array(0) {
}
        
    
Menu
1.89%
Τζίρος: 125.21 εκατ.

Μάρος Σέφκοβιτς: Άκαρπες οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον για τους δασμούς

Κοινωνία

«Μια θάλασσα από Γνώση»: Βιβλιοθήκες στα νησιά του Αιγαίου

Η Ευτυχία Αναστασίου μας συνοδεύει σε ένα ταξίδι διαφορετικό από όλα τα άλλα

Η Ευτυχία Αναστασίου, με τη συμμετοχή της στη δράση «Μια Θάλασσα από Γνώση», δείχνει την αληθινή δύναμη του εθελοντισμού και της συλλογικής προσφοράς. Με ενθουσιασμό και αφοσίωση, μεταφέρει το μήνυμα της προσφοράς μέσα από την αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα. Αποστολή της δράσης, είναι η ενίσχυση και η δημιουργία βιβλιοθηκών σε σχολεία νησιών, με στόχο να φέρει τα βιβλία και τη γνώση πιο κοντά στους μαθητές των νησιωτικών περιοχών. Η συμμετοχή της Ευτυχίας και των συναδέλφων της σε αυτή την πρωτοβουλία, ενίσχυσε τη σύνδεση των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα, μειώνοντας το αίσθημα απομόνωσης των κατοίκων, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

1

Η προσωπική εμπειρία της Ευτυχίας από τη δράση είναι γεμάτη προσφορά. Η ίδια αναγνωρίζει τη δύναμη του «μαζί» και τη σημασία της συνεργασίας, σε κάθε βήμα της δράσης. Στα 23 χρόνια της στον Όμιλο Attica, η Ευτυχία δεν έχει περιοριστεί μόνο στο «Μια Θάλασσα από Γνώση». Συμμετέχει ενεργά σε πολλές εθελοντικές πρωτοβουλίες, όπως οι δράσεις καθαρισμού βυθών και παραλιών, καθώς και οι φιλανθρωπικοί αγώνες δρόμου No Finish Line Athens.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την Ευτυχία για τη διαδρομή της, τις στιγμές που την έχουν σημαδέψει μέσα από τον εθελοντισμό και το τι σημαίνει για εκείνη να προσφέρει στους νησιώτες μέσα από δράσεις όπως το «Μια Θάλασσα από Γνώση».

Ποιος είναι ο σκοπός πίσω από τη δράση «Μια Θάλασσα από Γνώση» και ποια είναι τα βασικά στοιχεία που την απαρτίζουν;

Το «Μια Θάλασσα από Γνώση» αποτελεί για τον Όμιλό μας, ένα ταξίδι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Σκοπός της είναι να ενισχύσουμε τη σύνδεση των νησιωτικών κοινοτήτων με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της διάδοσης της γνώσης, προσφέροντας βιβλία και ενισχύοντας τις σχολικές βιβλιοθήκες. Σε πολλές περιπτώσεις, η δράση περιλαμβάνει και την ίδρυση βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένα νησιά, δίνοντας στα παιδιά μια ευκαιρία για γνώση και μάθηση.

Η εθελόντρια Ευτυχία Αναστασίου
Η εθελόντρια Ευτυχία Αναστασίου

Ποια είναι τα οφέλη για τις τοπικές κοινότητες στα νησιά;

Πρόκειται για μια μικρή κίνηση από την πλευρά μας που έχει όμως σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των νησιωτών. Η δράση ενισχύει τη σύνδεση των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα και μειώνει το αίσθημα της απομόνωσης, το οποίο εντείνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα νησιά μας δεν είναι μόνο τουριστικοί προορισμοί για το καλοκαίρι, αλλά ζωντανές κοινότητες με ανάγκες όλο το χρόνο.
Πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη, τονώνουν ψυχολογικά τους νησιώτες. Ελπίζουμε ότι πρωτοβουλίες σαν τη δική μας, θα κινητοποιήσουν κι άλλους φορείς, να προσφέρουν αναλόγως στα νησιά μας.

Τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο στόχος για το 2025;

Όπως αναφέρθηκε, η δράση αφορά στη συλλογή βιβλίων για την ενίσχυση ή δημιουργία βιβλιοθηκών. Μέχρι στιγμής έχουμε υποστηρίξει νησιά όπως η Αμοργός, η Νίσυρος, η Κάρπαθος και η Ηρακλειά.

Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί μέσω δωρεών και για τις 2 χρονιές που έτρεξε το πρόγραμμα (2023 και 2024), 1.800 περίπου βιβλία από πολίτες και επιβάτες των πλοίων μας, ενώ αγοράστηκαν επιπλέον 800 περίπου παιδικά βιβλία, τα οποία ενίσχυσαν τις σχολικές βιβλιοθήκες των νησιών.

Ειδικότερα, για το νησί της Ηρακλειάς, κατασκευάστηκε και ανάλογη βιβλιοθήκη.

Για το 2025, θα ενισχυθούν οι βιβλιοθήκες της Λήμνου, της Κύθνου και της Σίκινου με περίπου 2.300 βιβλία.

Blue Star

Ποια είναι η υποδοχή και η ανταπόκριση των κατοίκων ή των παιδιών στα νησιά στην πρωτοβουλία αυτή;

Η ανταπόκριση από τους κατοίκους των νησιών ήταν εξαιρετικά θετική. Οι στιγμές που μοιραστήκαμε με τα παιδιά ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία προσφοράς και αγάπης. Χαρίσαμε χαμόγελα στους μαθητές, ενώ η αποδοχή της δράσης συνολικά, ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική.

Ποιο είναι το προσωπικό σας ταξίδι μέσα από αυτή τη δράση; Πώς συμβάλλετε στην υλοποίησή της;

Συμμετείχα στη δράση αυτή μαζί με άλλους συναδέλφους, περνώντας αρκετές ώρες ανάμεσα σε στοίβες βιβλίων, έχοντας πάντα στο μυαλό, τη χαρά των παιδιών που θα τα λάβουν, και το συναίσθημα ότι κάποιος τους σκέφτηκε.

Εκτός από την προσφορά κάποιων βιβλίων που ο καθένας μας έχει στο σπίτι του, και θα ήθελε να τα αφήσει πλέον να περάσουν και σε άλλα χέρια, ο ρόλος των εθελοντών ήταν να βοηθήσουμε στην ταξινόμηση και την καταγραφή πριν την αποστολή τους στα νησιά.

Τι ήταν αυτό που σας κινητοποίησε να συμμετέχετε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;

Αγαπώ το διάβασμα και τα βιβλία αλλά κυρίως, με γοήτευσε η ιδέα του ταξιδιού όλων αυτών των βιβλίων σε νέους τόπους, με παραλήπτη τους μικρούς μαθητές των σχολείων.

Πώς αισθάνεστε συμμετέχοντας σε αυτή τη δράση; Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχετε αποκομίσει από αυτή την εμπειρία;

Αυτό που αποκόμισα από τη δράση ήταν ότι όλοι είχαμε μια κοινή αποστολή. Μια αποστολή που ενώνει και μετατρέπεται σε δύναμη προσφοράς, για όλους εκείνους που μας χρειάζονται. Είδαμε και νιώσαμε πόση αξία έχει τελικά στις μέρες μας το «μαζί». Κοινός παρονομαστής όσων αποτελούν την ομάδα, είναι η αγάπη για τα ελληνικά νησιά, τη θάλασσα και τους κατοίκους τους.

Πόσα χρόνια εργάζεστε στον όμιλο της Attica; Έχετε συμμετάσχει και σε άλλες εθελοντικές δράσεις;

Εργάζομαι 24 χρόνια στην Attica Group και έχω συμμετάσχει σε όλες τις Περιβαλλοντικές αποΔράσεις του Ομίλου για την απορρύπανση βυθών και παραλιών σε νησιά που δραστηριοποιούμαστε, καθώς και στους φιλανθρωπικούς αγώνες δρόμου No Finish Line Athens.

Τι σημαίνει ο εθελοντισμός για εσάς; Πώς η ανιδιοτελής προσφορά επηρεάζει την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή, και τι προσφέρει σε όσους την επιλέγουν;

Εθελοντισμός για εμένα σημαίνει συμμετοχή σε δράσεις με σκοπό την στήριξη του συνανθρώπου και της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός αποτελεί έναν τρόπο συμμετοχής στα κοινά και αποτελεί μια αξία με σημαντική ηθική διάσταση, την οποία οφείλουμε να μεταβιβάσουμε στις νεότερες γενιές.

Η αφοσίωσή της Ευτυχίας Αναστασίου στη δράση «Μια Θάλασσα από Γνώση» και η διαρκής εθελοντική της δράση, αποδεικνύουν ότι η δύναμη της συλλογικότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Μέσα από την αγάπη της για τα βιβλία, τα ταξίδια και τη θάλασσα, η Ευτυχία συνεχίζει να εμπνέει, δείχνοντας πως κάθε μικρή πράξη προσφοράς μπορεί να γίνει ένας κρίκος σε μια αλυσίδα θετικών αλλαγών.

Attica Group

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθελοντισμός και άθληση: Ένας συνδυασμός προσφοράς
Οι εκδηλώσεις Απριλίου στα Public
HOPEgenesis: Η ιστορία μιας μέλλουσας μαμάς στην Αστυπάλαια και η μάχη για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα
Βασίλης Σπηλιωτόπουλος: «Αναζητώ τον Παράδεισο γύρω μου»
Attica Group: Οικογενειακές προσφορές και παρέες 3-5 ατόμων για τις ημέρες του Πάσχα – 20% έκπτωση στα εισιτήρια
Μητσοτάκης: Νέο βίντεο στο TikTok για το eVivlio – «Διαθέσιμο για μικρούς-μεγάλους και δωρεάν για όλους»
Μητσοτάκης για eVivlio: Η λογοτεχνία είναι για όλους – Αλλάζει ο τρόπος που προσεγγίζουμε τη γνώση
eVivlio: Πρόσβαση σε 20 δωρεάν ηχητικά βιβλία στην πλατφόρμα – Ποιοι γνωστοί καλλιτέχνες διαβάζουν
Masters Shipping (Ντένης Βερναρδάκης): Πούλησε τα πλοία Κρήτη Ι, Κρήτη ΙΙ και Celestyal Crystal
Προσέγγισε τα 7,3 εκατ. επιβάτες η Attica Group καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών – Παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία επιβατών στον κόσμο