ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μιλώντας σε ημερίδα που έγινε στις Αρχάνες Ηρακλείου και αναφερόμενος στην απόφαση για τη δημιουργία φορέων διαχείρισης υδάτων σε κάθε περιφέρεια, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες από ερημοποίηση.
«Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συνδυαστικής πολιτικής στον αρδευτικό και αντιπλημμυρικό τομέα έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία που προέκυψε αναγκαστικά, ύστερα από όσα ζήσαμε στη Θεσσαλία».
Επίσης, από το ΠΑΑ 2014- 2022 υλοποιούνται περισσότερα από 180 μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα τα οποία αφορούν τον τομέα των υδατικών πόρων, με τον προϋπολογισμό τους να φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας μίλησε για τις λοιπές δημόσιες επενδύσεις, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίες είναι οι εξής:
– έργα αγροτικής οδοποιίας με 160 εκατ. ευρώ,
– ευρυζωνικά δίκτυα με 35 εκατ. ευρώ,
– έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών σε δάση με 80 εκατ. ευρώ καθώς και
– δημόσια έργα ανάπλασης αγροτικών οικισμών με περίπου 200 εκατ. ευρώ μέσω των 50 τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων LEADER.
«Μέσα από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό για τις υποδομές στον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές επιδιώκουμε να αλλάξουμε μεσοπρόθεσμα τον χάρτη των αγροτικών υποδομών της χώρας», σχολίασε ο υπουργός.
Επιπλέον, στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που θα θέσουν ως προτεραιότητα μεταξύ άλλων την επισιτιστική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια της χώρας μας, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και κυρίως του αρδευτικού νερού.
Η διαμόρφωση καταλληλότερων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή αποτελούν στόχο της κυβέρνησης επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.
Τόνισε επιπλέον ότι θα πρέπει να οργανωθούν οι αγροτικές υποδομές ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια της αναχαίτισης της Κλιματικής Κρίσης και αντιμετώπισης του μεγάλου ζητήματος της λειψυδρίας και συνολικά της διαχείρισης των υδάτων.
«Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη που μαστίζεται από έλλειψη νερού», είπε από την πλευρά του ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Αναφέρθηκε τέλος, στα δυο έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0 που θα ξεκινήσουν στην Σητεία και στην Ιεράπετρα, σε βάθος χρόνου 25 ετών με δαπάνες του αναδόχου και όχι των αγροτών, τα οποία θα εξασφαλίσουν την λειτουργία των αρδευτικών έργων.
Διαβάστε επίσης:
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι σε Σάμο και Κρήτη – Τα προϊόντα που κατασχέθηκαν και τα πρόστιμα
Παύλος Μυλωνάς (Εθνική): Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το μέρισμα και οι νέες προκλήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα