ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η μεγάλη τομή στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, για να λειτουργήσουν τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ανακοινώθηκε από το βήμα της Βουλής από τον πρωθυπουργό. Μέσα στον Ιανουάριο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».
Οπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός: «Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του και πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί έναν ιστορικό αναχρονισμό» είχε τονίσει ενώ είπε ακόμη: «Θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιλύσουμε με οριστικό τρόπο αυτή την εκκρεμότητα».
Με βάση τις πληροφορίες πάντως, οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα είναι μεταξύ άλλων:
- Εμβάθυνση της πολιτικής για διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων.
- Καθιέρωση περισσότερων κοινών προγραμμάτων (joint degrees) με ξένα ΑΕΙ.
- Δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων, λήξη του κρατικού μονοπωλίου σε ό,τι αφορά τα ελληνικά Πανεπιστήμια,
τερματισμό της γραφειοκρατίας στους ΕΛΚΕ. - Σχέδιο χρηματοδότησης των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών, συγκεριμένων κατηγοριών, όπως: Τεχνολογία Επιχειρηματικά σχέδια κλπ
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προϋποθέσεις για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, θα ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Ιδρύματος.
Σε περιζήτητες Σχολές, όπως Ιατρικές, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί ως προϋπόθεση η υψηλή βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.
Σε Σχολές που δεν θα είναι στον πίνακα με μεγάλη ζήτηση ενδεχομένως να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα αλλά θα είναι χαμηλή.
Για την εγγραφή στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, σε Προπτυχιακό τμήμα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κατέχει:
(α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο Λυκείου ή
(β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου.
Η εγγραφή στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.
Αδειοδότηση
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τα κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη.
«Δε θα έχουμε Πανεπιστήμια του ενός ορόφου», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι τα κριτήρια τα οποία θα τεθούν θα είναι κτιριολογικά, οικονομικά και ακαδημαϊκά (για τα μέλη ΔΕΠ).
Μάλιστα, εκτίμησε ότι η λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας θα προσφέρει και ισχυρά οικονομικά οφέλη, τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ.
Α. Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού.
Β. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).
Γ. Θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.
Δ. Θα αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.
Ε. Θα δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.
Διαβάστε επίσης:
Πιερρακάκης: Το φιλόδοξο σχέδιό του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – mononewsTV
Κ. Πιερρακάκης: Στις 20 Δεκεμβρίου παρουσιάζει το φιλόδοξο σχέδιο του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Πιερρακάκης: Μέχρι και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο – Να πατήσουμε γκάζι, όχι φρένο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης