσεις του πρώην Στρατόπεδου Μαρκοπούλου, στο Ξυλόσκαλο, στο Φαράγγι Σαμαριάς όπου υποθετικά υπάρχουν κατολισθήσεις, με την παρουσία τους να είναι αισθητή σε όλο αυτό το σκηνικό που σεναριακά λειτουργεί στην άσκηση.

Η ίδια κατάσταση και στο Ρέθυμνο, με συμβάντα στο Φαράγγι Κοτσιφού και τραυματισμούς πολιτών, τροχαία με ανατροπές και απεγκλωβισμούς, εκκενώσεις σχολείων και κατάρρευση του μνημειακού φουγάρου στον Κουμπέ, με τραυματισμούς και απεγκλωβισμούς.

Στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, τα συντονιστικά κέντρα που έχουν στηθεί έχουν άμεση συνεργασία με το κεντρικό συντονιστικό του Ηρακλείου στο οποίο βρίσκονται και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας των δύο νομών για τη διαχείριση της κρίσης με βάση τα προβλεπόμενα της άσκησης.

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Νέα σειρά με παραγωγό την Κιμ Καρντάσιαν

Ημέρα της Γης: Για 4η χρονιά η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί 4,3 εκατ. νοικοκυριά αποκλειστικά από ΑΠΕ

Πρωτογενές πλεόνασμα έκπληξη για το 2023 – Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία