• Πολιτισμός

    Λάκης Κουρετζής: Έφυγε πλήρης ημερών ο δημιουργός της μεθόδου του θεατρικού παιχνιδιού

    • NewsRoom

    Λάκης Κουρετζής


    Πλήρης ημερών έφυγε χθες από τη ζωή ο δημιουργός της μεθόδου του θεατρικού παιχνιδιού, Λάκης Κουρετζής. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Κοιμητήριο του Βύρωνα την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:30.

    Ο Λάκης Κουρετζής ήταν παιδαγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και Επίτιμος Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών.

    ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ διηύθυνε επί 40 χρόνια τον παιδικό σταθμό και τα Καλοκαίρια ως αρχηγός, την Κατασκήνωση «Χαρούμενο χωριό» των ΗΣΑΠ – ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και πέρασαν από τα χέρια του χιλιάδες παιδιά και νέοι. Με συνεργάτες του από την Κατασκήνωση ίδρυσε το 1976 την ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ πολιτιστικό φορέα με σημαντική δράση και πανελλήνια εμβέλεια. Δημιουργός της μεθόδου του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ που δημιούργησε «Σχολή», ανοίγοντας νέους δρόμους στην παιδαγωγική του θεάτρου, επηρεάζοντας με το δημιουργικό πνεύμα και τη διδασκαλία του, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους ανθρώπους του θεάτρου, αλλά κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο και τον εαυτό τους μέσω του θεατρικού παιχνιδιού.

    Το 1992 μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή, ίδρυσε το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ με αξιόλογη θεατρική και παιδαγωγική δραστηριότητα και τη ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ- ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Αθήνας & Κρήτης, που ως Δ/ντής Σπουδών και βασικός εμψυχωτής επηρέασε μέσα από τις εμπνευσμένες διδασκαλίες του, όσους είχαν την τύχη να είναι μαθητές του.

    Από το 1983 ξεκίνησε συστηματική διδασκαλία για το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ στην μετεκπαίδευση Δασκάλων και Νηπιαγωγών στο «Μαράσλειο» Διδασκαλείο του Παν/μίου Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Κολέγιο Αθηνών, στη Σχολή Χιλλ, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ψυχικού, στα Εκπαιδευτήρια «Κοραής» στην Κρήτη, στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, στη 3/ετή Σχολή Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού Αθήνας & Κρήτης του «Θεάτρου της Ημέρας», του οποίου ήταν Διευθυντής Σπουδών και Βασικός Εμψυχωτής. Επίσης στα εργαστήρια μακρόχρονης εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στις πόλεις: Λάρισα (από το 1988), Ηράκλειο Κρήτης (1993), Πάτρα, σε διάφορα Π.Ε.Κ., Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., σεμινάρια και διημερίδες που οργανώνονται από Σχολικούς Συμβούλους, Συλλόγους Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Γονέων, Ν.Ε.Λ.Ε. καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

    Έχει διευθύνει ερευνητικά εργαστήρια της Εταιρείας Σπουδών Σχολής Μωραΐτη και του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φ.Π.Ψ.), στο Σχολείο Ελληνικής κοινότητας Παρισίων, στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών καθώς και στην Κύπρο (Λευκωσία, Λάρνακα). Συνεργάτης ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέλος ομάδων σύνταξης αναλυτικών προγραμμάτων και της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» – Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση» των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού (1994-2004). Διετέλεσε επίσης παιδαγωγικός σύμβουλος των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Χαλκίδας επί σειρά ετών.

    ΩΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ έχει ανεβάσει περισσότερα από 80 έργα του ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου συνεργαζόμενος με διάφορους επαγγελματικούς θιάσους, το Θέατρο της Ημέρας, την Πάροδο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ.α. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «ΔΗΜ. ΡΟΝΤΗΡΗΣ».

    ΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ έχει γράψει θεατρικά έργα που έχουν παιχτεί από διάφορους θιάσους στην Ελλάδα (Θέατρο Στοά, Πάροδος, Θέατρο της Ημέρας, Άπλετοι Κήποι, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών κ.α.) και στο εξωτερικό. Έγραψε βιβλία για παιδιά: «Με τη Μαντώ στη λιακάδα» «Στο μικρό μας περιβολάκι» «Οι ιστορίες του Μπαλού».

    Για την παιδαγωγική θεάτρου: «Θεατρικό Παιχνίδι, παιδαγωγική θεατρική πρακτική και θεατρολογική προσέγγιση», «Το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα» – «Θεατρική Αγωγή» (βιβλίο για το δάσκαλο) από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (εκδ. Ο.Ε.Δ.Β.) – «Στην Αρχή ένα ΓΡΑΜΜ… Μόνο», «Το Θεατρικό Παιχνίδι και οι Διαστάσεις Του», «Θέατρο και Υφαντική» καθώς και πλήθος άρθρων σε περιοδικά, εφημερίδες, εκπαιδευτικά και θεατρικά έντυπα.

    Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών συγγραφέων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Κέντρου της ASSITEJ (Διεθνούς Ινστιτούτου που ασχολείται με το θέατρο για παιδιά και νέους).

    Διαβάστε επίσης:

    Τέμπη: Αίτημα διερεύνησης νέων ποινικών αδικημάτων καταθέτουν Κόκκαλης – Αυλωνίτης

    Τέσσερις χειροβομβίδες, ένα περίστροφο και ένα γκλομπ, περιείχε η τσάντα που εγκατέλειψαν οι δύο επιβαίνοντες μοτοσικλέτας που δεν σταμάτησαν σε έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ

    F1: Ο Αντονέλι στη θέση του Χάμιλτον!



    ΣΧΟΛΙΑ