Το Μεξικό θα πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου για υπό ανάπτυξη εμβόλια για την COVID-19 από την Johnson & Johnson και δύο κινεζικές εταιρίες, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι μεγάλης κλίμακας, τρίτης φάσης δοκιμές σε ανθρώπους του υποψήφιου εμβολίου της μονάδας Janssen Pharmaceuticals’s της J&J θα μπορούσε να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, έχει πει η εταιρία. Το Μεξικό θα βοηθήσει επίσης στη δοκιμή υποψήφιων εμβολίων των κινεζικών εταιριών CanSino Biologics και Walvax Biotechnology, ανέφερε το υπουργείο σε συνέντευξη Τύπου. Περισσότερα από 150 εμβόλια αναπτύσσονται και δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο για την αναχαίτιση της COVID-19, με 25 αυτά να πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, το οποίο ονόμασε «Sputnik V» για τις ξένες αγορές, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος. Η Johnson & Johnson ξεκίνησε τις δοκιμές για την ανθρώπινη ασφάλεια στις ΗΠΑ του εμβολίου της για την COVID-19 τον Ιούλιο μετά τη δημοσίευση λεπτομερειών μιας μελέτης σε πιθήκους που έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιό της προσφέρει ισχυρή προστασία με μία και μοναδική δόση.

Το πειραματικό εμβόλιο της Walvax είναι στο στάδιο των αρχικών δοκιμών σε ένα στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα, ενώ το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino Biologics έχει ξεκινήσει ήδη τις κλινικές δοκιμές. Η εταιρία συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά προκειμένου να «ανοίξει τον δρόμο» για μελλοντικές δοκιμές στον Καναδά, ανέφερε το συμβούλιο τον Μάιο.

Το Μεξικό ασκεί πίεση σε διεθνή φόρα περιλαμβανομένης της Ομάδας των 20 (G20) και των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εξασφαλίσει δίκαιη πρόσβαση σε ένα πιθανό εμβόλιο. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε περισσότερους από 50.000 θανάτους από την COVID-19, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που την καθιστά την τρίτη χώρα στον κόσμο σε θανάτους από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Κατατάσσεται 13η στον προσαρμοσμένο κατάλογο για τους κατά κεφαλήν θανάτους, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.