Κατά του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

Ειδικότερα, η ομοσπονδία ανέφερε ότι θα προσφύγει κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παραβιάζουν το άρθρο 16.

Πρόκειται για την πρώτη ομοσπονδία που ανακοινώνει επίσημα την απόφασή της να κινηθεί κατά του νόμου, ενώ αναμένονται και άλλες προσφυγές από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενο ουσιαστικό διάλογο και χωρίς να εξασφαλίσει συναινέσεις, που είναι προϋπόθεση για μείζονες αλλαγές στην εκπαίδευση, προώθησε το νομοσχέδιο  που επιτρέπει ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μόνο, με αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, και με ευρεία αντίθεση των φορέων των καθηγητών και των φοιτητών.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά την αμφιλεγόμενη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων για τα ΝΠΠΕ, και παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνει μεγάλη μερίδα έγκριτων συνταγματολόγων και νομικών, ενώ και η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής παραπέμπει το ζήτημα της συνταγματικότητας στα δικαστήρια.

Η ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο και τον δημόσιο χαρακτήρα του, στο πνεύμα  των πρόσφατων ομόφωνων αποφάσεων του 16ου  συνεδρίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ενάντια στην παράκαμψη –  παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα προσφύγει κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παραβιάζουν το άρθρο 16.

Η ΠΟΣΔΕΠ συνεχίζει να διεκδικεί αξιοπρεπείς και ανταγωνιστικές αποδοχές για τους πανεπιστημιακούς, θεσμική στήριξη, χρηματοδότηση, στελέχωση με επαρκές προσωπικό, ενίσχυση και ανανέωση των υποδομών των πανεπιστημίων, και επαρκή φοιτητική μέριμνα, στοιχεία που η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στα ΑΕΙ της χώρας μας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θα διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης στο αμέσως προσεχές διάστημα με σκοπό την υπεράσπιση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου και των λειτουργών του».

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης: Μόνο στην Ελλάδα και την Κούβα απαγορεύονταν τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Ιστορικό βήμα η θεσμοθέτηση ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων

Ψηφίστηκε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ- Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής