Συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στην Αττική, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τα 436 κρούσματα που κατεγράφησαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα, τα μισά και συγκεκριμένα 219 εντοπίζονται στην περιφέρεια της Αττικής.

Τα δεδομένα οπωσδήποτε και προκαλούν ανησυχία, καθώς, παρότι η αύξηση δεν είναι εκθετική, δεν καταγράφεται καμία υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος, μιλώντας στο OPEN, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση γενικά είναι πολύ ρευστή, παρ’ όλο που φαίνεται ότι δεν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε αυτό που φοβόμαστε ραγδαία αύξηση, ούτε των κρουσμάτων, ούτε των διασωληνώσεων, ούτε των θανάτων, έχουμε μία σταθερότητα που είναι ανησυχητική και επίσης έχει φανεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε συρροές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες είναι απρόβλεπτες και συνήθως οφείλεται σε ένα γεγονός υπερμετάδοσης».

Ο ίδιος εξήγησε παράλληλα ότι η κατάσταση είναι «ασταθούς ισορροπίας, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε κατάσταση μη ελέγξιμη».

Την ίδια ώρα, πίεση φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας της χώρας και ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα εισαχθούν σταδιακά στο σύστημα 50 ακόμη κλίνες ΜΕΘ.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε, επιπλέον, ότι σταδιακά στη μάχη κατά του κορονοϊού θα μπουν και τα Κέντρα Υγείας, με στόχο να υπάρξει αποσυμφόρηση του συστήματος, ειδικά των νοσοκομείων αναφοράς, που όλο αυτό το διάστημα έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση.

Το απόγευμα αναμένεται να παρουσιαστεί το σύστημα με τον υγειονομικό χάρτη, με τη δημιουργία 4 διαβαθμίσεων με αντίστοιχα πακέτα μέτρων, ανάλογα με το ιικό φορτίο στην περιοχή, αλλά και τις δυνατότητες των νοσοκομείων. Κάθε περιοχή θα εντάσσεται σε κάποια από τις 4 βαθμίδες και αυτομάτως θα γνωρίζει κανείς τι μέτρα ισχύουν.

Οι δήμοι της Αττικής με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, οι περιοχές της Αττικής που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι δήμοι Πειραιά, Αθηναίων, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών.

Αναφορικά με τις περιοχές αυτές, ο κ. Βατόπουλος τόνισε: «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς, εφόσον αυτά είναι έγκυρα βέβαια. Αυτό θα βοηθήσει να έχει μία αίσθηση της κατάστασης. Το να βγαίνουν αποσπασματικά δεδομένα ότι τώρα είναι το Ίλιον, μετά κενό και μετά κάτι άλλο δεν βοηθάει».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι άργησαν να δοθούν τέτοια δεδομένα σχετικά με τις «κόκκινες» περιοχές και σημείωσε ότι «πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο συχνά και πιο λεπτομερώς».

«Εγώ θα συνιστούσα την εφαρμογή των μέτρων σε αυτές τις περιοχές πιο αυστηρά, προφανώς μάσκα μέσα – έξω, αποφυγή των συγκεντρώσεων και των συναθροίσεων και, κάποια στιγμή, η κοινωνία θα πρέπει να ισχυροποιήσει τη βοήθεια προς τους κατοίκους, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα, όπως οι συγκοινωνίας, η εκ περιτροπής εργασία», συνέχισε ο κ. Βατόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως αποτελεί «ψευδοπρόβλημα ο διαχωρισμός μεταξύ ατομικής και συλλογικής ευθύνης» και πως «η πολιτεία πρέπει να διευκολύνει τους ανθρώπους να εφαρμόσουν τα μέτρα».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση