«Με τη Ρούλα καβγαδίσαμε κι έφυγα από το σπίτι. Μετά έμαθα ότι η Ίριδα είχε πρόβλημα. Και πέθανε. (…) Στις 17 Ιανουαρίου έφυγα ξανά από το σπίτι… Στις 29 πέθανε η Τζωρτζίνα.» Είναι η περιγραφή της πρωτοφανούς στα ελληνικά χρονικά τραγωδίας, έτσι όπως καταθέτει ότι έζησε τα γεγονότα ο εν διαστάσει σύζύγος της μητέρας από την Πάτρα.

Καβγάδες, αποχωρήσεις από το σπίτι που ακολουθούνταν από αιφνίδιες αρρώστιες των παιδιών και τραγική κατάληξη των θάνατο και των 3.

1

Σύμπτωση ή η διεστραμμένη προσπάθεια μιας γυναίκας να κρατήσει κοντά της το σύζυγό της, με θυσία τα ίδια της τα παιδιά;

Θα το αποφασίσουν οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών που δικάζουν τη μητέρα για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας και σήμερα ακούν και αξιολογούν την κατάθεση του πατέρα.

Ο Μάνος Δασκαλάκης επανέλαβε ότι η σύζυγός του «φαινόταν να είναι υπόδειγμα μητέρας» και περιέγραψε στους δικαστές:

«Συνάψαμε γρήγορα σχέση και αποφασίσαμε να κάνουμε παιδί, όπως και έγινε στις 31/10/2013 με την Τζωρτζίνα μας. Ήταν πολύ καλή μητέρα, τουλάχιστον αυτό έδειχνε σε όλους μας. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι. Μετά γεννήθηκε η Μαρία Ελένη. (…) Υπήρξε ένας τσακωμός με την κατηγορουμένη για μια εξωσυζυγική σχέση και δημιουργήθηκε ένας λεκτικός τσακωμός. Σε αυτό τον τσακωμό άκουγε η Τζωρτζίνα και πήρα το παιδί και το άλλαξα δωμάτιο. Επειδή εκείνη συνέχιζε και εγώ δεν ήθελα το παιδί μου να βλέπει τέτοια, της έριξα ένα χαστούκι. Έφυγα από το σπίτι.

Μετά πληροφορήθηκα από την αδελφή της ότι το βρέφος μας είχε πρόβλημα. Το παιδί ήταν παγωμένο και η κατηγορούμενη του έκανε μαλάξεις. Πήγαμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί μας ανακοίνωσαν ότι και το βρέφος μας απεβίωσε.

Μετά το θάνατο της Ίριδας επέστρεψα στο σπίτι για να είμαι δίπλα στο παιδί μου. Έχω κάνει ένα λάθος στην κατάθεση μου. Είπα ότι γύρισα μετά από 2-3 μέρες στο σπίτι, αλλά πρέπει να ήταν γύρω στις 10 μέρες. Στις συζητήσεις μας με την κατηγορουμένη μου είπε ότι ”θέλω να μείνεις για μένα εδώ”. Της είπα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει κι έφυγα πάλι από το σπίτι.

Ένα πρωί η κατηγορούμενη με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου είπε ότι η Τζωρτζίνα έκανε σπασμούς. Όταν πήγα να το δω το παιδί, οτιδήποτε κι αν τη ρωτούσα κοίταζε τη μητέρα της για να μου απαντήσει. Επειδή ήταν περίοδος κόβιντ έπρεπε να μείνει μόνο ένας. Έμεινε η κατηγορούμενη.

Τις επόμενες ημέρες δεν με άφηναν οι γιατροί να μπω. Δεν ξέρω τι είχε πει στους γιατρούς. Έβαλα τον δικηγόρο μου να μιλήσει με τον δικηγόρο της για να με αφήσουν. (…)

Φεύγω το μεσημέρι και το απόγευμα με παίρνει η κατηγορούμενη και μου λέει ”τρέχα το παιδί έμεινε”. Πήγα και οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν. Τα κατάφεραν μετά από 55 λεπτά.

Ήταν το τρίτο παιδί. Είχα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Το παιδί επανήλθε όντας πια τετραπληγικό. Η κατηγορούμενη σαν μάνα αυτό που έδειχνε προς όλους ήταν υπόδειγμα. Δεν άφηνε τα παιδιά απεριποίητα ποτέ. Ήταν πάντα από πάνω τους».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, το ζευγάρι αποφάσισε ότι θα μείνει μαζί για το παιδί του, αλλά στις 15 Ιανουαρίου ο Μάνος Δασκαλάκης της ανακοίνωσε ότι είναι καλύτερα να ζουν χωριστά:

«Στις 17/1 είχε προγραμματισμένη εξέταση το παιδί. Έκανε την εξέταση. Δέχομαι μια κλήση και είναι το παιδί με επιληπτική κρίση να βγάζει αφρούς από το στόμα. Της λέω ”τι πήρες να μου δείξεις; Πάρε τους γιατρούς της ΜΕΘ να σου πουν τι να κάνεις”.

Το παιδί πήγε στο Ρίο. Εμείς θέλαμε στη ΜΕΘ για να μη κολλήσει τίποτα. (…) Στο ένα επεισόδιο ήμουν παρών. Κατέβηκε μια γιατρός από τη ΜΕΘ και μου λέει δεν έχει τίποτα το παιδί, της λέω ”τι πρέπει να πάθει το παιδί μου για να το πάτε στη ΜΕΘ”.

Την έβαλαν τελικά στη ΜΕΘ και μας έστειλαν σε άλλο νοσοκομείο για να κάνει εξέταση σε μηχάνημα που δεν είχε το Ρίο. Το παιδί επικοινωνούσε, έπιανε τα αστεία, έβλεπε τηλεόραση.

Στο Αγλαΐα Κυριακου το παιδί κατάπεσε τελείως. Ειδικά την τελευταία μέρα δεν μπορούσε να ανοίξει τα μάτια του καθόλου.

Στις 29/1 ήμουν μέσα στο λεωφορείο στο Κιάτο κι όταν με πήρε η κατηγορούμενη, μου είπε ότι οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν το παιδί. Αυτά είναι τα πράγματα μέχρι και το θάνατο της Τζωρτζίνας μου. (….)

Σαν μάνα των παιδιών μου, όφειλα να τη στηρίξω ως πατέρας. Δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα. Είχα μια ιατροδικαστική για ηπατική ανεπάρκεια και μια αγενεσία φλεβόκομβου».

Η κατάθεση συνεχίζεται…

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Πισπιρίγκου: Δάκρυσε κρατώντας φωτογραφία της Τζωρτζίνας και δήλωσε αθώα