Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Κώστας Τσιάρας: Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία» από την ευλογιά των αιγοπροβάτων επισήμανε νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιάρας, ο οποίος σημείωσε πως  στόχος είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

Με τη 10ήμερη απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προσπαθούμε να εμποδίσουμε την περαιτέρω διάδοση της ευλογιάς, τόνισε  Κώστας Τσιάρας, μιλώντας  στο Action 24.

«Οι συγκεκριμένες ζωονόσοι δεν έχουν καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία. Άρα το ζήτημα – θέλω να το ξεκαθαρίσω-είναι ότι σε κίνδυνο τίθεται μόνο το ζωικό μας κεφάλαιο, άρα στην πραγματικότητα είναι μια υπόθεση που αφορά στην εθνική οικονομία και φυσικά στην οικονομική πραγματικότητα των κτηνοτρόφων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγησε ότι τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία διότι ο ιός μεταφέρθηκε από την Βόρεια Ελλάδα στη Νότια Ελλάδα.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι χθες, είχαμε δύο προβλήματα σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, σε σχέση με τον Έβρο που υπήρχαν τα αρχικά κρούσματα.

Ένα στην περιοχή της Κορίνθου και ένα στην περιοχή της Μαγνησίας. Αυτό βάζει σε μια γενικότερη διακινδύνευση την πιθανότητα της μετάδοσης της νόσου σε πολύ μεγαλύτερη έκταση», τόνισε και πρόσθεσε ότι δειερευνάται πώς μεταφέρθηκε η ευλογιά.

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, η ευλογιά μεταφέρεται ακόμα και από αποδημητικά πουλιά, αλλά μπορεί να «προκλήθηκε από κάποιους οι οποίοι μετέφεραν είτε ζώα, είτε ζωοτροφές, και πιθανόν να έγινε και σε στιγμή που δεν υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων, γιατί ο χρόνος επώασης είναι περίπου ίδιος με την πανώλη, αλλά ο χρόνος ανθεκτικότητας του συγκεκριμένου ιού είναι πολύ μεγαλύτερος.

Άρα λοιπόν θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεταφερθεί και σε χρόνο πριν ακόμη λάβουμε τα μέτρα που αφορούσαν τους συγκεκριμένους νομούς και συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες που είχαν εμφανίσει τα κρούσματα της ευλογιάς».

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Δεν φεύγουμε από την ενέργεια – Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η πώληση του 37% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Masdar

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Σε ποιους τομείς επενδύουν περισσότερο το 2024 – Έρευνα ΕΤΕπ

Starbucks: Βουτιά στις πωλήσεις τριμήνου – Απέσυρε το guidance για το 2025