Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα, αρχής γενομένης από χθες  κηρύχθηκαν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, λόγω της δραματικής μείωσης των αποθεμάτων νερού.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι η επιτάχυνση διαδικασιών για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω λειψυδρίας, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά εμπόδια για αναγκαία έργα και παρεμβάσεις.

1

Η λειψυδρία προκαλεί ανησυχία για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και την καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ η απουσία αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω ξηρασίας προσθέτει περαιτέρω πίεση στην τοπική κοινωνία.

Μια κρίση που έχει συνέχεια

Η Λέσβος, σύμφωνα με το lesvosnet αντιμετωπίζει φέτος μια πρωτοφανή μείωση βροχοπτώσεων, με τα αποθέματα νερού να φτάνουν μόλις τις 16 ίντσες, έναντι 22 ιντσών πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτη Βάλεση.

Η έλλειψη βροχών και χιονοπτώσεων, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση ενόψει της τουριστικής περιόδου, έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλές στάθμες ταμιευτήρων. Ποτάμια παραμένουν στεγνά, ενώ το 70% του πόσιμου νερού καταναλώνεται για αρδευτικούς σκοπούς, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Η κρίση στη Λέσβο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόβλημα λειψυδρίας στην Ελλάδα, με 14 δήμους, από την Κρήτη έως την Ξάνθη, να βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

Η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, έχει πολλάκις επισημάνει ότι οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 40-50% σε πολλές περιοχές από τον Οκτώβριο 2023 έως τον Απρίλιο 2024, ενώ οι καύσωνες του καλοκαιριού του 2024 επιδείνωσαν την ξηρασία.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικός Χρυσός: Εγκαινιάζει το νέο, διευρυμένο Πρόγραμμα Υποτροφιών, με δύο πλήρεις υποτροφίες στο Κολλέγιο Ανατόλια για το 2025

Ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή στον Πολάκη

Βατικανό: Στους 133 οι εκλέκτορες για νέο Πάπα – Πώς ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 120 Καρδιναλίων