• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Ειδικό σχήμα αδειών με αποδοχές για τους εργαζόμενους γονείς ετοιμάζει η κυβέρνηση – Όλες οι πληροφορίες

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Ειδικό σχήμα αδειών με αποδοχές για τους γονείς παιδιών έως 15 ετών (έως Γ Γυμνασίου) που φοιτούν σε σχολεία που κλείνουν εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για άδεια 15 + 15 ημέρων, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς μετά το λουκέτο σε όλα τα σχολεία της χώρας λόγω κοροναϊού.

    Το μέτρο εξετάστηκε ενδελεχώς στο πλαίσιο της διυπουργικής σύσκεψης που βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος με “τριμερή χρηματοδότηση” με βάση το οποίο η “ειδική άδεια” θα αποζημιώνεται από τον εργοδότη και το κράτος, το οποίο θα κληθεί να επιδοτήσει ένα τμήμα του κόστους των αποδοχών της άδειας. Στο μέτρο αναμένεται να συνεισφέρει και ο εργαζόμενος καθώς στο επικρατέστερο σενάριο θα αφαιρείται ένα μέρος της κανονικής του άδειας αναψυχής. Δηλαδή ένα τμήμα από τις 15 ημέρες θα προέρχεται από την κανονική άδεια αναψυχής που δικαιούται ο εργαζόμενος. Οι ημέρες της ειδικής άδειας αναμένεται να ανέρχονται σε έως 15 για τον πατέρα και έως 15 για τη μητέρα, ενώ μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες.

    Η εν λόγω “άδεια ειδικού σκοπού” θα έχει ηλικιακό «κόφτη» και θα αφορά γονείς παιδιών που φοιτούν έως και στη Γ΄Γυμνασίου, δηλαδή γονείς παιδιών που είναι έως 15 ετών. Κι αυτό καθώς εκτιμάται πως τα παιδιά του Λυκείου μπορούν να μείνουν μόνα στο σπίτι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται την Τετάρτη 11 Μαρτίου να δημοσιευθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα ρυθμίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την εν λόγω ειδική άδεια, η οποία θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά ώστε να καλυφθεί και η πρώτη μέρα πανελλαδικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή η Τετάρτη 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει “μενού επιλογών” για τους εργαζόμενους και στις ακόλουθες 3 περιπτώσεις :

    -και οι δυο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι
    -ο ένας γονέας είναι δημόσιος υπάλληλος και ο άλλος ιδιωτικός υπάλληλος
    -και οι δυο γονείς είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι

    Με την ΠΝΠ αναμένεται να ρυθμίζονται και ζητήματα τηλεργασίας πέρα από τις άδειες “ειδικού σκοπού” για την μέριμνα των παιδιών.

    Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της διυπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών:

    Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν – κατά την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου – σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.
    Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν Τετάρτη 11 Μαρτίου



    ΣΧΟΛΙΑ