ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότεροι από 100 Σύροι, μεταξύ των οποίων και ολόκληρες οικογένειες, σκοτώθηκαν στις πλημμύρες που ισοπέδωσαν την πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 112. Αγνοείται όμως ακόμη η τύχη τουλάχιστον 100 ανθρώπων.
Μετά το 2011 χιλιάδες Σύροι έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου και πολλοί κατέφυγαν στη Λιβύη, όπου επίσης επικρατούσε αστάθεια και είχε μετατραπεί σε βάση «εξόδου» για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδίωκαν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.
«Έχασα δύο ανιψιούς, τις συζύγους τους και έξι από τα παιδιά τους», μεταξύ των οποίων και ένα μωρό έξι μηνών, είπε ο Χάλεντ Άλι, ένας Σύρος εργάτης, που μίλησε τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ντέρνα. Τα ανίψια του είχαν καταφύγει αρχικά στον Λίβανο αλλά έφυγαν για τη Λιβύη μετά την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου στα τέλη του 2019.
«Γλιτώσαμε από τη μια κρίση και πήγαμε σε άλλη (…) είναι η μοίρα μας» είπε ο 37χρονος άνδρας που κατάγεται από την επαρχία Ντεράα, το προπύργιο της εξέγερσης του 2011 κατά του συριακού καθεστώτος.
Οι οικογένειες των Σύρων αγνοούμενων έχουν αναρτήσει φωτογραφίες τους στο Facebook. Σε αυτή τη σελίδα ο Άλι εντόπισε τους νεκρούς ανιψιούς του.
Ο Ιμπραχίμ Καλαατζί, 46 ετών, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και τον αδελφό του, τον Μοχάμεντ. «Ένας γιατρός μας ενημέρωσε ότι ο αδελφός μου και η γυναίκα του σκοτώθηκαν. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος από τους άλλους συγγενείς μου», είπε.
Ο άλλος αδελφός του, ο Σάντι, γλίτωσε. Τον παρέσυραν τα νερά από τη στέγη του σπιτιού του αλλά κατάφερε να γραπωθεί στον μιναρέ ενός τζαμιού. Έχασε όμως τα πάντα, ακόμη και την ταυτότητά του. «Δεν έχει πλέον ούτε παρελθόν, ούτε παρόν, ούτε μέλλον», είπε ο Καλαατζί.
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Πορεία για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυστύχημα στη Λιβύη: Νεκρά τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης
Στην πλατφόρμα arogi.gov έχουν υποβληθεί πάνω από 15.000 αιτήσεις