ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες.
«Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δεν χρειάζεται ούτε αδιαφορία, ούτε και κωλυσιεργία, αλλά ούτε και βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Γιατί, ό,τι απόφαση κι αν παρθεί, αυτή θα αφορά τα παιδιά» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε «η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης και των αρμόδιων αρχών. Η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, που διαμένουν στην Κιβωτό. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία, εντός της δομής, όποια εξέλιξη και αν έχει αυτή η υπόθεση που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους. Μετά από σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Υπουργού, κ. Χατζηδάκη, της Υφυπουργού, κ. Μιχαηλίδου και του Γενικού Γραμματέα, κ. Σταμάτη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και για αυτό η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη και μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη στη διάταξη που ψήφισε η Κυβέρνησή μας τον Απρίλιο του 2022».
Έστειλε μάλιστα και αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις «η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και -εφόσον υπάρχουν εγκληματικές πράξεις- οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ο νόμος ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις -θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό- και οι Αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν».
Η Κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις δίνει προτεραιότητα στη πολιτική της αποϊδρυματοποίησης «Επειδή όμως διεθνώς θεωρείται ότι καλύτερη πρακτική είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με ακόμη γρηγορότερα βήματα προς τα εκεί. Η Κυβέρνησή μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που βρίσκονται στις δομές. Για το σκοπό αυτό, ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας. Και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Σημειώνεται ότι για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου:
Στη μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων γονέων.
Στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών που υιοθετούνται.
Και στην διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ του παιδιού και του αναδόχου, τα 50 έτη.
«Η θέση και οι πολιτικές της Κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης παιδιών είναι ξεκάθαρες και συνοψίστηκαν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση. Συνοψίστηκαν με μία φράση “μηδενική ανοχή”» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.
Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση:
Διαβάστε επίσης:
Κιβωτός του Κόσμου-Νέα καταγγελία: Ομαδάρχες έβαζαν μεγαλύτερα παιδιά να ξυλοκοπούν τα μικρότερα
Ένταση στην Κιβωτό του Κόσμου: Γονείς ζητούν πίσω τα παιδιά τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν