Τη δημιουργία νέου κρατήρα στην περιοχή όπου εντοπίζονται τα επίκεντρα των δονήσεων, δηλαδή  στον θαλάσσιο χώρο της Ανύδρου, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό άφησε ο  καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης

«Τα στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου είναι πέντε. Περνάω από την ησυχία στα προκαταρκτικά με ασθενείς κρότους, μικρούς σεισμούς, διάσπαρτα στο χρόνο. Στο τρίτο στάδιο έχω αυτό που βίωνα εδώ και δέκα μέρες, δηλαδή έντονα σεισμικά γεγονότα, συχνά σεισμικά γεγονότα. Και το τέταρτο ήταν η έκρηξη.

1

Όταν έρχεται η ομάδα που δουλεύει στην περιοχή και λέει ότι το Κολούμπο ανυψώθηκε, όταν λέει η κυρία Ευελπίδου πως η θερμοκρασία στα νερά της Καμένης και η θολερότητα αυξήθηκαν, όλα αυτά συνδυαστικά είναι τα πρόδρομα φαινόμενα της δραστηριότητας ενός ηφαιστείου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος έστειλε τη γεωγραφική υπηρεσία στρατού στη Σαντορίνη να μετρήσει τους θύλακες που είναι κάτω από την Καμένη και να δει πιθανές αλλαγές στο μορφολογικό ανάγλυφο», δήλωσε, μιλώντας στο ACTION24.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το ωκεανογραφικό Αιγαίο του ΕΛΚΕΘΕ αυτή τη στιγμή σαρώνει για να δει τη συμπεριφορά του αναγλύφου. Εγώ είδα τα επίκεντρα που δίνουν οι σεισμολόγοι και με βάση τα ηφαιστειακά σενάρια σας λέω πλέον ότι αφού το Κολούμπο και η Καμένη δεν διεγείρονται, φαίνεται να υπάρχει η δημιουργία ενός καινούργιου κρατήρα. Πού μπορεί να είναι αυτός ο καινούργιος κρατήρας; Κάτω από τα επίκεντρα των 5 χιλιομέτρων, στην Άνυδρο.

Εκεί ανεβαίνει το τήγμα, σπάνε τα τοιχώματα και δημιουργούνται οι σεισμοί. Πού μπορεί να φτάσει; Πιθανά και πουθενά. Μπορεί να σταματήσει η δραστηριότητα αύριο, μπορεί να συνεχιστεί η ανύψωση του τίγματος, μπορεί να αρχίσει να δημιουργείται ένας πιο μεγάλος κρατήρας. Όσο συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα θα συνεχίζουν και οι σεισμοί. Αυτός είναι ο λόγος που μπερδεύονται οι σεισμολόγοι, με την κατεύθυνση του ρήγματος, με το ποιο ρήγμα δούλεψε. Ανεβαίνει το τήγμα, σπάνε τα πετρώματα και δημιουργούνται οι περίεργοι σεισμοί», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις συνέπειες για την περιοχή, ο κ. Ζεληλίδης απάντησε: «αν δημιουργείται ένα νέο ηφαίστειο απολύτως τίποτα. Το Κολούμπο φοβόμασταν ότι μπορεί να έχει κατάρρευση του κρατήρα και να μας δώσει και τσουνάμι.

Γιατί το Κολούμπο έχει δώσει τέτοιες καταστάσεις, το 1650 και είναι μια υποθαλάσσια καλντέρα. Η Νέα Καμένη είναι ενεργή. Εμείς τι περιμέναμε να δούμε; Αν αυξήθηκαν τα αέρια και η θερμοκρασία. Πριν 10 μέρες είπανε ότι η θολερότητα και η θερμοκρασία αυξήθηκαν. Άρα φάνηκε πως η Καμένη δουλεύει. Μέχρι τώρα οι σεισμολόγοι απέκλειαν τη σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τώρα λένε δευτερογενώς να επηρεαστεί. Το ρήγμα που μετρούσαν είναι πάνω σε ηφαιστειακή δραστηριότητα γιατί οι ίδιοι είπανε πως πάνω βρήκανε ανενεργούς κρατήρες».

«Νομίζω πως αν πραγματικά δημιουργείται ένας καινούργιος κρατήρας, σιγά – σιγά θα υπάρχει ανύψωση, θα το δούμε. Αν αυτό φτάσει να ξεκινήσει έκρηξη, οι επιστήμονες το παρακολουθούν», είπε ο κ. Ζεληλίδης.

Βασίλης Καραστάθης: Ύφεση της σεισμικότητας

Για τους σεισμούς που φαίνεται να μην έχουν τέλος στις Κυκλάδες και την εξέλιξη του φαινομένου μίλησε στον ΣΚΑΪ  ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.«Αυτό που περιμένουμε είναι να μειωθεί η συχνότητα των σεισμών χρόνο με τον χρόνο. Αυτό παρατηρείται μεν και θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Από κει και πέρα όμως, παρακολουθούμε ένα φαινόμενο λίγο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε», επεσήμανε αρχικά ο κ. Καραστάθης, εξηγώντας ότι:

«Αν ήταν ένας συνήθης σεισμός, αυτήν τη στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ αισιόδοξα. Απλά οι σμηνοσειρές έχουν αυτές τις διακυμάνσεις. Μπορεί να ανέβουμε, αλλά υπάρχει ένα θετικό: ότι ακόμα και όταν πήγαμε να ανέβουμε σχετικά τις προηγούμενες ημέρες, η σεισμικότητα κρατήθηκε χαμηλότερα από τα πρώτα στάδια, που σημαίνει ότι υπάρχει μια κλιμακωτή πτώση μέχρι στιγμής. Αν κρατηθούμε για κάποιο διάστημα σε μονοψήφιους αριθμούς με μέγεθος άνω του 4, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι».

Παράλληλα, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε πως αυτό που απασχολεί πρωτίστως αυτήν τη στιγμή είναι ο σεισμικός κίνδυνος, ο οποίος αν φύγει από το πρώτο πλάνο, τότε «θα μιλάμε πολύ πιο ήρεμα και με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία». «Στόχος είναι να δούμε αυτήν την καλή εικόνα να εμπεδώνεται», όπως είπε.

«Αυτό που παρακολουθούμε συστηματικά είναι να μην έχουμε μετακίνηση των επικέντρων προς άλλες ζώνες παράπλευρες. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βλέπουμε μια ύφεση της σεισμικότητας. Περιμένουμε να τη δούμε να εμπεδώνεται. Όταν σταματήσει το κύριο αυτό φαινόμενο, θα μελετήσουμε όλα τα υπόλοιπα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι στην περιοχή της Σαντορίνης υπήρχαν μικρότερες εντάσεις από άλλες περιοχές. «Η ένταση είναι ένα μέγεθος που το μετράμε σε Μερκάλι και είδαμε ότι δεν είναι τόσο αισθητή όσο σε άλλες περιοχές για παράδειγμα. Θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη αισθητότητα και μεγαλύτερη πιθανότητα να επιφέρει μια κάποια έστω και μικρή βλάβη».