ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H Mάντα Τσαγκιά-Παπαδάκου είναι σύζυγος, μητέρα τριών παιδιών και κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων. To 2006 στέφθηκε Mrs. Globe Ελλάδας και στη συνέχεια κέρδισε τον διεθνή τίτλο Mrs. Globe. Aποφάσισε να αξιοποιήσει τον τίτλο της, χρησιμοποιώντας τον για καλό σκοπό και να ιδρύσει την ίδια χρονιά την Μ.Κ.Ο. W.I.N. Hellas με στόχο την εξάλειψη της βίας και την ενδυνάμωση των γυναικών. Έκτοτε, εκτελεί καθήκοντα Προέδρου Δ.Σ. και C.E.O.
Μέσα από τα βιώματά της αντιλήφθηκε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η ενημέρωση, αλλά και η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου που θα βοηθάει τα θύματα βίας να θεραπεύσουν τα ψυχικά τραύματα που αφήνει η κακοποίηση, να ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους και τον έλεγχο της ζωής τους.
Η Μάντα Τσαγκιά-Παπαδάκου μιλά στο mononews για τις δράσεις και το έργο της W.I.N. Hellas, τα σχέδια διαφυγής από μία σχέση βίας, αλλά και τη σημασία του να είσαι πρόεδρος σε έναν οργανισμό όπως η W.I.N. Hellas.
Η W.I.N. Hellas ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Πότε και πως αντιληφθήκατε την ανάγκη δημιουργίας της W.I.N. Hellas;
Το 2006 πήρα μέρος στα καλλιστεία για τη Μις Υδρόγειος που έγιναν στην Αμερική. Στη διάρκεια του διαγωνισμού ενημερώθηκα για τα θέματα της βίας κατά των γυναικών, διότι όλα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το διαγωνισμό ομορφιάς, δωρίστηκαν στην W.I.N. International. Όταν είχα την τύχη και κέρδισα τον τίτλο, έγινα αυτόματα εκπρόσωπος της W.I.N. International. Σε κάθε κάλεσμα που λάμβανα μέρος, εκπαιδεύτηκα πάνω στα θέματα της βίας κατά των γυναικών.
Όπου κι αν πήγαινα, μιλούσα για τα θέματα της βίας κατά των γυναικών, είτε ήταν στην Ουγκάντα, είτε στη Σερβία είτε στην Αμερική. Τότε αντιλήφθηκα ότι στην Ελλάδα, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Σκέφτηκα να κάνω μία προσπάθεια για να παρέχουμε ψυχο-εκπαιδευτικά προγράμματα, γιατί έμαθα πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανάρρωση από την κακοποίηση.
Πώς ξεκίνησε η δράση της W.I.N. Hellas;
Η κακοποίηση δεν είναι όπως μια αρρώστια, όπου μπορείς να πάρεις ένα χάπι και να αναρρώσεις. Χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη με ειδικούς. Με αυτό το σκεπτικό, η W.I.N. Hellas ξεκίνησε ως κάτι πιο μικρό απ’ ό,τι είχα καταλάβει πως μπορούσε να γίνει.
Ξεκινήσαμε μ’ ένα πρόγραμμα του εξωτερικού. Εννοείται ότι πιο πριν βρήκαμε ιδρυτικά και διοικητικά μέλη. Είχαμε την καθοδήγηση του φορέα από το εξωτερικό, αλλά χρειαζόμασταν άτομα που ήταν πιο ενήμερα για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Βρέθηκαν τα άτομα, όπως η ψυχοθεραπεύτρια Βασιλική Λιάφου, που γνώριζα προσωπικά, η οποία μπήκε επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. Είναι σημαντικό να έχεις κάποιον που να γνωρίζει και να είναι συνεχώς ενήμερος για τους τρόπους ανάρρωσης, όσον αφορά το επιστημονικό κομμάτι.
Από το 2006 έως τώρα έχουμε εξελίξει τους τρόπους αντιμετώπισης της βίας και της ψυχολογικής στήριξης που προσφέρουμε στις γυναίκες, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις πάνω σε αυτά τα θέματα, στα οποία στηριζόμαστε κι εμείς ως οργάνωση.
Αισθάνομαι την W.I.N. Hellas σαν παιδί μου
Στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί με το μόντελινγκ και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Είχατε και τη δική σας επιχείρηση στην Ελλάδα. Τι σημαίνει ωστόσο να είσαι πρόεδρος ενός οργανισμού όπως η W.I.N. Hellas;
Η W.I.N. Hellas για εμένα ξεκίνησε ως κάτι πολύ κοντά στην καρδιά μου. Κι εγώ είχα βιώσει την κακοποίηση σε μία σχέση μου. Ειδικά στην αρχή, ο τρόπος που αντιμετώπιζα την W.I.N. Hellas ήταν ως κάτι πολύ δικό μου και για την προσωπική μου ανάρρωση από αυτά που είχα βιώσει. Επίσης, είχα τρία παιδιά και ήθελα οπωσδήποτε να βοηθήσω την κοινωνία μας που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
Ήθελα ένα καλύτερο αύριο για τις κόρες μου, αλλά και για τον γιο μου για να γνωρίσει τους μύθους που μπορεί να βαραίνουν τα αγόρια. Αντίστοιχα υπάρχουν μύθοι που βαραίνουν και τα κορίτσια, βιώνοντας καταστάσεις που θεωρούν φυσιολογικές, ενώ δεν είναι. Δεν το είδα ποτέ ότι «είμαι η πρόεδρος» ή ότι είναι μία «επιχείρηση». Ήταν πρώτα κάτι προσωπικό κι έπειτα το πάθος μου για να βοηθήσω τον κόσμο τριγύρω μου.
Κάθε φορά που περνούσαν οι γυναίκες από το πρόγραμμά μας, έβλεπα πώς άλλαζαν οι ζωές τους και έρχονταν μετά από καιρό να μας βρουν και μου έλεγαν «Είσαστε όλες στις προσευχές μας». Αυτό μου έδινε ακόμα περισσότερο κουράγιο να συνεχίσω και να θέλω να βοηθήσω ακόμα πιο πολύ. Εννοείται ότι όσο μεγαλώνει η οργάνωση, χρειάζεται να βλέπουμε τον ρόλο της προέδρου.
Όλα αυτά τα χρόνια μάθαμε πάρα πολλά. Κάναμε και λάθη και εξελιχθήκαμε μέσα από αυτά. Αυτό που κάνουμε στη W.I.N. Hellas είναι προσφορά τόσο τα μέλη όσο και οι εθελοντές μας. Σίγουρα, ο ρόλος της Προέδρου είναι μία τεράστια ευθύνη για τις αποφάσεις που παίρνουμε, τους τρόπους που θα κινηθούμε, τα events που κάνουμε, τις συνεργασίες που υπογράφουμε.
Από τον ρόλο της Προέδρου της W.I.N. Hellas έχω μάθει πάρα πολλά, είμαι ευγνώμων γι’ αυτό και συνεχίζω να μαθαίνω. Αισθάνομαι την W.I.N. Hellas σαν παιδί μου και την προστατεύω σαν παιδί μου, όπως μου λένε και οι άλλοι. Αισθάνομαι πιο πολύ ότι είμαι μια μητέρα της οργάνωσης.
1 στις 3 γυναίκες
κάποια στιγμή θα βιώσει κακοποίηση στη ζωή της
Ο φαύλος κύκλος της βίας έχει διάφορα στάδια. Η χειραγώγηση του θύματος από τον θύτη μπορεί να γίνει εγκαίρως αντιληπτή και να αποφευχθεί;
Το πρόγραμμα που διδάσκουμε στην W.I.N. Hellas λειτουργεί και προληπτικά. Έχουν έρθει στα μαθήματα γυναίκες με τις κόρες τους που δεν ήξεραν αυτά που τους διδάσκουμε. Η γνώση είναι δύναμη. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή θα βιώσει την κακοποίηση στη ζωή της. Σίγουρα αυτό το νούμερο μπορούμε να το μειώσουμε με την εκπαίδευση και τη γνώση. Από το 2020 έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με την Yves Saint Laurent Beauté που ονομάζεται «Abuse is not love» και αφορά τα εννιά σημάδια της βίας:
1. Σε αγνοεί όταν είσαι νευριασμένη.
2. Σε εκβιάζει αν αρνείσαι να κάνεις κάτι.
3. Εξευτελισμός: Σε κρίνει αρνητικά.
4. Σε χειραγωγεί για να σε αναγκάσει να κάνεις ή να πεις κάτι.
5. Ζήλεια για οτιδήποτε κάνεις.
6. Ελέγχει πού πηγαίνεις και το πώς είναι η εμφάνισή σου.
7. Παραβίαση. Ψάχνει το κινητό σου ή παρακολουθεί το πού βρίσκεσαι.
8. Απομόνωση. Σε απομακρύνει από φίλους και συγγενείς.
9. Εκφοβισμός. Σε αποκαλεί τρελή και σε γεμίζει φόβο.
Αυτή η δράση γίνεται παγκοσμίως. Η Yves Saint Laurent Beauté σε συνεργασία με μία ΜΚΟ σε κάθε χώρα, διδάσκει τα 9 σημάδια της βίας. Βλέποντας αυτά τα εννιά σημάδια μπορείς να μη φτάσεις να ζεις μέσα σε μία βίαιη σχέση. Είναι οι «κόκκινες σημαίες» που πρέπει να προσέξουμε, προτού ξεκινήσουμε μία σχέση με έναν άνθρωπο.
Το 75% των γυναικών που φεύγουν από μία βίαιη σχέση,
υπάρχει πιθανότητα να δολοφονηθούν από τον σύντροφό τους.
Ειδικότερα μέσα στην πανδημία, παρατηρούμε ότι τα θύματα κακοποίησης έχουν αυξηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποια τα χαρακτηριστικά της γυναίκας που την κάνουν το «εύκολο» θύμα;
Την πρώτη εβδομάδα που δόθηκε η ανακοίνωση του εγκλεισμού στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας, δράσαμε ως οργανισμός πάρα πολύ γρήγορα και δημοσιεύσαμε ένα ενημερωτικό βίντεο για τις γυναίκες που θα έμεναν 24ώρες το 24ωρο μαζί με τον θύτη τους, το οποίο ανέφερε κάποια πράγματα που έπρεπε να κάνουν.
Παράλληλα, δημοσιεύσαμε ενημερωτικά βίντεο καθοδήγησης για τις γυναίκες που βιώνουν τη βία και όχι μόνο για αυτές, αλλά και για ανθρώπους στο περιβάλλον μας για το πώς μπορούν να βοηθήσουν γυναίκες, όταν έχουν αντιληφθεί ότι βιώνουν κακοποίηση μέσα στο σπίτι τους. Πολλές φορές γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάποιος είναι σε βίαιη σχέση. Δράσαμε γρήγορα και κάναμε ενημερωτικές καμπάνιες. Κι εγώ προσωπικά ως Μάντα, το θεωρώ ευθύνη μας να ενημερωνόμαστε. Είμαι εγγεγραμμένη σε πολλές πλατφόρμες του εξωτερικού. Ήδη είχαμε λάβει μία ενημέρωση πώς να δράσουμε.
Το 75% των γυναικών που φεύγουν από μία βίαιη σχέση, υπάρχει πιθανότητα να δολοφονηθούν από τον σύντροφό τους. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο διαφυγής, όταν θα φύγει μία γυναίκα από τη σχέση της. Η αύξηση των θυμάτων είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης. Υπάρχει η οικονομική κρίση και αυτό βγαίνει μέσα στη σχέση. Βλέπουμε ότι και εκεί υπάρχει αύξηση της βίας. Το ότι ένας άνθρωπος βιώνει οικονομικές δυσκολίες ωστόσο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα κακοποιήσει τη σύντροφό του. Απλά, υπάρχει αύξηση, όταν ήδη υπάρχει βία.
Υπάρχει τρόπος διαφυγής από μία τέτοια σχέση. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένας φορέας όπως η W.I.N. Hellas. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουμε διάφορα σχέδια διαφυγής, που μπορεί να ακολουθήσει μία γυναίκα που θέλει να φύγει από μία σχέση. Επίσης, μπορεί να απευθυνθεί σε με μία οργάνωση σαν τη δική μας για να τη βοηθήσουμε ή στη Γενική Γραμματεία Ισότητας ή σε κάποια άλλη οργάνωση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WIN Hellas (@winhellas)
Το νέο ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα της W.I.N. Hellas «Νέο ξεκίνημα: Μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου» είναι και ένας ακόμα τρόπος βοήθειας και στήριξης των γυναικών που είναι θύματα βίας.
Η W.I.N. Hellas ξεκίνησε με ψυχο-εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτή ήταν η προσφορά μας και αυτός ήταν και είναι ο στόχος μας. Έχουμε εξελιχθεί στις ενημερωτικές καμπάνιες, έχουμε εξελιχθεί με την καμπάνια «Abuse is not love», όπως και με την καμπάνια που κάνουμε με τη L’ Oreal για την παρενόχληση σε δημόσιους χώρους, αλλά το κύριο έργο μας είναι το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι γραμμένο από ειδικούς της W.I.N. Hellas.
Το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νέο ξεκίνημα: Μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου» διαρκεί 15 εβδομάδες. Προσφέρεται δωρεάν και πραγματοποιείται διαδικτυακά, που σημαίνει ότι μπορούν να το παρακολουθήσουν γυναίκες από διάφορα σημεία της Ελλάδος. Με την εγγραφή τους στο σεμινάριο, μπορούν να μπουν σε ένα zoom meeting μία φορά την εβδομάδα.
Πριν την πανδημία, τα σεμινάρια πραγματοποιούνταν διά ζώσης σε συνεργασία με δήμους. Μετά την πανδημία, ξεκίνησε όλο αυτό να γίνεται διαδικτυακά και ήταν μία καλή ευκαιρία να φέρουμε κοντά μας γυναίκες, που δεν μπορούσαν να έρθουν πριν την πανδημία. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και γυναίκες από την περιφέρεια, τα νησιά, την επαρχία.
Ποιος ο στόχος αυτού του προγράμματος;
Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα, εξειδικευόμαστε στην ανάρρωση από την κακοποίηση. Μπορούμε να βοηθάμε γυναίκες με την ψυχο-εκπαίδευση ώστε να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και το περιβάλλον τους. Μέσα σε αυτές τις 15 εβδομάδες κάνουμε και group therapy. Οπότε αυτό είναι το κύριο έργο μας, με το οποίο προσπαθούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τις γυναίκες.
Tο να αναγνωρίσεις ότι βιώνεις τη βία,
είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια
Το πρόγραμμα «Νέο ξεκίνημα: Μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου» της W.I.N. Hellas, έχει διάφορα στάδια. Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το σημαντικότερο;
Όλα τα στάδια είναι σημαντικά. Οι γυναίκες που παρακολουθούν το πρόγραμμα παίρνουν certificate με την ολοκλήρωσή του. Η ενημέρωση είναι κρίσιμη σε τέτοιες σχέσεις όπως και στην πρόληψη. Αν έπρεπε να διαλέξω κάποιο στάδιο, θα ήταν το να αναγνωρίσεις ότι βιώνεις τη βία, ότι βρίσκεσαι σε μία σχέση βίας και αυτό που βιώνεις δεν είναι φυσιολογικό. Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια. Βέβαια, όταν οι γυναίκες έρχονται στη W.I.N. Hellas ήδη έχουν αναγνωρίσει ότι όντως χρειάζονται βοήθεια.
Η βία δεν είναι μόνο σωματική. Είναι και ψυχολογική, σεξουαλική, κοινωνική, πνευματική, οικονομική… Υπάρχουν πολλές μορφές βίας, αλλά σίγουρα όταν κάποια γυναίκα περάσει από το πρόγραμμά μας, θα ενημερωθεί για όλα αυτά και θα μάθει αρκετά πράγματα καινούρια για τον εαυτό της, για τα θέματα της ευθύνης, τα συναισθήματά της, το πώς να διαχειρίζεται τον φόβο και τον θυμό, το στρες, τα σημάδια της κακοποίησης, την κατάθλιψη ή τα συμπτώματα κατάθλιψης. Η πρώτη ενότητα του προγράμματος είναι η πιο σημαντική για να καταλάβεις αυτό που βιώνεις και να του δώσεις όνομα. Όταν ονομάζουμε κάτι, μετά υπάρχει μία «αγωγή» πάνω σε αυτό και ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε.
Παράλληλα, η W.I.N. Hellas έχει δημιουργήσει και μία εφαρμογή για τη στήριξη των γυναικών και την προστασία – εξάλειψη των θυμάτων βίας. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για αυτό;
Η W.I.N. Hellas έχει διευρύνει τις υπηρεσίες της για τη στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών μέσω της δημιουργίας ειδικής, ψηφιακής εφαρμογής. Από τις 25/11/22, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, είναι διαθέσιμο το «W.I.N. HELLAS» Application για την προστασία των γυναικών-θυμάτων έμφυλης βίας που δημιουργήθηκε με την Ευγενική Χορηγία της εταιρείας ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (Υπηρεσίες και Συστήματα Ασφάλειας και Ελέγχου). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία της εταιρείας ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. με σκοπό την ασφάλεια και την προστασία γυναικών που υφίστανται κάθε μορφή βίας στο οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή;
Η χρήστρια σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, με το «Panic Button», έχει τη δυνατότητα αποστολής του ακριβούς στίγματος/τοποθεσίας της στις ελληνικές Αστυνομικές Αρχές για την άμεση επέμβασή τους, μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Σταθμού – ΕΡΜΗΣ (Υπηρεσίες Κέντρου Λήψης Σημάτων).
Επιπλέον, παρέχονται πληροφορίες για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ώστε τα θύματα να αναγνωρίζουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται και να μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία τους. Η ενημέρωση συμπληρώνεται από λίστα χρήσιμων τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης (νοσοκομεία, ιατροδικαστική υπηρεσία, δομές υποστήριξης, κ.λ.).
Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν για android και ios συσκευές από το Play Store και το Apple Store αντίστοιχα. Η χρήση της εφαρμογής είναι απλή. Η εγγραφή γίνεται αυτόματα μέσω της αποδοχής των όρων και της καταχώρησης των προσωπικών στοιχείων.
Η κακοποίηση αγγίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα
ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγέλματος.
Πιστεύετε ότι η κακοποίηση των γυναικών είναι και ζήτημα παιδείας;
Είμαι σε δίλημμα. Πριν χρόνια θα απαντούσα διαφορετικά. Αρχίζω να πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι είναι κακοί. Όταν ήμουν πιο μικρή, δεν ήθελα να το πιστέψω, αλλά είναι η αλήθεια, ότι κρύβονται ανάμεσά μας. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να φαίνονται πολιτισμένοι, να δείχνουν ότι έχουν παιδεία, μόρφωση, αγωγή, εξουσία, αλλά κατά βάθος είναι κακοί και απλά ξέρουν να το κρύβουν. Πολλές γυναίκες ερωτεύονται τέτοιους ανθρώπους, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά να παίζουν θέατρο.
Μετά είναι και θέμα παιδείας, συμπεριφορές που βιώνουν στην οικογένειά τους πολλοί άνθρωποι. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν είκοσι με τριάντα χρόνια βλέπαμε ελληνικές ταινίες, όπου έτρωγε το χαστούκι η Βουγιουκλάκη και ήταν επειδή ήταν ερωτευμένη. Αυτό ήταν πολύ κοντά στις δικές μας γενιές, δηλαδή η εικόνα του τι σημαίνει αγάπη, που εννοείται ότι έχει αλλάξει και έχει εξελιχθεί.
Με βάση τις γυναίκες που έχουν έρθει στη W.I.N. Hellas, έχετε κάποια εικόνα σχετικά με το προφίλ των θυμάτων;
Η κακοποίηση αγγίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγέλματος. Η κακοποίηση δεν κάνει διακρίσεις. Ωστόσο, να έχουμε υπόψη μας ότι μέσω των social media, της τηλεόρασης, των ταινιών κ.ά., αρχίζουμε πλέον να αναγνωρίζουμε τι είναι κακοποίηση. Οπότε, όλο και περισσότερες γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν τι είναι κακοποίηση και να ζητήσουν βοήθεια.
Όταν βίωνα την κακοποίηση δεν ήξερα πού να απευθυνθώ και να ζητήσω βοήθεια. Επίσης, νόμιζα ότι ήταν κάτι πολύ προσωπικά δικό μου. Αν μου έλεγες τότε ότι ήμουν θέμα βίας, θα το αρνιόμουν. Θα έλεγα ότι ήμουν σε μία πολύ κακή σχέση. Τώρα, όλα αυτά έχουν αλλάξει λόγω της ενημέρωσης.
Μία γυναίκα που έχει πέσει θύμα κακοποίησης, πόσο εύκολα μπορεί να ξαναπέσει θύμα κακοποίησης;
Όταν μία γυναίκα ερωτεύεται έναν άνθρωπο που είναι κακοποιητικός, πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένα ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πολλές φορές μπορούμε να βγάλουμε μία γυναίκα από μία σχέση βίας, αλλά θα επιλέξει και θα ερωτευτεί έναν θύτη. Τα σημάδια που την βεβαιώνουν τι είναι αγάπη, είναι μόνο μέσα από έναν τέτοιο άνθρωπο. Αν μία γυναίκα περάσει από ένα ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα μπορέσει να μην ξαναδιαλέξει έναν θύτη στη ζωή της.
Έχουμε βοηθήσει πολλές γυναίκες να βγουν από κακοποιητικές σχέσεις. Σε κάποιες βρήκαμε σπίτι και δουλειά. Ωστόσο, όσες δεν παρακολούθησαν το πρόγραμμα, μετά από λίγο καιρό γύρισαν πίσω στην κακοποιητική σχέση που βίωναν.
Η εκπαίδευση και ένα πρόγραμμα σαν το δικό μας είναι πολύ σημαντικά για μία γυναίκα, για να μη βιώσει ξανά την κακοποίηση. Ο κύκλος της βίας έχει στάδια και στο στάδιο κατά το οποίο ο θύτης γυρίζει πίσω και ζητά συγγνώμη και λέει ότι δε θα το ξανακάνει, έρχεται ακόμα πιο επιθετικά. Πολλές φορές, όταν οι γυναίκες δεν έχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, γυρνούν πίσω στον θύτη.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να σπάσουμε τον δεσμό της βίας;
Με την ενημέρωση, την εκπαίδευση. Η γνώση είναι το πιο δυνατό εργαλείο που έχουμε για να σπάσουμε τα δεσμά της βίας. Να ενημερώνουμε τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες. Πολλές φορές, υπάρχουν και άντρες που δε γνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους είναι βίαιη. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι κακοί, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που η παιδεία τους τούς οδήγησε σε μια κακοποιητική συμπεριφορά. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και τους ίδιους για να αναγνωρίσουν ότι φέρονται βίαια. Για εμένα αυτό είναι το Α και το Ω.
Διαβάστε επίσης:
Ιουλία Χαϊδά: Οι γυναίκες παραμένουν εγκλωβισμένες σε στερεοτυπικούς ρόλους
Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης Ζέη – Η ιστορία ενός αιώνα μια μεγάλης συγγραφέως
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Γυναίκες που μας εμπνέουν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ