Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Κρήτη – λειψυδρία: Εκπέμπουν SOS το Ρέθυμνο και ο Μυλοπόταμος

Ρέθυμνο

Ανησυχητικούς οιωνούς για τη λειψυδρία στην Κρήτη καταγράφουν οι παρεμβάσεις των φορέων για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ήδη ο δήμος Μυλοποτάμου ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , ενώ ο δήμαρχος Ρεθύμνου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους πολίτες προσεκτική  διαχείριση του νερού και  από την Πολιτεία να ενισχύσει το έργο στο φράγμα των Ποταμών.

Την ώρα που ολόκληρος ο νομός Ρεθύμνου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ο δήμαρχος  της πόλης , Γιώργος Μαρινάκης, έκανε λόγο για λανθασμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων:

«Η Κρήτη καταναλώνει τον χρόνο 487 εκατομμύρια κυβικά νερού. Από αυτό, το πόσιμο είναι μόλις 71 εκατομμύρια, όλα τα υπόλοιπα πάνε στην άρδευση. Αν γίνει μία οικονομία της τάξης του 15%, τότε διπλασιάζουμε το πόσιμο και άρα ακυρώνουμε το πρόβλημα. Είναι πρόβλημα ότι λείπουν τα δίκτυα διαχωρισμού, υπάρχουν κοινά δίκτυα, δεν υπάρχουν κατάλληλα έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Διαχρονικά, δεν υπάρχει πολιτική και στρατηγική για το αρδευτικό νερό. Πρέπει να εξαντλήσουμε με έξυπνα και μικρά έργα όλες τις αρδευτικές δυνατότητες σε κάθε περιοχή, ώστε να προκύψουν και έργα πολιτικής προστασίας, για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και ο υδροφόρος ορίζοντας να μπορεί παράλληλα να εμπλουτιστεί», τόνισε σε δηλώσεις του που φιλοξενεί το neakriti.

Σύμφωνα με τον κ . Μαρινάκη, «ο νομός Ρεθύμνου είναι ένας από τους πιο τυχερούς νομούς της Κρήτης, διότι έχει ένα εξαιρετικό έργο, το φράγμα των Ποταμών, το οποίο δυστυχώς μένει αναξιοποίητο. Το καλό είναι ότι σε συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα που διαχειρίζεται την υπόθεση, και από τον οποίο εξαρτάται η περαιτέρω προώθηση του έργου προκειμένου να συμβασιοποιηθεί, πήραμε τις διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα είναι σε καλό δρόμο, αφού επιτέλους τελείωσαν οι δικαστικές αντεγκλήσεις μεταξύ των αναδόχων».

Επισήμανε δε ότι  καθοριστικός παράγοντας για την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων είναι και η σωστή ενημέρωση των αγροτών, ώστε να γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιούν το αρδευτικό δίκτυο για να αποφεύγονται οι σπατάλες και να επιτελούν σωστά τις αγροτικές εργασίες.

«Οι αγρότες πρέπει να ενημερωθούν για το πώς θα χρησιμοποιήσουν το αρδευτικό δίκτυο. Γιατί είναι ουτοπία, αυταπάτη ότι γίνεται άρδευση, όταν ο αγρότης ποτίζει με 6 μποφόρ, με κανονάκια και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Ακόμα, ξέρουν οι παραγωγοί μας ότι με την υπεράρδευση ξεπλένουμε τα χωράφια μας, δηλαδή τα υπεδάφη μας και τα κάνουμε μη παραγωγικά, άρα τα αχρηστεύουμε; Ξέρουν, επίσης, ότι όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούμε και όλα τα νιτρικά μεταφέρονται στον υδροφόρο ορίζοντα και τελικά το νερό γίνεται μη πόσιμο;».

 Μυλοπόταμος: Αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Μυλοποτάμου ζητά να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεγάλη μείωση στη στάθμη των υδάτων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη αποδοτικότητα των γεωτρήσεων και των υπόλοιπων πηγών ύδρευσης.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρονται τα εξής: «Ο Δήμος Μυλοποτάμου και η ΔΕΥΑΜ ζητά την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο, το οποίο αποτελεί απόρροια των περιορισμένων βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Η μειωμένη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων του υδροφόρου ορίζοντα, γεγονός που οδηγεί σε περιορισμένη απόδοση των γεωτρήσεων και άλλων πηγών ύδρευσης της περιοχής μας.

Οι πιέσεις στο υδρευτικό σύστημα έχουν πλέον φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και συνεχώς αυξάνονται, ενώ οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης παραμένουν υψηλές, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, ο Δήμος Μυλοποτάμου αποφάσισε να υποβάλει αίτημα για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με σκοπό την άμεση κινητοποίηση και ενίσχυση των αρμόδιων Αρχών και φορέων».

Το αίτημα συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης του προβλήματος

Διαβάστε επίσης:

Με ρυθμό 3,1% «έτρεξε» ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Σημαντική πτώση στο 2,2% στην ευρωζώνη

Χανιά: Της «συστήθηκε» ως λογιστής του ξενοδοχείου που εργαζόταν και της έκλεψε 3.700 ευρώ

Σούπερ μάρκετ: Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές τον Αύγουστο – Ποια προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο