Μετά την παρέμβασή του για ενδεχόμενες καθυστερήσεις που οδήγησαν στην παραγραφή αδικημάτων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασής του και για την επί της ουσίας αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε να του αποσταλεί η πρόσφατη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την προμήθεια του συστήματος ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.

Οι δικαστές αθώωσαν λόγω παραγραφής τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας, Μιχάλη Χριστοφοράκο και τους 19 συγκατηγορουμένους του για τις πράξεις ξεπλύματος μέχρι το 2002 και για όλες τις μεταγενέστερες, τους αθώωσαν λόγω αμφιβολιών ή διότι δεν προέκυψε παράνομος πλουτισμός στελεχών του ΟΤΕ από μίζες της Siemens.

Όταν καθαρογραφεί η εφετειακή απόφαση (για την πρωτοβάθμια χρειάστηκε να περάσει περίπου 1,5 χρόνος), ο κ. Ντογιάκος θα μελετήσει εάν έχει πλήρως και ορθώς αιτιολογηθεί το σκεπτικό των αθωώσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα ασκήσει αναίρεση και το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει εάν θα «εξαφανίσει» την αθωωτική απόφαση, ξαναστέλνοντας σε νέα δίκη τους κατηγορουμένους.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αμέσως μετά την εκφώνηση της ετυμηγορίας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε παραγγείλει τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν όλοι όσοι ασχολήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τη διερεύνηση της υπόθεσης (δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι) ευθύνονται για καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφές αδικημάτων.

Με την ίδια παραγγελία του είχε ζητήσει απαντήσεις για το αν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (δύο το 2019 και μία το 2021) συνέβαλαν στις παραγραφές.

Διαβάστε επίσης:

Ποινικές ευθύνες για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens ζητά να διερευνηθούν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου