• Κοινωνία

    Κώστας Περατικός: Η δολοφονία του εφοπλιστή με 7 σφαίρες από τη «17 Νοέμβρη» που συγκλόνισε το Πανελλήνιο

    • NewsRoom

    Ο Κώστας Περατικός και το σημείο της δολοφονίας του


    Ηταν 28 Μαίου 1997, δηλαδή πριν από 27 χρόνια όταν έγινε η δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού. Σαν σήμερα, στις 5 και τέταρτο το απόγευμα, οι τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη» σκότωσαν τον γόνο μιας από τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας.

    Η δολοφονία έγινε στην οδό Φίλωνος και Φιλελλήνων στον Πειραιά την ώρα που ο 42χρονος εφοπλιστής κατευθυνόταν στο αυτοκίνητό του, χωρίς συνοδεία παρά το γεγονός ότι είχε απειληθεί πέντε χρόνια πριν.

    Δέχθηκε 7 σφαίρες πισώπλατα από μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη Αργότερα μεταφέρθηκε στο Τζάνειο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Είχε ένα τραύμα στη δεξιά μασχάλη, δύο στο αριστερό ημιθωράκιο, δύο στον αριστερό βραχίονα, ένα στον δεξιό γλουτό και ένα στον δεξιό μηρό.

    Οι δολοφόνοι τον σκότωσαν με το 45άρι πιστόλι – σφραγίδα της οργάνωσης, το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη.

    Όπως λένε οι αυτόπτες μάρτυρες, ο δολοφόνος σκοτώνει τον Περατικό, σκύβει με ψυχραιμία, παίρνει το χαρτοφύλακά του και με άλλους δύο, υποστηρικτικούς στην επιχείρηση μπαίνουν σε ένα λευκό βανάκι για να φύγουν.

    Όμως, το αυτοκίνητο των εκτελεστών δεν παίρνει μπροστά, κατεβαίνουν, σταματούν ένα ταξί με τη βία και φεύγουν προς το ξενοδοχείο «Σαβόι». Ενας αστυνομικός τους βλέπει αλλά οι δολοφόνοι πυροβολούν στον αέρα και φεύγουν.

    Ο Βασίλης Ξηρόε θα ομολογήσει ότι συμμετείχε στη δολοφονία του 42χρονου εφοπλιστή. Συμμετείχαν ακόμα οι Σάββας Ξηρός (βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα), Δημήτρης Κουφοντίνας και ένας ακόμη με το ψευδώνυμο «Τάκης». «Ο “Λουκάς” και ο αδερφός μου μού έκαναν γνωστό ότι η επόμενη ενέργεια ήταν να σκοτώσουμε τον εφοπλιστή Περατικό στον Πειραιά», είχε πει ο Βασίλης Ξηρός.

    Ο Κώστας Περατικός ήταν το 11ο θύμα της «17 Νοέμβρη», αν και η προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη είχε πολλά ορθογραφικά λάθη κάτι που δεν συνήθιζε η τρομοκρατική οργάνωση.Εγραφε η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία»:

    «Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, από τους κυριότερους υπεύθυνους για την απάτη της ”ιδιωτικοποίησης” των ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο κύριος αυτός αφού πήρε τα ναυπηγεία χωρίς να πληρώσει φράγκο από την τσέπη του, αφού τα λειτούργησε επί τρία χρόνια, αφού εισέπραξε τα δεκάδες δισεκατομμύρια κρατικά δάνεια, τα εγκατέλειψε πέρσι αφήνοντας χρέη 18 δισεκατομμυρίων, ενώ σήμερα απαιτεί άλλα 17 δισεκατομμύρια από το Δημόσιο. Ο κάθε εφοπλιστής κύριος Περατικός που επαίρεται για τη φιλοπατρία του θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία.

    Μπορεί οι θεσμοί της, πολιτικός κόσμος, Δικαιοσύνη, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ‘ναι θεσμοί κράτους μπανανίας, ο ελληνικός λαός όμως δεν πρόκειται να επιτρέψει στους εφοπλιστές να τον εξαπατούν και να τον κλέβουν κατ’ εξακολούθηση κι ατιμώρητα με δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ απ’ την άλλη πλευρά μικροί, βιοπαλαιστές κλείνονται στη φυλακή για μικροχρέη στο Δημόσιο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών», αναφέρεται σε απόσπασμα της οχτασέλιδης προκήρυξης που εστάλη από τη «17Ν».

    Ο Κώστας Περατικός είχε αναλάβει το 1992 τα ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά το 1995 έκλεισαν λόγω οικονομικών προβλημάτων και παρά τα δάνεια που είχαν παρθεί. Φαίνεται ότι είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν νωρίτερα, τον παρακολουθούσαν και γνώριζαν ότι εκείνη την εποχή δεν είχε αστυνομική φύλαξη.

    Ο Κώστας Περατικός ήταν γιος του εφοπλιστή Μιχάλη Περατικού (1918-2008). Καταγόταν από οικογένεια που ασχολείτο με την ναυτιλία για περισσότερα από εκατό χρόνια.Εργάστηκε από μικρός στις επιχειρήσεις του πατέρα του. Το 1992 απέκτησε τα ναυπηγεία Ελευσίνας, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη διεύθυνσή τους.Το 1995, λόγω οικονομικών προβλημάτων, αποφάσισε να κλείσει τα ναυπηγεία Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει 2 παιδιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Motor Oil: Το πριμ στους μετόχους, οι αποδοχές Βαρδή και Γιάννη Βαρδινογιάννη και οι top αμοιβές στους εργαζόμενους
    Αλλάζει το Taxis μετά από 27 χρόνια – Με ψηφιακό φάκελο όλοι οι φορολογούμενοι 
    Η στρατηγική της Noval Property μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο
     



    ΣΧΟΛΙΑ