Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Μεγάλη απεργία πείνας στις φυλακές: Η επιστολή – καταγγελία και το κενό ηγεσίας στην Αντεγκληματική Πολιτική

Αρίστος Περρής

Αρίστος Περρής, ο νέος γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής

Σοβαρό κενό στη διαχείριση των ελληνικών φυλακών, υπάρχει τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα την απεργία πείνας δεκάδων κρατουμένων σε πολλά σωφρονιστικά συστήματα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η προηγούμενη Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δ. Λυγούρα, άφησε πίσω της «καμένη γη», δηλαδή τεράστια προβλήματα στις φυλακές.

Όμως, όπως καταγγέλλουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αλλά και κρατούμενοι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά η Γενική Γραμματεία υπολειτουργεί καθώς ούτε ο νέος γενικός γραμματέας, που ορίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, ο υποστράτηγος Ε.Α., Αρίστος Περρής, έχει αναλάβει κανονικά καθήκοντα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λυθούν βασικά προβλήματα των φυλακών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκάδες κρατούμενοι έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας καθώς παρά την επιστολή διαμαρτυρίας που είχαν δώσει στις 19 Ιουλίου δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση στα αιτήματά τους, διότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος να τους ακούσει.

Οι διοικητές των φυλακών κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να κρατήσουν όρθιες τις φυλακές, ωστόσο, όχι απλά δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα αλλά δεν βρίσκουν κανέναν υπεύθυνο στη Γενική Γραμματεία να συνομιλήσουν και να βρουν λύσεις προκειμένου να σταματήσει η απεργία πείνας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε στο mononews, πηγές που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στις φυλακές, ότι πριν από μερικές ημέρες απεργός πείνας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας, από τις φυλακές Δομοκού, ενώ είναι σε οριακή κατάσταση κι άλλοι κρατούμενοι από τους περισσότερους από 55 που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία αυτή.

Η απεργία πείνας έχει επεκταθεί εκτός από το Δομοκό και σε Μαλανδρίνο και Κέρκυρα με τους κρατούμενους να διαμαρτύρονται για περιστολή των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων των αδειών και της υφ’ απόλυσης.

Οι απεργοί πείνας δέχονται μόνο νερό και ζάχαρη και επιμένουν στα αιτήματά τους ενώ ειδικά στο Δομοκό έχει παρατηρηθεί πρόβλημα στην υγεία άλλων έξι κρατουμένων. Το βασικό πρόβλημα στην παρούσα στιγμή είναι ακριβώς το κενό που υπάρχει στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη και στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, με τις διοικήσεις των φυλακών και τους εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπαλλήλων να μην μπορούν να βρουν κάποιον, έστω και τηλεφωνικά, για να συζητήσουν και να λύσουν το μείζον αυτό πρόβλημα.

 

Τι αναφέρει η επιστολή

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την επιστολή τους οι κρατούμενοι αναφέρουν

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Είμαστε κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές ανά την χώρα και ως άνθρωποι έχουμε συγκεκριμένα δικαιώματα, τα οποία κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε διάφορες συμβάσεις που δεσμεύουν την χώρα μας.

Το τελευταίο διάστημα είναι πρωτοφανής η περιστολή των δικαιωμάτων μας για την οποία έχουμε κάνει υπομονή. Ενόψει όμως των διαφόρων εξαγγελιών της κυβέρνησης θέλουμε να επισημάνουμε την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές καθώς και να τονίσουμε τα αδύναμα σημεία του Σωφρονιστικού  Κώδικα, ο οποίος επηρεάζει τις ζωές μας.

Πρώτον, θα πρέπει οι διάφορες ρυθμίσεις που περιορίζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων να διακρίνουν ανάμεσα στους ποινικούς και τους γυναικοκτόνους, τους βιαστές και τους παιδεραστές.

Δεύτερον, δεν μπορεί η νομοθέτηση να είναι ευκαιριακή και κάθε φορά που προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάποια είδηση για μια ειδεχθή ανθρωποκτονία, να αλλάζουν σωρηδόν όλες οι ποινικές ρυθμίσεις σε βάρος του συνόλου των κρατουμένων.

Τρίτον, η διαδικασία λήψης αδειών και η υφ΄όρον απόλυση πρέπει να ρυθμίζονται από το νομικό πλαίσιο που ισχύει κατά το χρόνο διάπραξης του εγκλήματος. Κάθε άλλη ερμηνεία και εκ των υστέρων περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων με μεταγενέστερη ευκαιριακή νομοθέτηση προσβάλει το δικαίωμα εφαρμογής του επιεικέστερου νόμου, δεδομένου ότι αυτό καταλαμβάνει και την έκτιση της ποινής, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και την ίδια την συνταγματικά κατοχυρωμένη αξιοπρέπεια των κρατουμένων.

Ο περιορισμός και το ουσιαστικό «πετσόκομμα» της δυνατότητας λήψεως τακτικών αδειών ακόμα και εκπαιδευτικών αδειών προσβάλλει βάναυσα τόσο το δικαίωμα επανένταξης των κρατουμένων στη ελληνική πολιτεία όσο και την προστασία της κοινωνίας από κρατούμενους οι οποίοι θα είναι εκριζωμένοι από αυτήν.

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας δημιουργεί το παράδοξο να δημιουργείται δικαίωμα λήψεως αδείας μόλις λίγο χρόνο πριν τη θεμελίωση του δικαιώματος της υφ’ όρων απολύσεως. Αυτό συνεπάγεται έντονες δυσχέρειες στην επανένταξη και στην επανακοινωνικοποίηση μας, ενώ δημιουργεί τεράστια προβλήματα με κρατούμενους, οι οποίοι υπό το προϊσχύσαν καθεστώς ήδη έχουν λάβει άδειες και έχουν αρχίσει ήδη να επανεντάσσονται ομαλά, οπότε με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά απομακρύνονται εκ νέου από την κοινωνία.

Επιπλέον η υφ’ όρον απόλυση είναι δικαίωμα των κρατουμένων, όμως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Συμβουλίου Πρωτοδικών, οι σκληρές και αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει πλέον ο Ποινικός Κώδικας και στη συνέχεια η αναιτιολόγητη απόρριψη των σχετικών αιτήσεών μας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση μέσα στην φυλακή, με αποτέλεσμα να υπογράφουμε για την υφ’ όρον απόλυσή μας τρεις, τέσσερις και πέντε φορές την ως άνω αίτηση και το μόνο που συμβαίνει στην πράξη, είναι τα Συμβούλια να χρονοτριβούν και να απορρίπτουν τις οικείες αιτήσεις μας διαρκώς.

Επειδή στις προηγούμενες διαμαρτυρίες μας δεν δόθηκε καμία απάντηση θα προβούμε σε απεργία πείνας για τη διεκδίκηση των αυτονόητων

Επιδιώκουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά και με διάλογο, η σύντομη απάντησή σας θα βοηθήσει να οδηγηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Οι κρατούμενοι από το Κατάστημα Κράτησης»